Calendar Evenimente vă recomandă:
POVESTEA TRUPEI PHOENIX SPUSĂ DE MEMBRI EI - DOCUMENTAR HAR / JAR ÎN CINEMATOGRAFE
31-01-2023

La 60 de ani de la înființare, membrii legendarei trupe Phoenix se reunesc, în premieră, în filmul documentar „Phoenix. Har/Jar” ce va putea fi văzut pe marile ecrane din 20 ianuarie, când toți fanii fenomenului muzical vor descoperi secrete și mărturii emoționante despre membrii formației.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
ATELIERUL DE ROBOTICĂ ȘI PROGRAMARE DE LA ANTIPA
02-02-2023

Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” şi www.ȘcoalaIT.ro vă invită să îi aduceţi pe cei mici la atelierele STEaM de Robotică şi Programare.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
DRAGUL MEU APOLODOR LA TĂPUȘELE
05-02-2023

In sala Iorga a hotelului Caro, teatrul Tăpușele vă așteaptă cu un nou spectacol-atelier, „Dragul meu Apolodor”.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
CONCERT ANIVERSAR COMPACT FATA DIN VIS - 40 DE ANI
05-02-2023

Cu multă bucurie și emoție, trupa Compact anunță concertul aniversar ,,Fata din vis”, in luna februarie în București și Iași. În acest an se împlinesc 40 de ani de la lansarea primului album Compact numit ,,Fata din vis”, album ce conține hitul cu același nume!

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
ATELIER ȘAH LA ANTIPA
06-02-2023

Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” vă invită să îi înscrieţi pe copiii dumneavoastră la un program educaţional interactiv, în care micuţii vor afla noţiuni introductive despre şah şi îşi vor exersa gândirea logică!

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
CONCERT ANIVERSAR COMPACT FATA DIN VIS - 40 DE ANI
11-02-2023

Cu multă bucurie și emoție, trupa Compact anunță concertul aniversar ,,Fata din vis”, in luna februarie în București și Iași. În acest an se împlinesc 40 de ani de la lansarea primului album Compact numit ,,Fata din vis”, album ce conține hitul cu același nume!

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
NOU VERNISAJ LA CAREI
12-02-2023

Vernisajul ”Tabăra Internațională a artiștilor din Hortobágy” are loc între 7-24 februarie la Carei.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
EXPOZIȚIA SĂLAJ-FRUMUSEȚE-TRADIȚIE-POVESTE LA CASTELUL CAREI
14-02-2023

Sâmbătă, 4 februarie 2023, de la ora 16, la Castelul Károlyi din Carei, va fi vernisată expoziția de fotografie „Sălaj– Frumusețe, Tradiție, Poveste”- ediția a V-a 2022.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
CUI I-E FRICĂ DE VIRGINIA WOLF?
16-02-2023

Binecunoscuta piesă se joacă din nou la Odeon.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
SPECTACOLUL O CASĂ DESCHISĂ LA ODEON
18-02-2023

Teatrul Odeon prezintă spectacolul ”O casă deschisă” în regia și traducerea Teodora Petre.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
ANDRE RIEU REVINE LA CLUJ ÎN 2023
03-03-2023

Alături de orchestra sa, maestrul André Rieu va urca pe scena BT-Arena din Cluj-Napoca, pe 3 martie 2023, iar concertul grandios va fi cu siguranță unul dintre cele mai importante evenimente concertistice ale anului 2023 din România. Biletele vor fi puse în vânzare marți, 1 noiembrie 2022.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
GASTROPAN 2023 LA BRAȘOV
17-03-2023

Cea de-a 14-a editie internațională GastroPan se va desfășura în perioada 17-19 martie 2023 la Brașov.

   
preloader
DE CE NU SUNTEM STABILI ȘI N-AVEM CUM SĂ FIM GENTLEMENI

Modelele cantitative, ca urmare a faptului că sunt eminamente rezultatul unor calcule econometrice, suferă atunci când există un cadru legislativ incert şi impredictibil.
S-O FĂCUT POD ÎN ARDEAL...

Ion mergea el liniștit înspre coopertivă, pe bicicletă, când, ajungând la râu, vede noul pod.
Pune frână și zice:
- Mă... or făcut pod!
Se dă jos de pe bicicletă, o ia la vale pe lângă pod, trece prin apă, urcă malul opus și se uită și din partea cealaltă la pod.
Cum stătea el așa, apare și Gheorghe călare. Când vede podul se oprește brusc și zice mirat:
- Or făcut pod!
Apoi, ia la vale trece prin apă și urcă pe celălal...
Caută Evenimente
deschide
Termenul căutat: Numai evenimente din data: până în data:
Numai evenimente din Judeţul:
Numai din Categoria:

PARTENERI
 
Alpha Bank
 
Europa FM
 
BusinessMark
 
Domeniul Coralia Boldur
 
MMC
 
BMS
 
CP
 
DE LA ASIGURĂTORII ECONOMIEI CAPITALISTE LA URMAȘII ADAS
Data: 23-01-2023

Vă amintiți de ADAS - Administrația Asigurărilor de Stat? A fost singura societate de asigurare care a funcționat în intervalul 1952 - 1990. Mai înaintea sa, din 1948, Sovrom - Asigurare a monopolizat domeniul după ce toate companiile de profil au trecut în proprietatea statului.
Dar am început cu sfârșitul, începutul l-a făcut generalul Gaius Marius, care a pus la punct un „fond de înmormântare” pentru trupele sale. Fiecare soldat cotiza periodic din soldă o sumă, și banii erau utilizați atât pentru înhumarea celor căzuți la datorie, cât și pentru ajutorarea familiilor acestora.

Iar savantul britanic Edmond Halley, „naşul” cometei cu același nume, a pus la punct, în jurul anului 1700, primele tabele statistice de mortalitate, pe baza cărora se calculează primele de asigurare și se evaluează potențialele despăgubiri de achitat.

La noi, atunci când eram numiți grânarul Europei, exportul de cereale se realiza prin intermediul bursei şi portului de la Brăila, dar și a docurilor din Galați. Apoi, marfa ajungea la Sulina, pentru a fi transportată pe mare. În această cheie s-au desfășurat lucrurile cel puțin până la reforma agrară din 1921, după care producția calitativă și cantitativă n-a mai fost „aceea de sub marea proprietate”, desfacerea produselor agricole și în special a grâului nu mai era „aurul dinainte de război”, după cum notează economistul Gh. M. Dobrovici. De altfel, în 1912, Sulina avea peste 7.347 de locuitori, în prezent mai are doar 3.663!

Dar mai important este că în 1870 la Brăila funcționau nouă societăți de asigurare, zece cu cea de la Galați. Transportul cerealelor pentru export a fost prima formă de asigurare. În Bucureşti își instalează sediile o serie de societăți de asigurare cu capital străin, care apoi își deschid sucursale în țară. În intervalul 1856 - 1870 apar 11 companii, atrase de marjele mari de profit, după cum nota cercetătorul Victor Axenciuc.

El preciza că extinderea asigurărilor private era legată de dezvoltarea creditului funciar, comercial și industrial. Marea proprietate, ce contracta împrumuturi de la bănci, garanta creditele cu recoltele, dar finanțările erau condiționate de asigurarea împotriva calamităților. Cele două activități financiare se potențau reciproc, firmele industriale și comerciale puteau obține împrumuturi numai dacă se asigurau împotriva incendiilor sau furturilor. Astfel are loc o dezvoltare a asigurărilor de transport, agricole, de incendiu, urmate de acelea de viață.

Prima companie de asigurare românescă și cea dintâi societate anonimă cu capital autohton este Dacia, înființată în aprilie 1871. Doi ani mai târziu, în 1873, ia ființă România, cu fostul prim ministru Mihail Kogălniceanu în Consiliul de Administrație. În 1881, România fuzionează cu Dacia și piața ajunge să fie dominată de Dacia România. Societatea se ocupa cu asigurarea riscurilor de viață, incendiu, grindină, accidente, furt și transport şi în 1909 înglobează și societatea Patria.

În 1882, apare Naționala, cu Iancu Marghiloman - tatăl viitorului premier conservator Alexandru Marghiloman - printre întemeietori. Azienda Assicuratrice din Triest îi încredințează Naționalei portofoliul de asigurări de incendiu acumulat în 26 de ani. În 1933, principalul acționar devine L’Union Paris. Iar Naționala are printre reasiguratori pe Wiener Städtische Wechselseitiger, acționarul principal al Vienna Insurance Group-VIG.

Generala e înființată la Brăila în 1897 de cercurile financiare brăileano-gălățene cu sprijnul băncii lui Mauriciu Blank: Marmorosch Blank & Co. Aceasta se ocupa de asigurarea transporturilor maritime a cerealelor exportate, pentru care beneficia de sprijinul reasiguratorilor străini, ceea ce făcea să existe o strânsă colaborare cu Assicurazioni Generali din Triest, ce a participat și la subscrierea capitalului societății. Cu timpul, Generala și-a extins gama de servicii, cu o atenție sporită pe asigurările de viață. După 1918 a avut grijă și de interesele Generali în Transilvania și Bucovina. Primul președinte al companiei a fost Alexandru Marghiloman. Sediul societății din Capitală a fost Palatul Oscar Maugsch, construit în 1906, după 1990 mulți ani în proprietatea BCR, imobil plasat simetric cu Palatul Creditul Industrial .... (continuarea pe bloguluibalan.ro)
Editorial publicat in data de: 23-01-2023
de către Ionuț Bălan
Vizualizat de: 147 ori
 
Website: http://bloguluibalan.ro
Comentarii: 0
 

Comentează acest eveniment

PUBLICITATE
 
 
Ioan Istrate
 
Starea Presei