Calendar Evenimente vă recomandă:
EXPOZIȚIA KISELEFF 1 LA PIATRA NEAMȚ
29-11-2022

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” și Complexul Muzeal Național Neamț anunță deschiderea expoziției temporare itinerante „Kiseleff nr. 1”, la sediul Muzeului de Artă Piatra-Neamț, în perioada 12 octombrie 2022 – 31 ianuarie 2023.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
EXPOZIȚIA ”MUZEUL PENTRU TINE!” LA MȚR
30-11-2022

Expoziția ”Muzeul pentru tine!” va avea loc în perioada 09 noiembrie - 31 decembrie 2022, la sala Tancred Bănățeanu a Muzeului Național al Țăranului Român ...

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
PARADA LA BUCUREȘTI DE ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI - RESTRICȚII TRAFIC
01-12-2022

La parada militară de Ziua Naţională din București, ce va avea loc de-a lungul bulevardului Kiseleff, vor participa aproximativ 1.500 de miliari şi 120 de mijloace tehnice, între care 40 de aeronave, transmite News.ro.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
EXPO ANNART MIHAI ȚOPESCU
02-12-2022

Joi, 24 noiembrie, avem plăcerea de a vă invita la vernisajul primei expoziții personale a artistului Mihai Țopescu, la Annart.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
EXPOZIȚIA ARIPI ȘI STELE DE LA ELITE ART GALLERY
03-12-2022

Expoziția ”Aripi și stele - Hristoave și pergamente (Documente ale existenței)” vă așteaptă la Elite Art Gallery, Piata Națiunilor Unite, Nr.3-5. Expoziția este deschisă publicului, în intervalul orar 11.00 - 19.00.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
PE DRUMUL CRĂCIUNULUI - CONCERT MADRIGAL
04-12-2022

Pe 19 și 20 decembrie, de la ora 19:00, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu va susține Spectacolul extraordinar „Pe drumul Crăciunului”, la Opera Națională București. Invitații speciali ai evenimentului sunt Ofelia Popii și Marius Turdeanu ...

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
ONE MAN APROAPE SHOW CU PAVEL BARTOȘ
04-12-2022

Un spectacol după un scenariu scris de Pavel Bartoș, care cuprinde în mare parte elemente autobiografice, tratate cu umor… poate prea mult umor, în care autoironia și sinceritatea sunt la ele acasă.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
SPECTACOL MADRIGAL CASA COLINDELOR 2022
05-12-2022

În perioada 4 - 24 decembrie 2022, sediul Corului Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin” se transformă în CASA COLINDELOR și se deschide pentru public. MADRIGAL - CASA COLINDELOR va putea fi vizitată din 4 decembrie pe Aleea Dealul Mitropoliei nr. 11 din București, de luni până duminică.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
CONCERT ȘTEFAN BĂNICĂ DE CRĂCIUN 2022
16-12-2022

ȘTEFAN BĂNICĂ revine la SALA PALATULUI Concert Extraordinar de Crăciun 16 & 17 decembrie, 2022, ora 19:30.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
Concert special de Crăciun SCHOENBRUNN PALACE ORCHESTRA VIENNA
17-12-2022

Datorită numărului mare de solicitări venite din partea iubitorilor valsului vienez, vom pune în vânzare un al doilea concert, care va avea loc cu începere de la ora 16.30, tot în sala de spectacol a Ateneului Român.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
VALSURILE MELE CU TUDOR GHEORGHE
21-12-2022

La cererea publicului concertul "VALSURILE MELE", va avea loc si in 21 decembrie 2022, tot la Sala Palatului, unde Maestrul va fi acompaniat de Orchestra Concertino din Chisinau, sub bagheta dirijorului si orchestratorului Marius Hristescu.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
ANDRE RIEU REVINE LA CLUJ ÎN 2023
03-03-2023

Alături de orchestra sa, maestrul André Rieu va urca pe scena BT-Arena din Cluj-Napoca, pe 3 martie 2023, iar concertul grandios va fi cu siguranță unul dintre cele mai importante evenimente concertistice ale anului 2023 din România. Biletele vor fi puse în vânzare marți, 1 noiembrie 2022.

   
preloader
Richard Cantillon - Părintele Fondator al Economiei Moderne

În concepția universală Adam Smith, cu a sa Avuție a Națiunilor, e considerat părintele economiei, numai că înaintea sa a existat Cantillon, cu Eseu asupra naturii comerțului în general, care l-a inspirat.
CU TIPU` LA PSIHOLOG...

Un tip se prezintă la psiholog.
- Bună ziua, am venit pentru terapia de cuplu.
- Păi partenera dumneavoastră unde e?, întreabă specialistul
......
Caută Evenimente
deschide
Termenul căutat: Numai evenimente din data: până în data:
Numai evenimente din Judeţul:
Numai din Categoria:

PARTENERI
 
Alpha Bank
 
Europa FM
 
BusinessMark
 
Domeniul Coralia Boldur
 
MMC
 
BMS
 
CP
 
CUM AM DEVENIT CU TOȚII GRECI
Data: 18-07-2022

Înainte de a-i apărea chipul pe tricouri, Che Guevara a semnat pe bani. Guvernatorul băncii centrale a Cubei semna pe bancnote cu un simplu "Che".
Cam în acest stil, insultător, cei care economiseau, inclusiv cei ce o făceau pentru pensie, erau considerați, până de curând, dușmanii poporului. Normalitatea nu era cea din România, unde finanțarea pe termen lung se plătea cu 3%, ci “firești” erau dobânzile negative din Germania sau Austria, confiscatoare de economisire.

Țările baltice care depreciau avuția celor ce puseseră deoparte erau considerate bune exemple, alături de Slovacia și Slovenia. Reducerea dobânzilor și majorarea deficitelor ajunseseră din vicii, virtuți. De aceea, merită reluată permanent ideea că într-un context în care se poate adera la zona euro fără ca statele să se încurce prea mult în deficite, asta este practic o “oficializare” a comportamentului Greciei, care a manevrat datele de deficit bugetar ca să pătrundă în eurozonă și apoi n-a mai fost exclusă.

Nu e prea complicat să ne dăm seamna că o astfel de abordare, sub umbrela solidarităţii sociale, are o încărcătură semnificativă de hazard moral și selecție adversă. Și pentru că discutăm de discreționarism, după ce deficitele nelimitate și dobânzile negative au devenit politici de stat, la fel ca și datoriile publice de peste 60% din PIB, Grecia de unde era privită ca oaia neagră a eurolandului și a UE, am devenit cu toții greci. Cum ar spune un istoric al culturii, Europei îi e greu spre imposibil să se desprindă de moștenirea ei elenistică! Și Grecia reprezintă un reper serios din moment ce reușește să-și refinanțeze cu dobânzi mai mici decât noi o datorie de triplă față de nivelul maxim permis de Tratatul de la Maastricht.

Iar la nivelul deficitelor politizate ale statelor nu se mai pune întrebarea: Ce faceți cu banii cu care îndatorați generațiile viitoare? Şi de când europenii s-au apucat să pună în circulație bani via QE, băncilor şi fondurilor le pasă din ce în ce mai puţin de cei cu capacitate mare de acumulare, ceea ce contrastează cu perioada etalonului aur, când politicul nu putea face bani din nimic și deținătorii de capital impuneau regulile!

Dar pentru că tot am vorbit de “deviaționiștii” ce economisesc și de dobânzile ce nu s-au mai constituit într-un obstacol în calea risipei de resurse, ajung periodic la exemplul cu ministrul de Finanțe al Republicii Sovietice Bavaria, care i-a atras atenția lui Keynes cu o idee de reformă monetară a cărei esență era taxarea punitivă a economisirii și încurajarea consumului și investițiilor. Cam într-o astfel de secvență s-a aflat Europa când a suspendat “de facto” funcția de acumulare a banilor.

Apropo de moștenirea elenistică, Grecia Antică n-a cunoscut doar prosperitatea, ci și destule falimente bancare. Multe dintre acestea s-au datorat utilizării, în premieră pe atunci, a sistemului bancar cu rezerve fracționare, în care băncile acordau credite în sume mai mari decât depozitele la termen atrase de la cei care economisesc.

Din cauza acestui fapt, au falimentat bănci precum Timodemo, Sasinomo sau Aristolocos. Însă și banca lui Diogene...

Da, puțină lume știe că filosoful antic grec Diogene din Sinope, supranumit cinicul, a fost și bancher. Banca lui Diogene a fost printre primele care au recurs la inflație, respectiv la deprecierea monedei emise de ea, în speranța ca, în acest fel, să stimuleze creșterea activității economice, prin sporirea cantității de bani aflați în circulație.

Din păcate, în mod logic, efectul a fost creșterea prețurilor și a costului vieții, ceea ce a stârnit nemulțumirea și revolta populației.

Exilat și ruinat, Diogene s-a stabilit în butoiul din Atena, unde se pare că nu și-a învățat lecția, fiindcă a continuat să propage ideea renunțării la moneda din metal prețios și a înlocuirii acesteia cu cea fiduciară.
Editorial publicat in data de: 18-07-2022
de către Ionuț Bălan
Vizualizat de: 539 ori
 
Website: http://bloguluibalan.ro
Comentarii: 0
 

Comentează acest eveniment

PUBLICITATE
 
 
Ioan Istrate
 
Starea Presei