Calendar Evenimente vă recomandă:
EXPOZIȚIA KISELEFF 1 LA PIATRA NEAMȚ
29-11-2022

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” și Complexul Muzeal Național Neamț anunță deschiderea expoziției temporare itinerante „Kiseleff nr. 1”, la sediul Muzeului de Artă Piatra-Neamț, în perioada 12 octombrie 2022 – 31 ianuarie 2023.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
EXPOZIȚIA ”MUZEUL PENTRU TINE!” LA MȚR
30-11-2022

Expoziția ”Muzeul pentru tine!” va avea loc în perioada 09 noiembrie - 31 decembrie 2022, la sala Tancred Bănățeanu a Muzeului Național al Țăranului Român ...

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
PARADA LA BUCUREȘTI DE ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI - RESTRICȚII TRAFIC
01-12-2022

La parada militară de Ziua Naţională din București, ce va avea loc de-a lungul bulevardului Kiseleff, vor participa aproximativ 1.500 de miliari şi 120 de mijloace tehnice, între care 40 de aeronave, transmite News.ro.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
EXPO ANNART MIHAI ȚOPESCU
02-12-2022

Joi, 24 noiembrie, avem plăcerea de a vă invita la vernisajul primei expoziții personale a artistului Mihai Țopescu, la Annart.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
EXPOZIȚIA ARIPI ȘI STELE DE LA ELITE ART GALLERY
03-12-2022

Expoziția ”Aripi și stele - Hristoave și pergamente (Documente ale existenței)” vă așteaptă la Elite Art Gallery, Piata Națiunilor Unite, Nr.3-5. Expoziția este deschisă publicului, în intervalul orar 11.00 - 19.00.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
PE DRUMUL CRĂCIUNULUI - CONCERT MADRIGAL
04-12-2022

Pe 19 și 20 decembrie, de la ora 19:00, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu va susține Spectacolul extraordinar „Pe drumul Crăciunului”, la Opera Națională București. Invitații speciali ai evenimentului sunt Ofelia Popii și Marius Turdeanu ...

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
ONE MAN APROAPE SHOW CU PAVEL BARTOȘ
04-12-2022

Un spectacol după un scenariu scris de Pavel Bartoș, care cuprinde în mare parte elemente autobiografice, tratate cu umor… poate prea mult umor, în care autoironia și sinceritatea sunt la ele acasă.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
SPECTACOL MADRIGAL CASA COLINDELOR 2022
05-12-2022

În perioada 4 - 24 decembrie 2022, sediul Corului Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin” se transformă în CASA COLINDELOR și se deschide pentru public. MADRIGAL - CASA COLINDELOR va putea fi vizitată din 4 decembrie pe Aleea Dealul Mitropoliei nr. 11 din București, de luni până duminică.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
CONCERT ȘTEFAN BĂNICĂ DE CRĂCIUN 2022
16-12-2022

ȘTEFAN BĂNICĂ revine la SALA PALATULUI Concert Extraordinar de Crăciun 16 & 17 decembrie, 2022, ora 19:30.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
Concert special de Crăciun SCHOENBRUNN PALACE ORCHESTRA VIENNA
17-12-2022

Datorită numărului mare de solicitări venite din partea iubitorilor valsului vienez, vom pune în vânzare un al doilea concert, care va avea loc cu începere de la ora 16.30, tot în sala de spectacol a Ateneului Român.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
VALSURILE MELE CU TUDOR GHEORGHE
21-12-2022

La cererea publicului concertul "VALSURILE MELE", va avea loc si in 21 decembrie 2022, tot la Sala Palatului, unde Maestrul va fi acompaniat de Orchestra Concertino din Chisinau, sub bagheta dirijorului si orchestratorului Marius Hristescu.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
ANDRE RIEU REVINE LA CLUJ ÎN 2023
03-03-2023

Alături de orchestra sa, maestrul André Rieu va urca pe scena BT-Arena din Cluj-Napoca, pe 3 martie 2023, iar concertul grandios va fi cu siguranță unul dintre cele mai importante evenimente concertistice ale anului 2023 din România. Biletele vor fi puse în vânzare marți, 1 noiembrie 2022.

   
preloader
Richard Cantillon - Părintele Fondator al Economiei Moderne

În concepția universală Adam Smith, cu a sa Avuție a Națiunilor, e considerat părintele economiei, numai că înaintea sa a existat Cantillon, cu Eseu asupra naturii comerțului în general, care l-a inspirat.
CU TIPU` LA PSIHOLOG...

Un tip se prezintă la psiholog.
- Bună ziua, am venit pentru terapia de cuplu.
- Păi partenera dumneavoastră unde e?, întreabă specialistul
......
Caută Evenimente
deschide
Termenul căutat: Numai evenimente din data: până în data:
Numai evenimente din Judeţul:
Numai din Categoria:

PARTENERI
 
Alpha Bank
 
Europa FM
 
BusinessMark
 
Domeniul Coralia Boldur
 
MMC
 
BMS
 
CP
 
SĂRACI ȘI NECINSTIȚI, ASTEA-S SEMNE DE STAGFLAȚIE
Data: 23-05-2022

Atrăgeam atenția pe la sfârșitul anului trecut că dacă Produsul Intern Brut nu s-ar exprima în lei, ci în bucăţi, cantitativ, nu valoric, s-ar vedea că fără ajutorul preţurilor se cam văd hainele cele noi ale împăratului.
Și inflaţia, ce substituie majorarea explicită a taxelor, precum şi mărirea salariului minim, tot la şomaj duc. Deci migraţia în străinătate va continua până când nu va mai exista picior de meşter şi de tânăr în România. Este posibil ca mai întâi refugiaţii să facă o haltă la București, aşa cum arată multitudinea de maşini cu numere de provincie care circulă prin Capitală, pentru că din respectivul loc apreciază imigranţii că au fost spoliaţi şi atunci vin să-şi recupereze aportul investiţional de care au fost văduviţi.

Probabil că acest fapt va afecta şi mai mult diviziunea muncii, se vor genera mai puţine secvenţe de business şi, implicit, episoade de piaţă, blazarea va pune mai mult stăpânire pe economie, efervescenţa culturală se va apropia de limita de jos, ceea ce va conveni guvernanţilor, căci va interveni prea mult plictis ca să mai fie ridiculizaţi. Deşi merită cu prisosinţă!

În fine, n-o să mă întreb de ce s-au cumpărat atât de multe vaccinuri, ca să nu adaug că ai impresia că asta a devenit una dintre puţinele activităţi profitabile, alături de reabilitarea infrastructurii cu bani europeni și arderea gunoaielor ce compensează dezindustrializarea. Dar n-o fac, ca să nu formulez concluzia că furtul pe timp de criză dăunează grav sănătăţii economiei. Observ doar că atunci când eşti sărac şi necinstit, astea-s semne de stagflaţie.

La fel de important este că volatilitatea PIB evidențiază că în România consumul nu e macrostabil și de aceea elementele care contribuie la formarea Produsului Intern Brut sunt conjuncturale, cu un grad mare de fluctuație.

Sigur că nu așa ar trebui să stea lucrurile, fiindcă așa cum se vorbește de o inflație de bază, la fel ar trebui să se discute de un „core GDP”. Adică, de un nucleu de ramuri economice unde România are avantaj comparativ și reușește să participe la diviziunea muncii din UE - zona cu care are cele mai multe schimburi comerciale.

Din păcate însă, volatilitatea PIB vădește că suntem departe de așa ceva din mai multe motive:

1. Lipsa planurilor de dezvoltare multianuale

2. Lipsa politicilor structurale care să identifice direcții prioritare de dezvoltare

3. Cadrul fiscal volatil, care explică amplul deficit investițional

4. Nivelul slab al infrastructurii, văzut nu doar în zona transporturilor, ci și la nivelul învățământului și asistenței medicale, care creează inflexibilitate la nivelul forței de muncă

5. Lipsa de strategie în domeniul educației, care are ca rezultat pregătirea unor indivizi de care societatea nu are nevoie, cu precizarea că și cei cu pregătire bună își găsesc cu greu locul în structura economică, elemente ce pot fi asociate cu irosirea de resurse.
Editorial publicat in data de: 23-05-2022
de către Ionuț Bălan
Vizualizat de: 498 ori
 
Website: http://bloguluibalan.ro
Comentarii: 0
 

Comentează acest eveniment

PUBLICITATE
 
 
Ioan Istrate