Calendar Evenimente vă recomandă:
POVESTEA TRUPEI PHOENIX SPUSĂ DE MEMBRI EI - DOCUMENTAR HAR / JAR ÎN CINEMATOGRAFE
31-01-2023

La 60 de ani de la înființare, membrii legendarei trupe Phoenix se reunesc, în premieră, în filmul documentar „Phoenix. Har/Jar” ce va putea fi văzut pe marile ecrane din 20 ianuarie, când toți fanii fenomenului muzical vor descoperi secrete și mărturii emoționante despre membrii formației.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
ATELIERUL DE ROBOTICĂ ȘI PROGRAMARE DE LA ANTIPA
02-02-2023

Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” şi www.ȘcoalaIT.ro vă invită să îi aduceţi pe cei mici la atelierele STEaM de Robotică şi Programare.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
DRAGUL MEU APOLODOR LA TĂPUȘELE
05-02-2023

In sala Iorga a hotelului Caro, teatrul Tăpușele vă așteaptă cu un nou spectacol-atelier, „Dragul meu Apolodor”.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
CONCERT ANIVERSAR COMPACT FATA DIN VIS - 40 DE ANI
05-02-2023

Cu multă bucurie și emoție, trupa Compact anunță concertul aniversar ,,Fata din vis”, in luna februarie în București și Iași. În acest an se împlinesc 40 de ani de la lansarea primului album Compact numit ,,Fata din vis”, album ce conține hitul cu același nume!

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
ATELIER ȘAH LA ANTIPA
06-02-2023

Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” vă invită să îi înscrieţi pe copiii dumneavoastră la un program educaţional interactiv, în care micuţii vor afla noţiuni introductive despre şah şi îşi vor exersa gândirea logică!

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
CONCERT ANIVERSAR COMPACT FATA DIN VIS - 40 DE ANI
11-02-2023

Cu multă bucurie și emoție, trupa Compact anunță concertul aniversar ,,Fata din vis”, in luna februarie în București și Iași. În acest an se împlinesc 40 de ani de la lansarea primului album Compact numit ,,Fata din vis”, album ce conține hitul cu același nume!

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
NOU VERNISAJ LA CAREI
12-02-2023

Vernisajul ”Tabăra Internațională a artiștilor din Hortobágy” are loc între 7-24 februarie la Carei.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
EXPOZIȚIA SĂLAJ-FRUMUSEȚE-TRADIȚIE-POVESTE LA CASTELUL CAREI
14-02-2023

Sâmbătă, 4 februarie 2023, de la ora 16, la Castelul Károlyi din Carei, va fi vernisată expoziția de fotografie „Sălaj– Frumusețe, Tradiție, Poveste”- ediția a V-a 2022.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
CUI I-E FRICĂ DE VIRGINIA WOLF?
16-02-2023

Binecunoscuta piesă se joacă din nou la Odeon.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
SPECTACOLUL O CASĂ DESCHISĂ LA ODEON
18-02-2023

Teatrul Odeon prezintă spectacolul ”O casă deschisă” în regia și traducerea Teodora Petre.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
ANDRE RIEU REVINE LA CLUJ ÎN 2023
03-03-2023

Alături de orchestra sa, maestrul André Rieu va urca pe scena BT-Arena din Cluj-Napoca, pe 3 martie 2023, iar concertul grandios va fi cu siguranță unul dintre cele mai importante evenimente concertistice ale anului 2023 din România. Biletele vor fi puse în vânzare marți, 1 noiembrie 2022.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
GASTROPAN 2023 LA BRAȘOV
17-03-2023

Cea de-a 14-a editie internațională GastroPan se va desfășura în perioada 17-19 martie 2023 la Brașov.

   
preloader
DE CE NU SUNTEM STABILI ȘI N-AVEM CUM SĂ FIM GENTLEMENI

Modelele cantitative, ca urmare a faptului că sunt eminamente rezultatul unor calcule econometrice, suferă atunci când există un cadru legislativ incert şi impredictibil.
S-O FĂCUT POD ÎN ARDEAL...

Ion mergea el liniștit înspre coopertivă, pe bicicletă, când, ajungând la râu, vede noul pod.
Pune frână și zice:
- Mă... or făcut pod!
Se dă jos de pe bicicletă, o ia la vale pe lângă pod, trece prin apă, urcă malul opus și se uită și din partea cealaltă la pod.
Cum stătea el așa, apare și Gheorghe călare. Când vede podul se oprește brusc și zice mirat:
- Or făcut pod!
Apoi, ia la vale trece prin apă și urcă pe celălal...
Caută Evenimente
deschide
Termenul căutat: Numai evenimente din data: până în data:
Numai evenimente din Judeţul:
Numai din Categoria:

PARTENERI
 
Alpha Bank
 
Europa FM
 
BusinessMark
 
Domeniul Coralia Boldur
 
MMC
 
BMS
 
CP
 
ROMANIA PE LOCUL 10 LA INFLAȚIE ÎN UE. DE LA CINE IMPORTĂM INFLAȚIE?
Data: 31-10-2022

România nu mai este “liderul” UE, cu cel mai ridicat nivel al inflației și acest lucru de ceva de mult timp, deși mass-media nu a insistat niciodată pe acest aspect, care poate indica, dacă tot se arată insistent către responsabilul cu inflația că al nostru a gestionat mai bine ...
... când e vorba de redus abrupt ratele dobânzilor, fiindcă cei care au făcut-o și au cochetat cu ratele negative conduc acum în topul inflației.

Așadar, nu mai suntem Nr. 1, ca în septembrie 2019, pentru că în septembrie 2022 ne plasam pe poziția a zecea, după Estonia (24,1%), Lituania (22,5%), Letonia (22%), Ungaria (20,7%), Cehia (17,8%), Olanda (17,1%), Polonia (15,7%), Bulgaria (15,6%) și Slovacia (13,6%). Și când discutăm de rata de inflație de la noi, de 13,4%, pe care o comparăm cu celelalte țări europene, vorbim, desigur, de IAPC - indicele armonizat al prețurilor de consum.

Dar ceea ce trebuie remarcat totuși este faptul că olandezii resimt mai puțin o inflație de 17% decât românii una de 13% pentru că venitul lor disponibil e mai mare față de cât de săraci suntem noi. Secvența actuală, cu prețuri în continuă creștere, poate duce la un moment ca magazinele să rămână fără clienți. Sistemul are posibilitatea să nu se blocheze în lichiditate dacă se produce o suplimentare a veniturilor, care ar putea avea loc prin intermediul relaxării fiscalității asupra muncii ori pur și simplu printr-o creștere a salariilor de către angajatori. Din păcate nu se pomenește nimic de o destindere a taxări, dimpotrivă, iar mecanisme directe de majorare ar exista doar pentru salariile de la stat și pentru pensii, cum rămâne cu restul? De fapt, de “restul” depind și primele categorii de venituri, pentru că de acolo provin banii în plus, și ca să poată crește lefurile sunt necesare sporuri de productivitate, iar pentru ca ele să aibă loc e necesară restructurarea economiei. Adică să fie identificat deficitul structural și micșorat. Oare la cât se plasează el în prezent, e mai mare de 3% din PIB?

În lipsa reformei structurale, pentru a nu urca în clasamentul inflației se pot realiza niște arbitraje. Deși inflația noastră industrială este mare, cea a prețurilor de consum face să nu ne plasăm în fruntea topului ca urmare a dependenței de importuri. Ca să o menținem și chiar să o scădem e bine să importăm inflație de la țări cu TVA mai mare decât noi și dacă se poate și cu o rată a inflației mai redusă. Respectivele state se reglează mai departe pe bugetele lor, când se fac rambursările de TVA și noi scăpăm de inflație pe această bază.

Cotele noastre de TVA se poziționează, în prezent, la 19%, cea standard și la 9%, cota pentru alimente. Și din câte se va vedea ele au fost foarte bine gândite când taxa pe consum s-a micșorat și diferențiat, în corelație cu cota unică de taxare a veniturilor. Ungaria și Polonia, de pildă, practică cote de TVA standard de 27%, respectiv 23%, dar nu ne prea avantajează cota redusă de la mărfurile alimentare unde statul maghiar practică chiar și 5%, iar cel polonez 8%, în plus inflația lor e mai mare decât a noastră. Nici importurile din Olanda nu-s foarte tentante, cam din aceleași motive. Cehia are procente de TVA superioare, dar și inflația e peste. Mai bine am importa mai mult din Austria, cote de TVA de 20%, 13% și 10% și o rată a inflației de sub 11%. Atenție, Austria, nu Germania, chiar dacă în respectivele state se vorbește aceeași limbă! Alte opțiuni ar putea fi Grecia (24% și 13% TVA, inflație de 12,1%), Finlanda (24% și 14% TVA, inflație de 8,4%) și Irlanda (23%, 13,5%, 9% TVA și 8,6% inflație). De fapt, dacă mă gândesc mai bine chiar am văzut în hipermarket unt irlandez mai ieftin decât cel românesc! Și, în fine, ultima pe listă cu voia dumneavoastră, ar fi Franța, pentru că are o cotă standard de TVA de 20%, cotă la unele produse alimentare de 10%, dar mai ales o inflație de doar 6,2%.
Editorial publicat in data de: 31-10-2022
de către Ionuț Bălan
Vizualizat de: 227 ori
 
Website: http://bloguluibalan.ro
Comentarii: 0
 

Comentează acest eveniment

PUBLICITATE
 
 
Ioan Istrate