Calendar Evenimente vă recomandă:
POVESTEA TRUPEI PHOENIX SPUSĂ DE MEMBRI EI - DOCUMENTAR HAR / JAR ÎN CINEMATOGRAFE
31-01-2023

La 60 de ani de la înființare, membrii legendarei trupe Phoenix se reunesc, în premieră, în filmul documentar „Phoenix. Har/Jar” ce va putea fi văzut pe marile ecrane din 20 ianuarie, când toți fanii fenomenului muzical vor descoperi secrete și mărturii emoționante despre membrii formației.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
ATELIERUL DE ROBOTICĂ ȘI PROGRAMARE DE LA ANTIPA
02-02-2023

Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” şi www.ȘcoalaIT.ro vă invită să îi aduceţi pe cei mici la atelierele STEaM de Robotică şi Programare.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
DRAGUL MEU APOLODOR LA TĂPUȘELE
05-02-2023

In sala Iorga a hotelului Caro, teatrul Tăpușele vă așteaptă cu un nou spectacol-atelier, „Dragul meu Apolodor”.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
CONCERT ANIVERSAR COMPACT FATA DIN VIS - 40 DE ANI
05-02-2023

Cu multă bucurie și emoție, trupa Compact anunță concertul aniversar ,,Fata din vis”, in luna februarie în București și Iași. În acest an se împlinesc 40 de ani de la lansarea primului album Compact numit ,,Fata din vis”, album ce conține hitul cu același nume!

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
ATELIER ȘAH LA ANTIPA
06-02-2023

Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” vă invită să îi înscrieţi pe copiii dumneavoastră la un program educaţional interactiv, în care micuţii vor afla noţiuni introductive despre şah şi îşi vor exersa gândirea logică!

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
CONCERT ANIVERSAR COMPACT FATA DIN VIS - 40 DE ANI
11-02-2023

Cu multă bucurie și emoție, trupa Compact anunță concertul aniversar ,,Fata din vis”, in luna februarie în București și Iași. În acest an se împlinesc 40 de ani de la lansarea primului album Compact numit ,,Fata din vis”, album ce conține hitul cu același nume!

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
NOU VERNISAJ LA CAREI
12-02-2023

Vernisajul ”Tabăra Internațională a artiștilor din Hortobágy” are loc între 7-24 februarie la Carei.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
EXPOZIȚIA SĂLAJ-FRUMUSEȚE-TRADIȚIE-POVESTE LA CASTELUL CAREI
14-02-2023

Sâmbătă, 4 februarie 2023, de la ora 16, la Castelul Károlyi din Carei, va fi vernisată expoziția de fotografie „Sălaj– Frumusețe, Tradiție, Poveste”- ediția a V-a 2022.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
CUI I-E FRICĂ DE VIRGINIA WOLF?
16-02-2023

Binecunoscuta piesă se joacă din nou la Odeon.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
SPECTACOLUL O CASĂ DESCHISĂ LA ODEON
18-02-2023

Teatrul Odeon prezintă spectacolul ”O casă deschisă” în regia și traducerea Teodora Petre.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
ANDRE RIEU REVINE LA CLUJ ÎN 2023
03-03-2023

Alături de orchestra sa, maestrul André Rieu va urca pe scena BT-Arena din Cluj-Napoca, pe 3 martie 2023, iar concertul grandios va fi cu siguranță unul dintre cele mai importante evenimente concertistice ale anului 2023 din România. Biletele vor fi puse în vânzare marți, 1 noiembrie 2022.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
GASTROPAN 2023 LA BRAȘOV
17-03-2023

Cea de-a 14-a editie internațională GastroPan se va desfășura în perioada 17-19 martie 2023 la Brașov.

   
preloader
DE CE NU SUNTEM STABILI ȘI N-AVEM CUM SĂ FIM GENTLEMENI

Modelele cantitative, ca urmare a faptului că sunt eminamente rezultatul unor calcule econometrice, suferă atunci când există un cadru legislativ incert şi impredictibil.
S-O FĂCUT POD ÎN ARDEAL...

Ion mergea el liniștit înspre coopertivă, pe bicicletă, când, ajungând la râu, vede noul pod.
Pune frână și zice:
- Mă... or făcut pod!
Se dă jos de pe bicicletă, o ia la vale pe lângă pod, trece prin apă, urcă malul opus și se uită și din partea cealaltă la pod.
Cum stătea el așa, apare și Gheorghe călare. Când vede podul se oprește brusc și zice mirat:
- Or făcut pod!
Apoi, ia la vale trece prin apă și urcă pe celălal...
Caută Evenimente
deschide
Termenul căutat: Numai evenimente din data: până în data:
Numai evenimente din Judeţul:
Numai din Categoria:

PARTENERI
 
Alpha Bank
 
Europa FM
 
BusinessMark
 
Domeniul Coralia Boldur
 
MMC
 
BMS
 
CP
 
CUM E CA MAI ÎNTÂI SĂ PROVOCI INFLAȚIA ȘI APOI SĂ STRIGI “Hoții!”
Data: 05-09-2022

Da, inflația e un fenomen monetar - o masă bănească în exces -, așa cum susțin monetariștii, dar numai ca efect și mod de calcul. Cauza e deficitul de minute lucrate de angajați, cel de productivitate a utilajelor ori lipsa capacității manageriale a antreprenorilor și guvernanților.
Din păcate, pentru că monetarismul acționează doar asupra componentei de politică monetară și a unor anticipații ce se consideră a fi raționale (dar al căror tratament e superficial când se apelează numai la pârghia monetară, în timp ce cea fiscală e ghidată în mod greșit, iar cea structurală deloc), în loc să se ajungă la stabilitatea macroeconomică, se consolidează politicul și marketingul. Ceea ce face să discutăm de o anumită rezistență la restructurarea pentru conservarea puterii politicului și a marilor corporații aflate în directă conexiune, în detrimentul piețelor și a intrării de noi întreprinzători pe acestea și a producerii de mai multe evenimente. În fapt, când vorbim despre conservarea puterii politicienilor este o exprimare destul de soft, fiindcă se poate discuta pe șleau despre sprijinirea unor state mafiote cu ajutorul politicului și al marketingului.

Odată date aceste explicații, putem să ne dăm seama de ce e băgată la înaintare o politică ce se bazează pe o accepțiune monetaristă greșită, ce a reprezentat un trend internațional convenabil unei clase politice, aflate încă la putere, care-i permite să dea vina pe altcineva pentru greșelile sale, respectiv pe bancheri, alții decât cei aflați într-un sistem relațional cu politicul.

Simplificând chestiunea și întorcându-ne la ideea că diversele forme de neperformanță nu pot fi aduse facil la un numitor comun, se recurge la instrumentul cu cel mai mare grad de standardizare: banii. Deci se poate pune semnul egal între inflație și lipsa de eficiență întotdeauna, nu doar uneori. Inflația e un fenomen monetar doar ca exprimare, nu în esența lui, destinat compensării pierderilor de productivitate.

Cei care pretind că politica monetară are rol determinant și n-aduc vorba de deficitul structural pe care l-au amplificat probabil că și-ar dori ca banca centrală să „albească” toate inițiativele politicienilor, oricât de vicioase ar fi ele.

Iar cel ce sugerează acum nonșalant că inflația e problema BNR după ce a provocat-o, a recunoscut la un moment dat, citez: „Dacă presupunem că pe termen lung politica monetară are rolul de a stabiliza prețurile, suspectul principal rămâne politica fiscală. Printre canalele prin care o politică fiscală poate afecta inflația putem include efectul asupra cererii agregate a cheltuielilor fiscale, influența creșterii salariilor din domeniul public asupra sectorului privat și chiar taxele pe produs, care afectează marginal costurile din economie și consumul privat”.

E ușor să pretinzi că dacă manevrezi dobânzile sau reprimi cererea agregată, după cum susține monetarismul, vei reuși să soluționezi chestiunea inflației. La noi, de pildă, ani în șir fiscalitatea a crescut cu procente importante și în prezent o face mascat, prin prețuri. Dar ce relevanță pot avea câteva procente de dobândă de politică monetară, pe lângă cât de mare e influența fiscală?
Editorial publicat in data de: 05-09-2022
de către Ionuț Bălan
Vizualizat de: 338 ori
 
Website: http://bloguluibalan.ro
Comentarii: 0
 

Comentează acest eveniment

PUBLICITATE
 
 
Ioan Istrate