Calendar Evenimente vă recomandă:
GRĂDINA CU ARTIȘTI LA PARCUL ICOANEI
21-05-2022

În weekendul 21–22 mai, Grădina cu Artiști, cel mai relaxat și relaxant mini-festival urban, va avea prima ediție a anului în spațiul său de desfășurare cu tradiție, Parcul Grădina Icoanei, iar intrarea pentru public este liberă.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
CONCERT ZDOB ȘI ZDUB LA ARENELE ROMANE
22-05-2022

Concertul Zdob și Zdub de la București a fost reprogramat pe 22 mai, la Arenele Romane.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
IUSTRAREA DRAMEI VIOLENȚEI DOMESTICE LA MUZEUL PANDEMIEI
24-05-2022

Primul muzeu participativ dedicat pandemiei continuă cu un nou proiect expozițional.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
EXPOZIȚIA FOTOGRAFICĂ MEN ONLY LA CAREI
27-05-2022

Expoziția de artă fotografică MEN ONLY de la Carei este deschisă până pe 27 mai 2022.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
CONCURSUL DRAMA ROOM ÎN IUNIE 2022 LA TIFF
29-05-2022

Scenariștii și producătorii români care au un proiect de serial sau mini-serie în dezvoltare sunt așteptați să își înscrie proiectele în programul Drama Room, la Festivalul Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie 2022).

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
BOOKFEST 2022 LA A XVa EDIȚIE
01-06-2022

Salonul Internațional de Carte Bookfest se va desfășura în perioada 1-5 iunie 2022, la Complexul Expozițional Romexpo din București, în pavilionul B2.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
SPECTACOLUL CANCUN LA NOTTARA
03-06-2022

Felix Alexa revine la Teatrul „Nottara” cu o nouă montare, de data aceasta din zona comediei negre cu accente de dramă psihologică, marca bine-cunoscutului dramaturg catalan Jordi Galcerán: Cancún (în traducerea Luminiței Voina-Răuț).

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
DANCEMASTERS 2022 BUCUREȘTI
04-06-2022

Îți dorești un weekend sau măcar o seară în care lumea să fie un grandios spectacol de culori, muzică bună și dans cu dansatorii din vârful ierarhiei mondiale, cu prietenii, cu necunoscuți pasionați?

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
MY LADIES ROCK - Întâlnirile JTI, la a XXII-a ediție
30-06-2022

Compania de dans Jean-Claude Galotta vine pentru prima dată în România, la cea de-a XXII-a ediție a Întâlnirilor JTI. „My Ladies Rock”, în coregrafia lui Jean-Claude Galotta va fi prezentat în premieră pentru publicul român la București, pe 30 iunie, ora 20:00, la Teatrul Național București.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
FESTIVALUL DE MUZICĂ EUROPAfest#29 2022
01-07-2022

Muzica unește. Se confirmă la EUROPAfest#29, 1 - 9 iulie. În fiecare an peste 250 de artiști de pe tot globul prezintă producții de excepție din patru genuri muzicale – jazz, blues, pop și clasic.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
TURNEUL IL VOLO TRIBUT ENNIO MORRICONE LA BUCUREȘTI ȘI CLUJ-NAPOCA
16-07-2022

Concertul IL VOLO SINGS MORRICONE AND MORE va avea loc anul acesta pe scena Sălii Palatului din București în 16 iulie, iar apoi pe 18 iulie la BT Arena din Cluj-Napoca.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
BUZĂU INTERNATIONAL ARTS FESTIVAL EDIȚIA II 2022
20-08-2022

Cea de-a doua ediție a Buzău International Arts Festival se va desfășura anul acesta între 20 august și 20 septembrie, iar Caravana BIAF se va extinde și va ajunge nu doar în mai mult de 10 localități din județul Buzău, ci și la publicul din alte județe din regiune.

   
preloader
PENTRU CREDITELE CU DOBÂNDĂ FIXĂ ROMÂNII NU AU VEȘTI PROASTE DE LA BNR

Știrile, articolele, reportajele din media reprezintă o formă importantă de educație. Iar educația este extrem de importantă pentru că se opune manipulării.
CUM AFECTEAZĂ INFLAȚIA PIAȚA...

Intr-o piață din Drumul Taberei o băbuță vindea mărar. În fiecare dimineață un bărbat cumpăra o legătură de mărar de 1 leu, pentru a o ajuta pe bunicuță. Plătea, dar nu lua mărarul.
Într-o zi face la fel, plătește un leu și vrea să plece. Dar băbuța îl prinde de mână. Atunci domnul se întoarce către ea și zice:
- Da bunică, vrei să știi de ce cumpăr mărarul, dar nu îl iau?
.......
Caută Evenimente
deschide
Termenul căutat: Numai evenimente din data: până în data:
Numai evenimente din Judeţul:
Numai din Categoria:

PARTENERI
 
Alpha Bank
 
Europa FM
 
BusinessMark
 
Domeniul Coralia Boldur
 
MMC
 
BMS
 
CP
 
DE LA NOI MAI PUȚIN, DE LA DUMNEZEU MAI MULT
Data: 10-05-2022

Chestiunea majorării prețurilor a devenit atât de preocupantă încât au apărut reclame la mari distribuitori, care în mesajul de marketing susțin că se luptă cu inflația. Asta chiar dacă totul se reduce la a pune pe etichetă, peste prețul deja existent, unul mai mare tăiat, așa cum arăta Mardale ...
... într-o caricatură din ciclul: “Promoții și ieftiniri la români”.

Problema este însă că banca centrală, care țintește inflația, are ca instrument, prin care poate ancora anticipațiile de creștere a prețurilor, dobânzile. Acesta ar fi principalul instrument de politică monetară. Ceea ce ar însemna că poate acționa doar pe latura cererii.

Da, numai că deficitele pe care le acumulează de ani buni România, în special pe partea structurală, vin pe latura ofertei, în contextul în care inflația se produce “atunci când cresc prețurile”, dar, mai ales, ca urmare a acumulării unor deficite de productivitate. Iar pentru a fi gestionată oferta, Banca Națională nu are nici un rol, ci e nevoie de administratorul guvernamental!

Sigur că s-a împământenit obiceiul ca atunci când se aprind prețurile BNR să acționeze precum pompierul de serviciu. Din păcate, politica monetară, ce are la dispoziție în principal dobânzile în lupta cu inflația, nu o poate combate efectiv, ci doar să realizeze o distribuție a prețurilor. De lipsa de eficiență, care se manifestă prin intermediul inflației trebuie să se ocupe altcineva. Cine? Biserica? Să ne luăm de mâini ca prin forța rugăciunilor noastre să reușim în Săptămâna Luminată o micșorare a prețurilor de consum? Nu, pentru asta e nevoie de persoane cu expertiză la nivel de guvernamental, care să canalizeze măsuri pe latura ofertei. Cea care atunci când nu e gestionată, se apelează la Banca Națională pe partea cerererii, dar al cărei instrumentar nu-l poate substitui, nici pe departe, pe cel al Executivului. Banca centrală nu are cum să revitalizeze piețele de bunuri sau să integreze România în UE la nivelul diviziunii muncii. Piețele au nevoie de capital privat ca să poată funcționa. Investițiile nu se pot înlocui cu fonduri europene, acestea din urmă nu-s în măsură să genereze bunuri tradable, cele ce se pot exporta sau să restrângă importurile și implicit deficitele.

Chiar așa, din cauza deficitelor, datoria publică e pe cale să crească de la 10% la 60% din PIB în două decenii. Deja se plasează la 50% și societatea vădește din ce în ce mai mult simptome de Lumea a Treia, nu neapărat ca în țările africane, ci ca în cele supraîndatorate ale Americii Latine, dominate de junte!
Editorial publicat in data de: 10-05-2022
de către Ionuț Bălan
Vizualizat de: 100 ori
 
Website: http://bloguluibalan.ro
Comentarii: 0
 

Comentează acest eveniment

PUBLICITATE
 
 
Ioan Istrate