Calendar Evenimente vă recomandă:
GRĂDINA CU ARTIȘTI LA PARCUL ICOANEI
21-05-2022

În weekendul 21–22 mai, Grădina cu Artiști, cel mai relaxat și relaxant mini-festival urban, va avea prima ediție a anului în spațiul său de desfășurare cu tradiție, Parcul Grădina Icoanei, iar intrarea pentru public este liberă.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
CONCERT ZDOB ȘI ZDUB LA ARENELE ROMANE
22-05-2022

Concertul Zdob și Zdub de la București a fost reprogramat pe 22 mai, la Arenele Romane.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
IUSTRAREA DRAMEI VIOLENȚEI DOMESTICE LA MUZEUL PANDEMIEI
24-05-2022

Primul muzeu participativ dedicat pandemiei continuă cu un nou proiect expozițional.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
EXPOZIȚIA FOTOGRAFICĂ MEN ONLY LA CAREI
27-05-2022

Expoziția de artă fotografică MEN ONLY de la Carei este deschisă până pe 27 mai 2022.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
CONCURSUL DRAMA ROOM ÎN IUNIE 2022 LA TIFF
29-05-2022

Scenariștii și producătorii români care au un proiect de serial sau mini-serie în dezvoltare sunt așteptați să își înscrie proiectele în programul Drama Room, la Festivalul Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie 2022).

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
BOOKFEST 2022 LA A XVa EDIȚIE
01-06-2022

Salonul Internațional de Carte Bookfest se va desfășura în perioada 1-5 iunie 2022, la Complexul Expozițional Romexpo din București, în pavilionul B2.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
SPECTACOLUL CANCUN LA NOTTARA
03-06-2022

Felix Alexa revine la Teatrul „Nottara” cu o nouă montare, de data aceasta din zona comediei negre cu accente de dramă psihologică, marca bine-cunoscutului dramaturg catalan Jordi Galcerán: Cancún (în traducerea Luminiței Voina-Răuț).

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
DANCEMASTERS 2022 BUCUREȘTI
04-06-2022

Îți dorești un weekend sau măcar o seară în care lumea să fie un grandios spectacol de culori, muzică bună și dans cu dansatorii din vârful ierarhiei mondiale, cu prietenii, cu necunoscuți pasionați?

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
MY LADIES ROCK - Întâlnirile JTI, la a XXII-a ediție
30-06-2022

Compania de dans Jean-Claude Galotta vine pentru prima dată în România, la cea de-a XXII-a ediție a Întâlnirilor JTI. „My Ladies Rock”, în coregrafia lui Jean-Claude Galotta va fi prezentat în premieră pentru publicul român la București, pe 30 iunie, ora 20:00, la Teatrul Național București.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
FESTIVALUL DE MUZICĂ EUROPAfest#29 2022
01-07-2022

Muzica unește. Se confirmă la EUROPAfest#29, 1 - 9 iulie. În fiecare an peste 250 de artiști de pe tot globul prezintă producții de excepție din patru genuri muzicale – jazz, blues, pop și clasic.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
TURNEUL IL VOLO TRIBUT ENNIO MORRICONE LA BUCUREȘTI ȘI CLUJ-NAPOCA
16-07-2022

Concertul IL VOLO SINGS MORRICONE AND MORE va avea loc anul acesta pe scena Sălii Palatului din București în 16 iulie, iar apoi pe 18 iulie la BT Arena din Cluj-Napoca.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
BUZĂU INTERNATIONAL ARTS FESTIVAL EDIȚIA II 2022
20-08-2022

Cea de-a doua ediție a Buzău International Arts Festival se va desfășura anul acesta între 20 august și 20 septembrie, iar Caravana BIAF se va extinde și va ajunge nu doar în mai mult de 10 localități din județul Buzău, ci și la publicul din alte județe din regiune.

   
preloader
PENTRU CREDITELE CU DOBÂNDĂ FIXĂ ROMÂNII NU AU VEȘTI PROASTE DE LA BNR

Știrile, articolele, reportajele din media reprezintă o formă importantă de educație. Iar educația este extrem de importantă pentru că se opune manipulării.
CUM AFECTEAZĂ INFLAȚIA PIAȚA...

Intr-o piață din Drumul Taberei o băbuță vindea mărar. În fiecare dimineață un bărbat cumpăra o legătură de mărar de 1 leu, pentru a o ajuta pe bunicuță. Plătea, dar nu lua mărarul.
Într-o zi face la fel, plătește un leu și vrea să plece. Dar băbuța îl prinde de mână. Atunci domnul se întoarce către ea și zice:
- Da bunică, vrei să știi de ce cumpăr mărarul, dar nu îl iau?
.......
Caută Evenimente
deschide
Termenul căutat: Numai evenimente din data: până în data:
Numai evenimente din Judeţul:
Numai din Categoria:

PARTENERI
 
Alpha Bank
 
Europa FM
 
BusinessMark
 
Domeniul Coralia Boldur
 
MMC
 
BMS
 
CP
 
ARMELE LUI KRUPP (partea II)
Data: 27-12-2021

... Astăzi, Manoilescu este considerat unul dintre fondatorii Braziliei moderne”.

De altfel, în 1934, preşedintele brazilian Getúlio Vargas a impus o nouă constituţie, cu elemente inspirate din corporatismul mussolinian, considerată semifascistă. Iar ca dovadă că, atât brazilienii, cât şi argentinienii lui Perón, au crezut în corporatism au găzduit un număr mare de nazişti şi fascişti, refugiaţi din Europa după cel de-al doilea mare război al secolului trecut. Nestor Kirchner şi Cristina Fernández de Kirchner, soţ şi soţie, care au condus pe rând Argentina, cam în stilul Juan şi Isabela Perón, au venit la putere cu o platformă neoperonistă.

Dar de la marii români ar trebui să revenim la americanii care l-au grațiat pe Alfried Krupp, l-au repus în drepturi și ajutat cu Planul Marshall. Americanii au avut un mare complex că tehnologic abia au ținut pasul cu germanii. Noroc că Niels Bohr a reușit să ajungă la timp în Statele Unite și să i se alăture lui Albert Einstein. În acest caz politica antisemită a Partidului Muncitoresc Național-Socialist German a jucat împotriva lui Krupp. La fel de importantă este însă și decizia a-l lua la sfârșitul războiului pe Wernher von Braun, alături de grupul său, de la baza de la Peenemünde, de sub nasul rușilor. Astfel, SUA au realizat nu doar bomba atomică via Bohr, ci și programul spațial.

Operațiunea Paperclip a avut rolul să împiedice știința germană să încapă pe mâna rușilor și britanicilor, au fost transferați în Statele Unite 1.600 de cercetători și familiile lor, care au făcut ca americanii să obțină avans tehnologic în aeronautică, electronică, medicină etc.

Pe de o parte, americanii au primit avantaj comparativ, dar pe de alta cu ce influență s-au ales? Dacă ne uităm la Vargas și Perón și statele lor s-au dezvoltat, dar au plătit un “tribut” imigranților. Dacă analizăm comportamentul președinților Eisenhower și Nixon, se vede a fi deosebit de “corporatist”. JFK l-a învins initial pe contracandidatul Nixon și a încercat să schimbe mentalitatea și să medieze conflictele rasiale, care nu se știe cum de s-au acutizat imediat după “imigrația” din anii ‘50. Și se pare că a pierit “pe mâna” unui Hoover care instaurase în FBI o atmosferă gestapovistă. Acesta a venit de hac reglărilor de conturi la foc automat, dar și lumii capitaliste din cântecele lui Sinatra.

În fine, lui Reagan și Clinton li s-a tolerat ceva mai multă libertate, dar mai ales pentru că economiile aveau nevoie urgentă de schimbări structurale. Ei n-au încercat să modifice mentalități, precum Kennedy.

Ajungem în prezent și observăm o lume cam așa cum a “lăsat-o” Krupp. Germania și Statele Unite par a se apropia ca urmare a afinităților “culturale”. Marea Britanie și Rusia sunt tot “dușmanii” descoperiți la final de război. Și să nu uităm că Franklin Delano Roosevelt s-a chinuit mult să alăture țara sa Regatului Unit și Uniunii Sovietice în război, fiindcă ceea ce-i fascinase pe Vargas și Perón prinsese și în America de Nord. Între timp, ca să nu se mai risipească inutil resursele, marketingul corporatist a “fuzionat” cu propaganda oficială.

Apropo de fuziune, ați auzit de entități cu risc sistemic? Sunt cele “too-big-to-fail”, corporații care primesc imunitate din partea statelor, ce produc oricât de mult hazard moral și selecție adversă la nivelul indiviziior pentru a le salva. Într-un fel statele sunt luate captive și granițele-suveranitatea devin neimportante.
Editorial publicat in data de: 27-12-2021
de către Ionuț Bălan
Vizualizat de: 365 ori
 
Website: http://bloguluibalan.ro
Comentarii: 0
 

Comentează acest eveniment

PUBLICITATE
 
 
Ioan Istrate
 
 
 
Alpha