Calendar Evenimente vă recomandă:
GRĂDINA CU ARTIȘTI LA PARCUL ICOANEI
21-05-2022

În weekendul 21–22 mai, Grădina cu Artiști, cel mai relaxat și relaxant mini-festival urban, va avea prima ediție a anului în spațiul său de desfășurare cu tradiție, Parcul Grădina Icoanei, iar intrarea pentru public este liberă.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
CONCERT ZDOB ȘI ZDUB LA ARENELE ROMANE
22-05-2022

Concertul Zdob și Zdub de la București a fost reprogramat pe 22 mai, la Arenele Romane.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
IUSTRAREA DRAMEI VIOLENȚEI DOMESTICE LA MUZEUL PANDEMIEI
24-05-2022

Primul muzeu participativ dedicat pandemiei continuă cu un nou proiect expozițional.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
EXPOZIȚIA FOTOGRAFICĂ MEN ONLY LA CAREI
27-05-2022

Expoziția de artă fotografică MEN ONLY de la Carei este deschisă până pe 27 mai 2022.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
CONCURSUL DRAMA ROOM ÎN IUNIE 2022 LA TIFF
29-05-2022

Scenariștii și producătorii români care au un proiect de serial sau mini-serie în dezvoltare sunt așteptați să își înscrie proiectele în programul Drama Room, la Festivalul Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie 2022).

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
BOOKFEST 2022 LA A XVa EDIȚIE
01-06-2022

Salonul Internațional de Carte Bookfest se va desfășura în perioada 1-5 iunie 2022, la Complexul Expozițional Romexpo din București, în pavilionul B2.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
SPECTACOLUL CANCUN LA NOTTARA
03-06-2022

Felix Alexa revine la Teatrul „Nottara” cu o nouă montare, de data aceasta din zona comediei negre cu accente de dramă psihologică, marca bine-cunoscutului dramaturg catalan Jordi Galcerán: Cancún (în traducerea Luminiței Voina-Răuț).

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
DANCEMASTERS 2022 BUCUREȘTI
04-06-2022

Îți dorești un weekend sau măcar o seară în care lumea să fie un grandios spectacol de culori, muzică bună și dans cu dansatorii din vârful ierarhiei mondiale, cu prietenii, cu necunoscuți pasionați?

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
MY LADIES ROCK - Întâlnirile JTI, la a XXII-a ediție
30-06-2022

Compania de dans Jean-Claude Galotta vine pentru prima dată în România, la cea de-a XXII-a ediție a Întâlnirilor JTI. „My Ladies Rock”, în coregrafia lui Jean-Claude Galotta va fi prezentat în premieră pentru publicul român la București, pe 30 iunie, ora 20:00, la Teatrul Național București.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
FESTIVALUL DE MUZICĂ EUROPAfest#29 2022
01-07-2022

Muzica unește. Se confirmă la EUROPAfest#29, 1 - 9 iulie. În fiecare an peste 250 de artiști de pe tot globul prezintă producții de excepție din patru genuri muzicale – jazz, blues, pop și clasic.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
TURNEUL IL VOLO TRIBUT ENNIO MORRICONE LA BUCUREȘTI ȘI CLUJ-NAPOCA
16-07-2022

Concertul IL VOLO SINGS MORRICONE AND MORE va avea loc anul acesta pe scena Sălii Palatului din București în 16 iulie, iar apoi pe 18 iulie la BT Arena din Cluj-Napoca.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
BUZĂU INTERNATIONAL ARTS FESTIVAL EDIȚIA II 2022
20-08-2022

Cea de-a doua ediție a Buzău International Arts Festival se va desfășura anul acesta între 20 august și 20 septembrie, iar Caravana BIAF se va extinde și va ajunge nu doar în mai mult de 10 localități din județul Buzău, ci și la publicul din alte județe din regiune.

   
preloader
PENTRU CREDITELE CU DOBÂNDĂ FIXĂ ROMÂNII NU AU VEȘTI PROASTE DE LA BNR

Știrile, articolele, reportajele din media reprezintă o formă importantă de educație. Iar educația este extrem de importantă pentru că se opune manipulării.
CUM AFECTEAZĂ INFLAȚIA PIAȚA...

Intr-o piață din Drumul Taberei o băbuță vindea mărar. În fiecare dimineață un bărbat cumpăra o legătură de mărar de 1 leu, pentru a o ajuta pe bunicuță. Plătea, dar nu lua mărarul.
Într-o zi face la fel, plătește un leu și vrea să plece. Dar băbuța îl prinde de mână. Atunci domnul se întoarce către ea și zice:
- Da bunică, vrei să știi de ce cumpăr mărarul, dar nu îl iau?
.......
Caută Evenimente
deschide
Termenul căutat: Numai evenimente din data: până în data:
Numai evenimente din Judeţul:
Numai din Categoria:

PARTENERI
 
Alpha Bank
 
Europa FM
 
BusinessMark
 
Domeniul Coralia Boldur
 
MMC
 
BMS
 
CP
 
ARMELE LUI KRUPP (partea I)
Data: 20-12-2021

Una dintre ultimele declarații ale lui Krupp, care a avut urmări peste ani...
Economia avea nevoie de dezvoltare, pe care rivalitățile dintre partidele politice din Germania și dezordinea generală nu i-o puteau asigura... Ne-am gândit că Hitler ne va oferi un mediu sănătos și într-adevăr, a făcut asta... Nouă, familiei Krupp, nu ne-a păsat niciodată prea mult de ideile politice. Ne doream doar un sistem care să funcționeze bine și să ne permită să lucrăm nestingheriți. Politica nu e treaba noastră!

Declarația din 1947 aparține lui Alfried, utimul Krupp important, care a respins orice vină atribuită pentru cei 12 ani de închisoare primiți la Nürnberg, din care a ispășit doar trei, pentru că a fost grațiat și a ajuns să-și propuleseze din nou compania în fruntea pieței comune europene în anii ’60, după cum remarca William Manchester în “Armele lui Krupp” - o carte care făcea senzație în urmă cu cinci decenii.

Alfried Krupp era un corporatist, unul care nu se încurca prea mult în etică, preferințe individuale, relații de piață. Potrivit lui Ludwig von Mises, industria organizată după modelul corporatist, fără teamă de concurenţi, nu e servitorul, ci stăpânul consumatorilor. Pe piaţă, corporaţia se află în postura producătorului şi vânzătorului unic. Ea nu se teme de concurenţa producătorilor de bunuri identice, deoarece posedă dreptul exclusiv asupra producţiei. De aceea, avem de-a face cu o societate de monopolişti.

Mises apreciază că sistemul corporatist nu are niciun motiv să-şi facă producţia cât mai eficientă, corporaţiile urmăresc să şi-o reducă pentru a obţine preţuri de monopol. Situaţia lor va fi cu atât mai bună cu cât cererea pentru produsele lor va fi mai presantă; intensitatea cererii face posibilă restrângerea producţiei şi obţinerea unor profituri globale în creştere. Sistemul, în ansamblul său, conduce la un despotism nelimitat al industriilor ce produc bunuri vitale.

Toate propunerile sistemului corporatist au nevoie de intervenţia statului, cel puţin în cazul în care nu se poate ajunge la un acord între corporaţii asupra anumitor chestiuni cum ar fi cea a preţurilor, subliniază Mises, care indică a se vedea discursul lui Mussolini în Senatul italian din 13 ianuarie 1934. Iar politica preţurilor - atrage atenţia economistul austriac - nu constituie singurul impediment, ci un astfel de sistem face imposibilă orice schimbare a procesului de producţie.

Rămâne ca cititorii noştri, care sunt mai inteligenţi decât noi, cum obişnuia să spună revista Caţavencu, să aleagă cu ce model sunt de acord. Cu diviziunea muncii şi economia de piaţă sau cu corporatismul, care încurajează, potrivit misiunii jocurilor corporatiste: moralul, spiritul de echipă, stilul de viaţă sportiv, relaţiile de afaceri, integrarea socială.

Am discutat până acum însă de corporaţii şi corporatişti, cu precizarea că termenul de corporatism nu e o licenţă, ci unul consacrat, pentru a readuce în atenție și comunicatul Institutului pentru Studierea Holocaustului “Elie Wiesel” potrivit căruia în lucrările sale “Mihail Manoilescu a dezvoltat o pledoarie în favoarea dictaturilor fasciste din Germania şi Italia, totalitarismului, partidului unic şi ideii mussoliniene a corporatismului”.

Spre deosebire de José Jerônimo Moscardo de Souza, ambasadorului Braziliei, intervievat de revista Formula AS, care îi conferă economistului român o altă conotaţie: “Se credea că suntem condamnaţi să rămânem o ţară agrară, ca şi România la un moment dat. Dar a dat Dumnezeu să existe un mare român, fost ministru de externe al ţării dumneavoastră şi un economist de talie mondială: Mihail Manoilescu. După traducerea, în 1932, a lucrării sale geniale, «Teoria protecţionismului şi schimbului internaţional», aceasta a fost, până în ziua de azi, inspiratoarea dezvoltării economice a Braziliei. Prin Manoilescu, responsabilii brazilieni şi-au clarificat originile inegalităţii, rolul proiectelor de dezvoltare industrială, raporturile dintre industrie şi agricultură, dintre exporturi şi importuri etc.

(va continua)
Editorial publicat in data de: 20-12-2021
de către Ionuț Bălan
Vizualizat de: 286 ori
 
Website: http://bloguluibalan.ro
Comentarii: 0
 

Comentează acest eveniment

PUBLICITATE
 
 
Ioan Istrate
 
Starea Presei
 
 
Alpha