Calendar Evenimente vă recomandă:
TEATRUL NOTTARA SELECTEAZĂ SPECTATOR PENTRU CONSILIU ARTISTIC
26-01-2021

Pentru a fi mai aproape de public și a înțelege mai bine așteptările acestuia, Teatrul Nottara a decis să ofere un loc în consiliul artistic al instituției unui spectator fidel, care va fi ales în perioada următoare din rândul iubitorilor de teatru fără legături directe cu acest domeniu.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
CONCURSUL CITADELA ARTELOR 2021
26-01-2021

Concursul “Citadela artelor” este organizat de Ovalsart, în parteneriat cu Asociația Pro Valores, Muzeul Național Peleș, Centrul Cultural “Aurel Stroe” și este un proiect câștigător al grantului oferit de Petrotel Lukoil.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
CUM PREGĂTIM VIITORUL? CUM REZOLVĂM ECUAȚIA DE BUSINESS A NOULUI AN? ZONA SUD
26-01-2021

Ziarul Financiar vă invită să participați la videoconferința ZF BRD BUGET 2021 – CUM PREGĂTIM VIITORUL? CUM REZOLVĂM ECUAȚIA DE BUSINESS A NOULUI AN, marți, 26 ianuarie 2021, ora 09:00.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
EXPOZIȚIA FRESH - ELITE ART GALLERY
27-01-2021

În perioada 7-28 ianuarie 2021, Elite Art Gallery vă invită să vizitați expoziția # FRESH. Evenimentul reunește lucrările artistelor Ramona Ursache și Ștefana Petre, două dintre câștigătoarele concursului de artă vizuală # FRESH.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
EXPO FOTO HOLOCAUST LA CAREI
27-01-2021

Miercuri, 27 ianuarie 2021, de la ora 16.00, în Sala Cavalerilor a Castelului Károlyi din municipiul Carei va avea loc vernisajul exoziției fotografice realizate de Baranyi Tünde.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
CONFERINȚA ONLINE INVESTIȚII PENTRU TRANZIȚIA ENERGETICĂ
28-01-2021

Joi, 28 ianuarie 2021, între orele 10:00 și 13:00, Energynomics vă propune o nouă întâlnire ONLINE pentru a descoperi care sunt sursele de finanțare anticipate pentru investițiile anului 2021 în sectorul energetic din România!

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
PREVENIREA ȘI COMBATEREA SPĂLĂRII BANILOR ediția II, ONLINE
29-01-2021

Vineri, 29 ianuarie 2021, Editura Universul Juridic organizează Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale”, ediția a II-a, în format ONLINE, între orele 15,00 – 19,00.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
PROGRAM DE PREGĂTIRE PENTRU BACALAUREAT
30-01-2021

Pregătire pentru examenul de bacalaureat 2021: o nouă sesiune oferită de Universitatea de Vest din Timişoara!

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
NOUL PROGRAM DE IARNĂ LA MUZEUL ANTIPA
31-01-2021

Muzeul Antipa anunță noul program peste iarnă. Detalii mai jos.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
EXPOZIȚIA UN VEAC DE ZOOLOGIE ÎN ROMÂNIA LA PIATRA NEAMȚ
03-02-2021

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” și Complexul Muzeal Național Neamț - Muzeul de Științe Naturale Piatra-Neamț vă invită să vizionați expoziţia itinerantă „Un veac de zoologie în România. Amintiri despre viitor”, deschisă până pe 25 februarie 2021 la Piatra.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
EXPOZIȚIA DOCUMENTARĂ REGELE FERDINAND ȘI REFORMELE MARII UNIRI
05-02-2021

În perioada 28 ianuarie – 7 martie 2021, Muzeul Național Cotroceni aduce în fața publicului vizitator expoziția foto-documentară Regele Ferdinand I și reformele Marii Uniri. 100 de ani de la Reforma Agrară.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
WE LOVE RETRO - ANII 2000 LA BT ARENA CLUJ
06-03-2021

Evenimentul WE LOVE RETRO va avea loc pe 6 martie 2021 la BT Arena din Cluj-Napoca. Biletele achiziționate deja rămân valabile.

   
preloader
RELAȚIA OM-INTELIGENȚĂ ARTIFICIALĂ: NECESITATEA UNOR NEURO-DREPTURI? (partea a II-a)

Legat de tema cine poate face rău cui prin control sau lipsa acestuia, răspunsul oferit de un alt grup de cercetători este întruchipat de paradigma necesității formulării unor ”neuro-drepturi”, care să se adauge Declarației Universale a Drepturilor Omului.
TINERICA SECRETARĂ...

Un om de afaceri prosper avea o secretară nouă, tânără, blondă, foarte atrăgătoare. Din biroul lui, afaceristul auzea mereu telefonul sunând. La un moment dat, omul iese din birou se duce si o întreabă pe noua secretară:
- Domnișoară, de ce nu răspundeți la telefon?

...
Caută Evenimente
deschide
Termenul căutat: Numai evenimente din data: până în data:
Numai evenimente din Judeţul:
Numai din Categoria:

PARTENERI
 
Alpha Bank
 
Europa FM
 
BusinessMark
 
HCA
 
MMC
 
BMS
 
CP
 
BĂNCILE SE ÎNTOVĂRĂȘESC COLHOZNIC ÎN LOC SĂ APELEZE LA PIAȚA DE CAPITAL
Data: 11-01-2021

A mai fost înghițită o bancă - "un accident banal - un acrobat, un salt mortal" - și mai sunt și altele scoase la vânzare. După ultimele achiziții și absorbții ne îndreptăm vertiginos spre 30 de bănci într-o țară de 19 milioane, de la 46 înainte de criză.
Acum mai sunt 31, după "dispariții" importante, precum sponsorul echipei naţionale de fotbal, Bancpost, preluată de Banca Transilvania, care a trecut pe prima poziţie în sistem înaintea BCR, dar şi de Millennium societatea bancară cu capital portughez gata-gata să cumpere aceeaşi BCR umăr la umăr cu austriecii de la Erste la momentul privatizării, Volksbank, Bank of Cyprus şi Marfin, Piraeus, Carpatica, Leumi, Veneto Banca şi, desigur, a 32 - a bancă, ultima absorbită, Credit Agricole, fostă Emporiki, achiziţionată de grecii de la Vista după ce mai înainte îi preluaseră pe ciprioţii de la Marfin, care, la rândul lor, luaseră Bank of Cyprus.

Şi aşa au rămas 31, dar pot fi doar 30, după finalizarea preluării Băncii Româneşti de către Eximbank. Iar din peisaj au făcut parte la un moment dat şi Bancorex cu subsidiarele Misr Romanian Bank, Anglo - Romanian, Italo Romena, Frankfurt Bucharest Bank şi Banque Franco - Roumaine. Sau Banca Turco - Română, Albina, Credit Bank, Bankcoop, Banca Internaţională a Religiilor, Dacia Felix, Columna, Astra, redenumită Banca Română de Scont de către Sorin Ovidiu Vântu şi alăturată unei alte bănci falite avute în proprietate: Banca de Investiţii şi Dezvoltare. În România a mai funcţionat ABN Amro, preluată de Royal Bank of Scotland, dar numai să-i lichideze business-ul de aici. Însă şi o entitate ce crea confuzie, Banca Populară Română, o cooperativă de credit autorizată de o lege specială, ce dădea impresia că ar fi bancă comercială, dar care nu era, de fapt, supravegheată de banca centrală.

Ca să luăm un exemplu la întâmplare, în Cehia, un stat european fost socialist cu economie emergentă, cu jumătate din numărul nostru de locuitori și pe care ne-am lăudat că l-am depășit la PIB, numărul de bănci e în creștere, de la 55, la 58. La noi e ca în cântecelul "10 negri mititei", reîncărcat în epoca politically correct ca "Și din 10… n-a mai rămas niciunul". Probabil că aşa se întâmplă când PIB-ul nu are calitatea necesară, e "umflat" din preţul activelor şi mai apar unii care să spună că veniturile noastre fiscale sunt mici când se raportează la el, pe când cehii cu Produsul lor Intern Brut generează suficient business ca să poată lucra cu un număr dublu de bănci faţă de noi.

Înainte de era corectitudinii politice, când numărul locuitorilor României era similar, 45 erau doar băncile cotate la Bursa de Efecte, Acțiuni și Schimb București (față de 3 în prezent), care realizau cel mai mare volum de tranzacții de pe piața de capital (47% din total).

E de neînțeles cum de se puteau capitaliza atunci băncile prin Bursă și acum nu reușesc, altfel de cum vedem într-un alt stat excomunist emergent: Polonia. Probabil că atunci când ai piaţă de capital ţi se poate spune şi că eşti capitalist, ceea ce se observă că nu prea e cazul la noi, fiindcă băncile nu prea reuşesc să strângă suficient capital şi atunci sunt constrânse ca din două mici să facă una mai mare. Cam pe acest principiu funcţionează şi Bursa, numai că băncile tot nu apeleză la ea, ci la o "întovărăşire" colhoznică una cu alta.

Cam acesta e rezultatul când guvernele nu se pricep să gestioneze oferta şi sunt constrânse să administreze în locul lor organismele fiscal-monetare cererea.

Se vorbeşte până la însuşire de consolidare, eu cred însă că marele succes al fuziunilor bancare din ultima perioadă este reprezentat de dispariţia unor cacofonii, precum Banca Carpatica. Din păcate însă, "bancă comercială" nu e o cacofonie acceptată, ca tactica cavalerească, Ion Luca Caragiale şi biserica catolică. Cum rezolvăm problema?

Păi, ia să vedem ce aveam în trecut și nu mai avem acum. Cred că ne arată povestirea de pe blog - vezi aici: http://bloguluibalan.ro/index.php/opinii/1433-bancile-se-intovarasesc-colhoznic-in-loc-sa-apeleze-la-piata-de-capital
Editorial publicat in data de: 11-01-2021
de către Ionuț Bălan
Vizualizat de: 170 ori
 
Website: http://bloguluibalan.ro
Comentarii: 0
 

Comentează acest eveniment

PUBLICITATE
 
 
Ioan Istrate
 
Starea Presei