Calendar Evenimente vă recomandă:
CARICATURĂ ȘI UMOR - EXPOZIȚIE LA PALATUL ȘUȚU
05-12-2020

Din 27 noiembrie 2020 Palatul Suțu găzduiește expoziția Caricatură și umor. O „peniță” satirică din colecțiile Muzeului Municipiului București.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
ALEGERILE PARLAMENTARE, ÎN 6 DECEMBRIE
06-12-2020

Alegerile parlamentare se vor desfăşura în 6 decembrie, conform hotărârii adoptată astăzi de Guvern, data fiind stabilită - aşa cum a precizat premierul Ludovic Orban - conform prevederilor constituţionale.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
O CANĂ DE FERICIRE LA SIBIU
07-12-2020

Rotaract Club Sibiu, alături de cluburile Rotary Club Sibiu şi Interact Sibiu, invită sibienii la cea de a doua ediţie a proiectului "O cană de fericire" începând cu 1 Decembrie 2020 până pe 24 Decembrie.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
QUANTUM QUESTIONS - FESTIVAL DE ȘTIINȚĂ
09-12-2020

În perioada 24 noiembrie - 12 decembrie, Centrul Cultural Clujean, prin proiectul Quantum, organizează a doua ediție a festivalului de știință Quantum Questions.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
CONFERINȚA NAȚIONALĂ DE DREPT CIVIL. FAMILIA. Ediția a III-a, ONLINE
11-12-2020

Revista de Dreptul Familiei și Editura Universul Juridic organizează Conferința națională de drept civil. Familia. Ediția a III-a, ONLINE, care va fi transmisă LIVE pe Portalul Universul Juridic și va conține două secțiuni.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
CURS DE PHOTOREADING - CITIRE RAPIDĂ
12-12-2020

In primul rând, Cursul de PhotoReading depășește în rezultate orice curs de Citire Rapidă. Inveți de cel putin 10 ori mai repede în orice domeniu te interesează, inclusiv o limbă străină.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
ZBOR DEASUPRA UNUI CUIB DE CUCI - VIRTUAL
15-12-2020

Marți, 15 decembrie, este ziua în care adaptarea VR360 a spectacolului „Zbor deasupra unui cuib de cuci” în regia lui Eugen Gyemant va fi disponibilă publicului prin intermediul platformei TeatruVR.ro

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
ALBUMELE MADRIGAL DE CRĂCIUN 2020
25-12-2020

Corul Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin” și Casa de discuri Roton Music lansează două noi albume discografice de Crăciun, unul cuprinzând colinde românești și un altul cu lucrări din repertoriul internațional.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
NOUL PROGRAM DE IARNĂ LA MUZEUL ANTIPA
27-12-2020

Muzeul Antipa anunță noul program peste iarnă. Detalii mai jos.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
NOUL PROGRAM DE IARNĂ LA MUZEUL ANTIPA
20-01-2021

Muzeul Antipa anunță noul program peste iarnă. Detalii mai jos.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
CONCERT CELELALTE CUVINTE LA HARD ROCK CAFE
21-01-2021

Celelalte Cuvinte, una dintre cele mai longevive trupe rock din România, revine la Hard Rock Cafe cu un concert ce va avea loc pe 21 ianuarie 2021, de la ora 21:30.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
WE LOVE RETRO - ANII 2000 LA BT ARENA CLUJ
06-03-2021

Evenimentul WE LOVE RETRO va avea loc pe 6 martie 2021 la BT Arena din Cluj-Napoca. Biletele achiziționate deja rămân valabile.

   
preloader
SĂ VINDEM MAI BINE VOTAREA, ZIC!

Provocat de colegul Ionut Bălan, mă gândeam pe această ninsoare superbă cum am fi putut face votarea mai atractivă, astfel încât, în pofida pandemiei și a restricțiilor, ba chiar și a frigului, românii să iasă la vot pe 6 decembrie 2020.
AI CARTE, AI DE-O PARTE...

– Mai aveți cartea „Ce este polițaii români si ce vrea ei?”
– Nu, e epuizată.
...
Caută Evenimente
deschide
Termenul căutat: Numai evenimente din data: până în data:
Numai evenimente din Judeţul:
Numai din Categoria:

PARTENERI
 
Alpha Bank
 
Europa FM
 
BusinessMark
 
HCA
 
MMC
 
BMS
 
CP
 
VORBIM DE CREȘTEREA IMPOZITELOR, TREBUIE SĂ DISCUTĂM ȘI DE EXCEDENT BUGETAR
Data: 18-11-2020

Degeaba am depăşit Grecia, Portugalia, Cehia şi Ungaria dacă mărirea de PIB nu a avut calitatea necesară. A fost una nelichidă, făcută cu conservare de preţ de active şi cu salarii rupte de productivitate.
Din păcate însă, când PIB-ul e umflat dă informaţii eronate. Datoria publică şi deficitul bugetar par mai mici ca procentaj din PIB, dar veniturile fiscale dau impresia că se micşorează. Astfel statul apare ca fiind foarte “mic”!

Numai că nu-i aşa, românii plătesc accize la fel ca-n UE şi taxe pe proprietate. Impozitele şi contribuţiile sociale au ajuns să reprezinte peste o treime din cheltuielile totale, sunt duble faţă de acelea cu mâncarea, iar costurile salariaţilor cu taxele constituie 45% din totalul cheltuielilor, triplu faţă de cât plătesc pentru alimente. Şi una e să ai o povară fiscală de peste 40% din 1.000 de euro şi alta din 500!

În fine, nu e prima oară când spun că veniturile fiscale doar par a fi reduse. Data trecută mi s-a replicat că aşa cum e “umflat” PIB-ul, la fel sunt şi veniturile bugetare şi că raportul dintre ele se păstrează. Problema este însă că veniturile fiscale şi PIB-ul n-ar trebui să aibă acelaşi deflator, pentru că în vreme ce PIB-ul e împins în sus de valoarea patrimoniului, nivelul mai mare decât cel firesc al activelor imobiliare acţionează invers asupra veniturilor, în general, şi al celor fiscale, în special.

Şi o altă explicaţie pentru care veniturile fiscale n-ar trebui să aibă acelaşi deflator ca PIB-ul e că discutăm de cheltuielile nerentabile ale statului. Ce a construit a costat de cinci ori mai mult decât face. Timp în care s-au plătit cu întârziere furnizorii. Statul a făcut arierate, iar furnizorii s-au trezit în incapacitate de a plăti impozite, care să se constituie venituri la buget.

E de înţeles că lipsa de performanţă în cheltuirea banului public determină micşorarea încasărilor şi atunci e „indicat” să se arate către mărimea veniturilor bugetare ca procent din PIB. Da, dar dacă acestea cresc e normal să se pună pe tapet şi faptul că ar trebui să trecem de la deficit la excedent bugetar.
Editorial publicat in data de: 18-11-2020
de către Ionuț Bălan
Vizualizat de: 79 ori
Website: http://bloguluibalan.ro
Comentarii: 0
 

Comentează acest eveniment

PUBLICITATE
 
 
Ioan Istrate