Calendar Evenimente vă recomandă:
ROCREATOR - TÂRGUL ARTIZANILOR ȘI DESIGNERILOR DIN TRANSILVANIA
26-09-2020

La această ediție 40 de creatori vă așteaptă să le descoperiți produsele!

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
ZIUA MĂRULUI LA MĂLÂNCRAV
27-09-2020

Un motiv de sărbătoare comună, Ziua Mărului a devenit una dintre cele mai frumoase tradiții din Mălâncrav și este așteptată cu foarte mare nerăbdare atât de localnici, cât și de vizitatori.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
CONCERT DAMIAN DRĂGHICI LA SALA PALATULUI
28-09-2020

În urma intrării în vigoare a unei măsuri pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus, concertul Damian Drăghici & Brothers a fost reprogramat pentru data de 28 septembrie 2020, în aceeași locație.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
PIESĂ DE TEATRU - PE O PÂNZĂ DE PĂIANJEN
29-09-2020

Pe 29 septembrie, sunteți așteptați la Teatrul de Vară din Herăstrău pentru o reprezentație de excepție a piesei de teatru "Pe o pânză de păianjen".

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
MOLDOVA FILM FESTIVAL
01-10-2020

Timp de 4 zile, capitala Moldovei devine scena unui spectacol internațional.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
EXPOZIȚIE-MUZEU 1581 – UNIVERSITATEA ȘI ORAȘUL
02-10-2020

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) va găzdui, în cadrul Turnului Croitorilor, Expoziția-muzeu „1581 – Universitatea și Orașul” și va organiza seria de cursuri „Studium Generale” a Institutului STAR-UBB.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
GALA HOP LA TNB
04-10-2020

Gala Tânărului Actor HOP – aflată sub direcția artistică a coregrafului și dansatorului Gigi Căciuleanu – se va desfășura la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București, în aer liber, la Amfitreatru, în perioada 3 - 6 septembrie 2020.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
TRIBUT QUEEN LA HARD ROCK CAFE
18-10-2020

În urma situației create de răspândirea virusului Covid-19, concertul-tribut Queen programat pentru luna aprilie în Hard Rock Cafe este mutat în 18 septembrie 2020. Toate biletele cumpărate până în prezent rămân valabile.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
CONCERT CONNECT-R LA BUCUREȘTI
18-10-2020

Connect-R vă așteaptă pe 18 septembrie, începând cu orele 20:00, să vă distrați alături de el, la un super party la FamilyFest Island, insula de pe lacul Fundeni.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
DAVID GARRETT – UNLIMITED LIVE
23-10-2020

”Unlimited Love” este programat, la Cluj-Napoca, în data de 23 octombrie 2020.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
SEMIMARATON BRAȘOV INTERSPORT
25-10-2020

Semimaraton Brașov Intersport este un eveniment dedicat tuturor sportivilor confirmați, dar mai ales celor în devenire.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
MARATONUL NISIPULUI, EDIȚIA A VII-A
07-11-2020

Maratonul Nisipului cuprinde: Curse necompetitive: Campionii Școlii și Family Run (7 noiembrie) și Curse competiționale: Maraton, Semimaraton Cros10km, Cursa populara 5km (8 noiembrie).

   
preloader
SUBDEZVOLTAREA NU E UN ATU PENTRU A IEȘI DIN CRIZA Covid-19

Se spune că IMM-urile sunt cele ce vor scoate economiile lumii din criza Covid-19 și de aceea trebuie sprijinite. Da, numai că dacă ne uităm mai bine, se observă că ele cam “gravitează” în jurul unor companii mari, care, atunci când își reduc semnificativ activitatea, IMM n-au ce să relanseze...
DISCURS MOTIVAȚIONAL...

Cocoşul organizează o şedinţă cu găinile. Despachetează o cutie şi scoate din ea un ou de struţ, spunând:
...
Caută Evenimente
deschide
Termenul căutat: Numai evenimente din data: până în data:
Numai evenimente din Judeţul:
Numai din Categoria:

PARTENERI
 
Alpha Bank
 
Europa FM
 
BusinessMark
 
HCA
 
MMC
 
BMS
 
CP
 
BĂNCILE ÎNCURAJEAZĂ PLĂȚILE CU NUMERAR ȘI CARDURILE NEBANCARE
Data: 03-08-2020

Viteza de rotație a banilor ar trebuie să se încetinească, dar asta nu pentru că economia e stabilă și apare elementul încredere, ceea ce face ca pe unitatea de PIB să fie mai mulți bani.
Se poate vorbi de stabilitate în cheia lui Ion Iliescu, care a spus, inspirat de John Maynard Keynes, că organismul cel mai stabilizat este organismul mort.

Așadar, există premise ca banii să se învârtă mai încet, dar nu ca urmare a unui nivel ridicat de încredere, ci a încetinirii activităţii economice.

Acest fapt se poate verifica logic prin aceea că stăm la unu-doi metri în spatele celorlalți la coadă la cumpărături. Ceea ce face ca vânzările să se deruleze mai lent. Încetineala însă nu e caracteristică doar retailului, totul e mai puțin optimizat, ceea ce generează pierderi de productivitate. De aceea e bine să nu ne mai întrebăm de ce va crește inflația din întreaga economie, denumită deflatorul PIB, care surprinde contraperformanța. O productivitate mai redusă înseamnă bani mai puțini și atunci orice se va vinde în măsură mai mică, bun de folosinţă imediată, îndelungată ori activ. Iar o scumpire a mărfurilor când e nevoie de o majorare de volume și de scăderea spread-urilor provoacă falimente și șomaj.

În fine, alături de raționamentul de mai sus, bazat pe logică, spusele se pot verifica și practic cu ajutorul plăţilor realizate prin bănci. Să zicem că prin intermediul online bankingului se pot iniția plăţi de la o instituție financiară către 5 sau 6 alte bănci. Dacă banii în loc să ajungă în două-trei ore ca în urmă cu două luni vin după 5-6 înseamnă că activitatea economică s-a încetinit în contextul actual. Sigur că termenul legal e de două zile pentru ele, nu de asta vorbim, ci de ceea ce s-ar fi putut vedea anterior efectiv. Cu precizarea că dacă la băncile spre care se trimit banii cele 5 ore devin 7, atunci mai intervine și iniţiativa „strategică” de a ține de resurse, eventual pentru realizarea rezervei minime, ceea ce ar crea impresia că „eroii” care induc o asemenea politică ar trebui premiați. În acest caz, dacă aceste lucruri s-ar produce la acest mod, cei din linia întâi a băncilor, ce ar putea face plățile mai lente, ar trebui întrebați dacă apreciază atitudinea clienților ce tind să înlocuiască instrumentele lor cu carduri ce nu fac acest lucru, ci sunt performante în scopul pentru care au fost puse pe piață, rapiditatea decontărilor. Prin intermediul acestora, plăţile se fac instantaneu, inclusiv în weekend!

Ca să rezum. Sunt băncile de părere că ar trebui înlocuite produsele lor cu cardurile nebancare ce reușesc să genereze plăți mai rapid, chiar prin intermediul lor? În măsura în care cei specializați în decontări nu au acordat credite precum băncile, şi deci nu au vreun interes să amâne plăţi care ajută la susţinerea portofoliilor de active originate adesea în mod controversat, s-ar vedea că bankingul se distanţează de activitate de bază, cea de realizare a plăților. Mai are sens să discutăm de covered bonds prin care băncile să împartă riscul de a finanţa active cu piața de capital și să se întoarcă la activitatea lor de bază, fără niciun fel de influență exogenă? Am făcut-o cu o altă ocazie, nu doresc să repet!

Mai bine s-ar observa că dacă ai la două bănci pachete prin care utilizarea numerarului nu implică vreun cost, poţi realiza plăţi mai rapid dacă scoţi banii cash de la o multifuncţională şi-i depui la alta decât să faci plăţi fără numerar. De unde se poate trage concluzia că băncile încurajează plăţile cu numerar.
Editorial publicat in data de: 03-08-2020
de către Ionuț Bălan
Vizualizat de: 198 ori
Website: http://bloguluibalan.ro
Comentarii: 0
 

Comentează acest eveniment

PUBLICITATE
 
 
Ioan Istrate