Calendar Evenimente vă recomandă:
COLOCVIU INTERNAȚIONAL EDU-4-HERITAGE
10-08-2020

Proiectul este inițiat de Asociația ”Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Arboroasa”, în parteneriat cu organizații și instituții educaționale și culturale din țară și din vecinătatea granițelor țării.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
SMIDA JAZZ FESTIVAL 2020
13-08-2020

Festivalul va avea loc în perioada 13-16 august 2020 la Beliș, în județul Cluj.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
CONCERT SABATON 2020 LA ARENELE ROMANE
14-08-2020

Sabaton revine la București cu turneul "The Great Tour" și va susține un concert ce va avea loc la Arenele Romane pe 14 august 2020.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
CONCERT MIHAI MĂRGIGEANU LA BUCUREȘTI
21-08-2020

Pe 21 august, Mihai Mărgineanu și trupa sa vor susține un concert la Teatrul Vară "Mihai Eminescu" din Parcul Național București.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
STAND UP COMEDY NIGHT LA ARENA TEI
21-08-2020

Pe 21 august, Dan Badea, Bogdan Mălăele și Dan Țuțu vin la Arena Tei cu un show de stand-up comedy. Evenimentul se desfășoară în aer liber și respectă toate normele în vigoare referitoare la distanțarea socială.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
CONCERT LORA LA TEATRUL DE VARĂ EMINESCU
23-08-2020

Pe 23 august, Lora, una dintre cele mai talentate și apreciate artiste ale momentului, te invită să te distrezi alături de ea într-un show incendiar la Centrul Cultural "Mihai Eminescu" din Parcul Național București.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
LINIȘTE! SĂRUT. ACȚIUNE! - CU PAVEL BARTOȘ
27-08-2020

Aţi fost vreodată pe un platou de filmare? Dacă aveţi această curiozitate, Teatrul Odeon și Fundația Artmedia vă dezvăluie culisele turnării unui film de dragoste în savuroasa comedie Linişte! Sărut.Acţiune!

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
ÎN ACȚIUNE, CU COMPASIUNE
28-08-2020

Este un eveniment pentru entuziaștii care își ghidează acțiunile după principiile compasiunii și pentru cei care își doresc să înțeleagă acest concept și beneficiile lui umane, morale și financiare.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
ALERGĂM PENTRU COPIII DIN CENTRELE DE PLASAMENT
29-08-2020

Evenimentul are ca scop susținerea ședințelor de psihoterapie de grup și individuale, contribuind la dezvoltarea armonioasă a 30 de copii instituționalizați.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
NOSTALGIA - EXCURSIE ÎN TRANSILVANIA
04-09-2020

NOSTALGIA își propune să te teleporteze, din toate punctele de vedere, într-o perioadă în care nu aveai multe griji.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
DRAG & EXPO COVASNA 2020
05-09-2020

Ediția cu numărul XXII a mult îndrăgitei competiții covăsnene de accelerare va avea loc în zilele de 5-6 septembrie 2020.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
DAVID GARRETT – UNLIMITED LIVE
23-10-2020

”Unlimited Love” este programat, la Cluj-Napoca, în data de 23 octombrie 2020.

   
preloader
BĂNCILE ÎNCURAJEAZĂ PLĂȚILE CU NUMERAR ȘI CARDURILE NEBANCARE

Viteza de rotație a banilor ar trebuie să se încetinească, dar asta nu pentru că economia e stabilă și apare elementul încredere, ceea ce face ca pe unitatea de PIB să fie mai mulți bani.
LA DOCTOR, NEMULȚUMIT...

M-am dus la psihiatrul meu si i-am povestit: Doctore, în fiecare dimineață când mă uit în oglindă mă apucă brusc o senzație cumplită de vomă. Ce crezi că am?

...
Caută Evenimente
deschide
Termenul căutat: Numai evenimente din data: până în data:
Numai evenimente din Judeţul:
Numai din Categoria:

PARTENERI
 
Alpha Bank
 
Europa FM
 
BusinessMark
 
HCA
 
MMC
 
BMS
 
CP
 
PENSIILE NECONTRIBUTIVE: JUCĂM ARGINTĂRIA LA PĂCĂNELE?
Data: 28-07-2020

România are o mare problemă, e adevărat că nu singură, ci alături de alte ţări UE, pensiile sunt în mare parte un sistem piramidal, inactivii primesc bani de la cei care lucrează acum, nu e dominant sistemul contributivităţii și ...
... fiecare economiseşte pentru el din timpul vieţii active pentru perioada când se retrage.

Şi din cauza asta apar şi discuţiile privind mărirea vârstei de pensionare la 70 de ani, ceea ce escaladează şomajul în rândul tinerilor.

Da, dar chestiunea e mult mai gravă decât atât. Să vii cu “soluţii” să măreşti pensiile piramidale cu 40% prin sacrificarea puţinului sistem contributiv de la pilonul II sau a rezervei Băncii Naţionale constituie un atac din seria celor care s-au mai văzut prin Europa de la vestele galbene la independenţa Cataloniei. Este un atac instituţional, parte a unui război modern, care nu se mai poartă cu rachete, nici măcar cu explozibil plastic Semtex ca în atacurile teroriste, ci cu arme sociale.

Adică, ne confruntăm cu următoarele defecţiuni. Numărul pensionarilor este mai mare decât cel al salariaţiilor. Cei care propun acum desfiinţarea oricărei corelaţii economice între cotizaţie şi pensie au devenit inactivi la mai puţin de 60 de ani. Nu există nicio corelație între productivitate și remunerație şi de aceea, după plata taxelor şi contribuţiilor, salariaţii îşi permit să aloce pentru cheltuieli cam cât pensionarii, cum bine stă unui stat social, aşa cum scrie în Constituţie că suntem. Iar o mărire a pensiilor cu 40% ar face ca respectiva categorie să poată cheltui mai mult decât cei de la care se face redistribuirea, ceea ce reprezintă un atentat la siguranţa economică a României. E la fel ca atunci când cumperi combinate siderurgice şi fabrici de lapte ca să le închizi şi creezi dependenţă de import.

Şi a discuta de rezerva valutară ca sursă pentru pensii e un atentat instituţional la fel de periculos. Dacă România mai are încă rating investiţional e datorită acestei garanţii, pentru că economia cu deficit structural în creştere şi lovită nu doar prin decapitalizare nu poate garanta nimic.

Dar ceea ce trebuie precizat este că discuţiile cu iz social ar fi avut mai puţină penetrare în societate dacă nu ar fi existat pensiile speciale. Pentru că nu putem vorbi de principiul contributivităţii într-un loc şi în altul nu. Ele reprezintă o vulnerabilitate ce e necesar să fie eliminată pentru a nu se ma putea ataca la modul: „Bine, nouă nu ne măriţi pensiile cu 40%, dar voi de ce vă daţi pensii speciale!” General privind lucrurile, dacă mergem cu mult hazard moral şi selecţie adversă pe mâna statului social se creează o slăbiciune care, din câte se vede, e imediat taxată atunci când dai dovadă de labilitate.

Aşadar, soluţia propusă recent de a mări toate pensiile cu 40% şi a le supraimpozita pe cele speciale pare a fi cheia succesului într-un stat social.
Editorial publicat in data de: 28-07-2020
de către Ionuț Bălan
Vizualizat de: 129 ori
Website: http://bloguluibalan.ro
Comentarii: 0
 

Comentează acest eveniment

PUBLICITATE
 
 
Ioan Istrate
 
Starea Presei
 
 
HCA - SP