Calendar Evenimente vă recomandă:
CROSUL CONIL, ÎN SPRIJINUL COPIILOR CU FORME SEVERE DE AUTISM
23-11-2020

Asociaţia CONIL organizează un cros virtual în sprijinul copiilor cu forme severe de autism.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
ROMANIAN BUSINESS WEEK LA HAGA
24-11-2020

Ambasada României la Haga în colaborare cu Camera de Comerț Romîno-Olandeză organizează între 24-27 noiembrie 2020 o serie de webinarii pentru a stimula investițiile reciproce între firme din Olanda și România.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
FINCONF ROMANIA
25-11-2020

BusinessMark, cu suportul Asociației Române a Băncilor, are plăcerea să vă anunţe organizarea “FinConf Romania”, eveniment online ce va avea loc pe 25 noiembrie 2020.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
A BRAVE NEW WORLD: VIZIUNI ALTERNATIVE DESPRE VIITOR - BIEFF 2020
25-11-2020

O reafirmare a forței inovatoare și emancipatoare a cinematografului, Festivalul Internațional de Film Experimental București BIEFF revine cu o a 10-a ediție, programată în perioada 24-29 noiembrie.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
CONFERINȚA Positive Business
26-11-2020

Business-Mark anunță conferința POSITIVE BUSINESS care va avea loc pe 26 noiembrie 2020, online.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
CANGURAȘUL MATEMATICIAN, JOC PENTRU ELEVII DIN ÎNVĂȚĂMÂNTUL PRIMAR
27-11-2020

Institutul pentru Dezvoltarea Evaluării în Educaţie (Asociaţia IDEE) anunţă că pe data de 27 noiembrie 2020 debutează o nouă ediţie a jocului Canguraşul Matematician pentru clasa pregătitoare şi clasele I-IV.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
MODA ÎN BUCUREȘTIUL INTERBELIC
27-11-2020

Începând de miercuri, 18 noiembrie 2020, expoziția tematică Moda în Bucureștiul interbelic poate fi descoperită la Palatul Suțu.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
EXPOZIȚIA POSTEREXPOEM
28-11-2020

Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) surprinde publicul bucureştean până în luna decembrie cu o expoziţie cu accente poetice şi grafice "PosterXpoem", un proiect interdisciplinar care aduce împreună poeţi şi artişti vizuali contemporani.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
FERESTROIKA - VR '88/'89
29-11-2020

Asociația Culturală pentru Educație prin Artă (ACEA) lansează primul proiect de teatru imersiv folosind tehnologia de realitate virtuală. Declarată de critici “cea mai puternică experiență imersivă a anului 2019 ”, ‘88/’89 va putea fi vizionată de public începând din 13 noiembrie 2020.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
ALEGERILE PARLAMENTARE, ÎN 6 DECEMBRIE
06-12-2020

Alegerile parlamentare se vor desfăşura în 6 decembrie, conform hotărârii adoptată astăzi de Guvern, data fiind stabilită - aşa cum a precizat premierul Ludovic Orban - conform prevederilor constituţionale.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
CURS DE PHOTOREADING - CITIRE RAPIDĂ
12-12-2020

In primul rând, Cursul de PhotoReading depășește în rezultate orice curs de Citire Rapidă. Inveți de cel putin 10 ori mai repede în orice domeniu te interesează, inclusiv o limbă străină.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
WE LOVE RETRO - ANII 2000 LA BT ARENA CLUJ
06-03-2021

Evenimentul WE LOVE RETRO va avea loc pe 6 martie 2021 la BT Arena din Cluj-Napoca. Biletele achiziționate deja rămân valabile.

   
preloader
IMPLICAREA ABUZIVĂ A BĂNCII NAȚIONALE A ROMÂNIEI ÎN CAMPANIA ELECTORALĂ

Banca Națională a României a emis un comunicat în care dezaprobă ferm utilizarea de imagini și declarații mai vechi sau mai noi, scoase din context, ale unor specialiști BNR în spoturi de campanie electorală ale PSD.
CÂND TE DUCI LA VRĂJITOARE...

- O singură dată am apelat la vrăjitoare, când m-am căsătorit.
- Și ce a spus vrăjitoarea?

...
Caută Evenimente
deschide
Termenul căutat: Numai evenimente din data: până în data:
Numai evenimente din Judeţul:
Numai din Categoria:

PARTENERI
 
Alpha Bank
 
Europa FM
 
BusinessMark
 
HCA
 
MMC
 
BMS
 
CP
 
PENSIILE NECONTRIBUTIVE: JUCĂM ARGINTĂRIA LA PĂCĂNELE?
Data: 28-07-2020

România are o mare problemă, e adevărat că nu singură, ci alături de alte ţări UE, pensiile sunt în mare parte un sistem piramidal, inactivii primesc bani de la cei care lucrează acum, nu e dominant sistemul contributivităţii și ...
... fiecare economiseşte pentru el din timpul vieţii active pentru perioada când se retrage.

Şi din cauza asta apar şi discuţiile privind mărirea vârstei de pensionare la 70 de ani, ceea ce escaladează şomajul în rândul tinerilor.

Da, dar chestiunea e mult mai gravă decât atât. Să vii cu “soluţii” să măreşti pensiile piramidale cu 40% prin sacrificarea puţinului sistem contributiv de la pilonul II sau a rezervei Băncii Naţionale constituie un atac din seria celor care s-au mai văzut prin Europa de la vestele galbene la independenţa Cataloniei. Este un atac instituţional, parte a unui război modern, care nu se mai poartă cu rachete, nici măcar cu explozibil plastic Semtex ca în atacurile teroriste, ci cu arme sociale.

Adică, ne confruntăm cu următoarele defecţiuni. Numărul pensionarilor este mai mare decât cel al salariaţiilor. Cei care propun acum desfiinţarea oricărei corelaţii economice între cotizaţie şi pensie au devenit inactivi la mai puţin de 60 de ani. Nu există nicio corelație între productivitate și remunerație şi de aceea, după plata taxelor şi contribuţiilor, salariaţii îşi permit să aloce pentru cheltuieli cam cât pensionarii, cum bine stă unui stat social, aşa cum scrie în Constituţie că suntem. Iar o mărire a pensiilor cu 40% ar face ca respectiva categorie să poată cheltui mai mult decât cei de la care se face redistribuirea, ceea ce reprezintă un atentat la siguranţa economică a României. E la fel ca atunci când cumperi combinate siderurgice şi fabrici de lapte ca să le închizi şi creezi dependenţă de import.

Şi a discuta de rezerva valutară ca sursă pentru pensii e un atentat instituţional la fel de periculos. Dacă România mai are încă rating investiţional e datorită acestei garanţii, pentru că economia cu deficit structural în creştere şi lovită nu doar prin decapitalizare nu poate garanta nimic.

Dar ceea ce trebuie precizat este că discuţiile cu iz social ar fi avut mai puţină penetrare în societate dacă nu ar fi existat pensiile speciale. Pentru că nu putem vorbi de principiul contributivităţii într-un loc şi în altul nu. Ele reprezintă o vulnerabilitate ce e necesar să fie eliminată pentru a nu se ma putea ataca la modul: „Bine, nouă nu ne măriţi pensiile cu 40%, dar voi de ce vă daţi pensii speciale!” General privind lucrurile, dacă mergem cu mult hazard moral şi selecţie adversă pe mâna statului social se creează o slăbiciune care, din câte se vede, e imediat taxată atunci când dai dovadă de labilitate.

Aşadar, soluţia propusă recent de a mări toate pensiile cu 40% şi a le supraimpozita pe cele speciale pare a fi cheia succesului într-un stat social.
Editorial publicat in data de: 28-07-2020
de către Ionuț Bălan
Vizualizat de: 365 ori
Website: http://bloguluibalan.ro
Comentarii: 0
 

Comentează acest eveniment

PUBLICITATE
 
 
Ioan Istrate
 
Starea Presei
 
 
Alpha