
Data: 06-07-2020
Debancarizarea a ajuns la nivel record. Potrivit ultimelor date, numerarul în afara sistemului bancar reprezintă 18,54% din totalul masei băneşti.
În ceea ce-i priveşte pe cei cu mulţi bani, ce derulează afaceri in economia la vedere, reducerea oportunităţilor în contextul coronavirusului i-a determinat să-şi ducă banii în depozitele în lei. Acestea au crescut intr-o singură lună cam cât în şase din ultimele 12 pentru care există informaţii. Contextul este oarecum surprinzător pentru că firmele obişnuiau să-şi plaseze surplusul de capital în depozitele în valută. Dacă le-au ales pe cele în lei înseamnă că la mijloc e o chestiune de remunerare a resurselor, în circumstanţele în care dobânzile s-au dimininuat dramatic pe fondul QE, până în zona negativă.
Dacă mai era cazul de menţionat, la un asemenea nivel al numerarului, care a crescut de la 14% din masa monetară la final de 2013 şi 16% în primăvara anului 2015, se poate discuta de un eşec din partea măsurilor administrative de micşorare a plăţilor cash impuse în mai 2015, secondate de tombolele pentru aceia care cer bonul fiscal.
Banii gheață - ce pot fi plimbați cu valiza ori care se depozitează la saltea ori ciorap - reprezintă circa 1,5% din masă monetară (M3) în Noua Zeelandă, 3-4% în Marea Britanie, Suedia, Australia ori Canada, 4-5% în Danemarca, 7% în Elveția, 9-10% în zona euro, 12-14% în Polonia, Cehia și Bulgaria. Ceea ce înseamnă că la noi se înregistrează o debancarizare fără precedent a masei bănești!

Editorial publicat in data de:
06-07-2020
de către Ionuț Bălan
Website:
http://bloguluibalan.ro
Tweet
de către Ionuț Bălan
Comentarii:
0