Calendar Evenimente vă recomandă:
COLOCVIU INTERNAȚIONAL EDU-4-HERITAGE
10-08-2020

Proiectul este inițiat de Asociația ”Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Arboroasa”, în parteneriat cu organizații și instituții educaționale și culturale din țară și din vecinătatea granițelor țării.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
SMIDA JAZZ FESTIVAL 2020
13-08-2020

Festivalul va avea loc în perioada 13-16 august 2020 la Beliș, în județul Cluj.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
CONCERT SABATON 2020 LA ARENELE ROMANE
14-08-2020

Sabaton revine la București cu turneul "The Great Tour" și va susține un concert ce va avea loc la Arenele Romane pe 14 august 2020.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
CONCERT MIHAI MĂRGIGEANU LA BUCUREȘTI
21-08-2020

Pe 21 august, Mihai Mărgineanu și trupa sa vor susține un concert la Teatrul Vară "Mihai Eminescu" din Parcul Național București.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
STAND UP COMEDY NIGHT LA ARENA TEI
21-08-2020

Pe 21 august, Dan Badea, Bogdan Mălăele și Dan Țuțu vin la Arena Tei cu un show de stand-up comedy. Evenimentul se desfășoară în aer liber și respectă toate normele în vigoare referitoare la distanțarea socială.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
CONCERT LORA LA TEATRUL DE VARĂ EMINESCU
23-08-2020

Pe 23 august, Lora, una dintre cele mai talentate și apreciate artiste ale momentului, te invită să te distrezi alături de ea într-un show incendiar la Centrul Cultural "Mihai Eminescu" din Parcul Național București.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
LINIȘTE! SĂRUT. ACȚIUNE! - CU PAVEL BARTOȘ
27-08-2020

Aţi fost vreodată pe un platou de filmare? Dacă aveţi această curiozitate, Teatrul Odeon și Fundația Artmedia vă dezvăluie culisele turnării unui film de dragoste în savuroasa comedie Linişte! Sărut.Acţiune!

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
ÎN ACȚIUNE, CU COMPASIUNE
28-08-2020

Este un eveniment pentru entuziaștii care își ghidează acțiunile după principiile compasiunii și pentru cei care își doresc să înțeleagă acest concept și beneficiile lui umane, morale și financiare.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
ALERGĂM PENTRU COPIII DIN CENTRELE DE PLASAMENT
29-08-2020

Evenimentul are ca scop susținerea ședințelor de psihoterapie de grup și individuale, contribuind la dezvoltarea armonioasă a 30 de copii instituționalizați.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
NOSTALGIA - EXCURSIE ÎN TRANSILVANIA
04-09-2020

NOSTALGIA își propune să te teleporteze, din toate punctele de vedere, într-o perioadă în care nu aveai multe griji.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
DRAG & EXPO COVASNA 2020
05-09-2020

Ediția cu numărul XXII a mult îndrăgitei competiții covăsnene de accelerare va avea loc în zilele de 5-6 septembrie 2020.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
DAVID GARRETT – UNLIMITED LIVE
23-10-2020

”Unlimited Love” este programat, la Cluj-Napoca, în data de 23 octombrie 2020.

   
preloader
BĂNCILE ÎNCURAJEAZĂ PLĂȚILE CU NUMERAR ȘI CARDURILE NEBANCARE

Viteza de rotație a banilor ar trebuie să se încetinească, dar asta nu pentru că economia e stabilă și apare elementul încredere, ceea ce face ca pe unitatea de PIB să fie mai mulți bani.
LA DOCTOR, NEMULȚUMIT...

M-am dus la psihiatrul meu si i-am povestit: Doctore, în fiecare dimineață când mă uit în oglindă mă apucă brusc o senzație cumplită de vomă. Ce crezi că am?

...
Caută Evenimente
deschide
Termenul căutat: Numai evenimente din data: până în data:
Numai evenimente din Judeţul:
Numai din Categoria:

PARTENERI
 
Alpha Bank
 
Europa FM
 
BusinessMark
 
HCA
 
MMC
 
BMS
 
CP
 
COVID-19 INFECTEAZĂ ECONOMIA-20-21
Data: 18-03-2020

In contextul în care depășirea crizei COVID-19 este estimată de către doctori și statisticieni la cel puțin 3-4 luni se pune bineînțeles întrebarea cine și cum, sau cât de devreme va ajuta economia. Aia privată, desigur. Pentru că recuperarea după criză poate dura până în 2021…
Așa cum în domeniul securității medicale este necesară intervenția promptă, gradual și cu accent pe forțele din linia întâi – adică medicii, personalul sanitar și spitalele – tot așa și în domeniul economic e nevoie de un plan clar cu acțiuni concrete și rapide pentru a stăvili efectele nocive ale Coronavirusului. Iar concentrarea ajutoarelor de stat trebuie să urmeze principii clare, care să țină cont de ordinea în care au fost afectate sectoarele economice și impactul social, adică evitarea închiderii unor companii și a pierderii locurilor de muncă. Statistica ne arată că în România sunt aproximativ 700.000 de IMM-uri din care 80% microîntreprinderi cu până la 3 angajați fiecare. IMM-urile contribuie cu 65% la formarea Produsului Intern Brut, conform cifrelor din 2018. Cu alte cuvinte e obligatoriu ca orice stat cu mintea întreagă să conceapă un plan pentru susținerea acestui sector al economiei.

Având în vedere experiența celor 30 de ani de capitalism și democrație și modul în care statul ”a avut grijă” de întreprinderile private până acum, nici că voi să vă înspăimânt, dar nici să confirm temerile unora, când spun că antreprenorii trebuie să se aștepte ca ăl mai mare ajutor pentru ei să vină din partea … lor înșiși! Să fim serioși: antreprenorii sunt primii care își asumă riscul în capitalism. Tot ei trebuie să fie conștienți că atunci când riscul se manifestă, energia, gândirea și spiritul lor de lideri sunt primele ajutoare pe care se pot baza. Dublate ulterior de întrajutorarea de breaslă, care este necesară.

In plan secund însă, statul trebuie să înceapă să construiască acea plasă de siguranță care să intervină atunci când pe antreprenori îi părăsesc puterile. Iar ajutorul trebuie dat cu precădere sectoarelor care sunt afectate rău, cum ar fi HORECA (incluzând pensiunile), transportul de persoane și mărfuri și logistica (a se vedea filmele ”Ce înseamnă lumea fără transport” pe net), taximetria, servicii de tip organizatori de evenimente, cultură, artă, sport și nu în ultimul rând producția (alta decât alimentară și de igienă), mai ales cea de bunuri complexe, cu valoare adăugată mare. Scopul principal al ajutoarelor de stat trebuie să fie menținerea activității acestor firme și ocuparea forței de muncă, căci povara pe care ar pune-o 1 milion de șomeri în plus pe bugetul național ar fi de nesuportat în condițiile unei crize prelungite.
Ajutoarele de stat nu înseamnă neapărat viramente directe în conturile întreprinderilor. Abordarea graduală aici poate începe de la principii precum amânarea unor plăți către stat, de exemplu TVA și CAS/CASS prin care firmele să se poată finanța. Apoi, se pot oferi linii de credit pentru capital de lucru și pentru credite de investiții ambele cu dobândă zero. Esența este ca întreprinzătorul să fie ținut să restituie creditul, oferindu-i astfel motivația de a continua activitatea. Abia ultimul resort trebuie să fie ajutorul de salvare sub forma nerambursabilă.

Nu în ultimul rând, această criză este o nouă provocare majoră la adresa UE și a spiritului sau identității de Cetațean European. Este necesar să existe o coordonare și un ajutor reciproc la nivelul UE, asta pentru a da substanță că vorbim de o comunitate și nu de o adunătură de state. Adică acele ”coridoare verzi” pentru alimentarea orașelor care sunt absolut necesare, transfrontalier, în toată UE. In condițiile în care libertatea de circulație a persoanelor este restricționată, sunt necesare compensații pe celelalte libertați, a circulației mărfurilor și capitalului, astfel încât economiile statelor membre să fie ținute la niveluri satisfăcătoare de activitate.

Dacă vom învăța să ne ajutăm între noi mai mult, să schimbăm informații, produse, servicii, vom avea mult mai multe șanse să scurtăm criza generată de Coronavirus. Modelul cel mai frumos l-a oferit sectorul cercetării în medicină unde schimbul de informații și eforturile comune sunt garanția faptului că trăim în cea mai bună lume pentru a combate rapid infecția Covid19.
Editorial publicat in data de: 18-03-2020
de către Mihai Mătieș
Vizualizat de: 556 ori
Website: N/A
Comentarii: 0
 

Comentează acest eveniment

PUBLICITATE
 
 
Ioan Istrate
 
 
 
HCA Berarilor