Calendar Evenimente vă recomandă:
CURS ONLINE LEADERSHIP ȘI DEZVOLTAREA ECHIPELOR EFICIENTE
22-04-2020

In aceste momente de cumpănă e important să descoperim fiecare liderul din noi. Să avem puterea să trecem peste greutăți și să-i ajutăm și pe alții să o facă, să depășim situația cu bine, împreună! Vă invit la un curs online între 22-26 aprilie pentru a găsi motivarea necesară fiecăruia dintre noi.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
REPROGRAMAT: AGATHA CHRISTIE - SI DIN 10 N-A MAI RĂMAS NICIUNUL
28-04-2020

Spectacolul "Si Din 10 N-a Mai Rămas Niciunul" este reprogramat pentru data de 28 aprilie ora 19:00, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca. Biletele achiziționate îsi păstrează valabilitatea.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
AL DI MEOLA LA SALA PALATULUI
05-05-2020

Al Di Meola, legendarul chitarist, revine în București cu un concert ce va avea loc la Sala Palatului pe 5 mai 2020, de la ora 20:00.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
TAXI LA HARD ROCK CAFE
07-05-2020

TAXI revine la Hard Rock Cafe cu un concert ce va avea loc pe 7 mai 2020, de la ora 21:30. Vino să asculți hit-uri precum "Jumătatea mea", "Cele două cuvinte", "Eşti iubibilă" şi multe alte piese celebre, pline de umor şi ironie, marca Dan Teodorescu.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
WARDRUNA LA ARENELE ROMANE
08-05-2020

Formația norvegiană Wardruna se întoarce în România cu un concert ce va avea loc la Arenele Romane din București pe 8 mai 2020.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
WE LOVE RETRO ANII 2000
09-05-2020

După șase ediții de succes, We Love Retro, cel mai mare Retro Party din România, lansează un nou Retro Party, cu muzica anilor 2000, pe 9 mai la Sala Polivalentă, BT Arena!

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
DENTA, ROMMEDICA ȘI EXPO SOMN LA ROMEXPO IN 2020
14-05-2020

Știați că în perioada 14 – 16 mai ROMEXPO organizează cele mai importante manifestări expoziționale dedicate profesioniștilor din industria medicală?

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
CARGO 35 DE ANI - SHOW ANIVERSAR LA ARENELE ROMANE
16-05-2020

Cargo aniversează 35 de ani de înființare și va sărbători evenimentul cu un concert ce va avea loc la Arenele Romane pe 16 mai 2020.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
LOUIS C.K. LA SALA PALATULUI
18-05-2020

La mai puțin de un an după trei spectacole sold out la Cluj-Napoca, Louis C.K. va susține la Sala Palatului pe 18 mai primul său show în București.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
FELI LA HARD ROCK CAFE
21-05-2020

Feli revine pe scena din Hard Rock Cafe cu un concert electrizant ce va avea loc pe 21 mai 2020, de la ora 21:30. Ești invitat să asculți piese îndrăgite precum "Cine te crezi?", "Creioane colorate", "Bună de Iubit", "Rațele și Vânătorii", "Când răsare soarele" sau "Frunze Cad".

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
SENIOR EXPO PENTRU PĂRINȚI ȘI BUNICI
28-05-2020

ROMEXPO organizează între 28 și 31 mai Senior Expo - târgul dedicat seniorilor și tuturor celor care doresc să ofere un zâmbet și un moment de relaxare părinților și bunicilor!

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
CONCERT CELINE DION LA BUCUREȘTI
29-07-2020

Câștigătoare a două premii OSCAR și a cinci premii Grammy, Celine Dion va susține în premieră un concert extraordinar, în cadrul turneului "Courage World Tour ", pe 29 iulie 2020 pe Arena Națională. Evenimentul este organizat de Emagic.

   
preloader
AMÂNAREA PLĂȚII RATELOR ECHIVALEAZĂ CU DAREA ÎN PLATĂ

Amânarea plăţii ratelor de credit la bănci are impact atât la nivelul debitorilor, cât și al creditorilor.
DE CÂND CU ȘCOALA ONLINE, DIN CAUZA COVID-19...

La o scoala din SUA, invatatoarea le cere elevilor sa povesteasca un film ce trateaza o tema de dragoste.
– Dintre un barbat si un barbat? intreaba un elev.
– Nuuu, raspunde grabita invatatoarea.
– Dintre o femeie si o femeie? intreaba o eleva.
– Nuuu, raspunde ingrijorata invatatoarea.
– Dar atunci intre cine? intreaba nedumeriti elevii.
– Intre un barbat si o femeie, raspunde invatatoarea.

...
Caută Evenimente
deschide
Termenul căutat: Numai evenimente din data: până în data:
Numai evenimente din Judeţul:
Numai din Categoria:

PARTENERI
 
Alpha Bank
 
Europa FM
 
BusinessMark
 
HCA
 
MMC
 
BMS
 
CP
 
SPERIAȚI CÂT DAȚI PE MÂNCARE? INSEAMNĂ CĂ SUSȚINEȚI SALARIILE MĂRITE ALE BUGETARILOR ȘI PENSIILE
Data: 24-02-2020

Inflația s-a redus și pare a fi subversiv și periculos să amintim, din nou, că strategia economică a “stângii”, la guvernare până în toamnă, a fost aceea de a strânge mai mult din impozite pe seama majorării prețurilor cu ajutorul cartelurilor de la alimente și a tarifelor la utilități.
Da, numai că în ciuda micșorării generale a indicelui, mărfurile alimentare se scumpesc într-un ritm dublu, iar prețul cărnii de porc urcă de patru ori mai repede decât dinamica medie. Sigur că pe fondul pestei porcine e firesc să se producă un șoc pe partea ofertei, dar în măsura în care datele statistice arată că românii preferă carnea de porc - consumă 38 de kg pe an, față de 27 de pasăre, 5 de vită și doar două de oaie - de pe urma ei s-ar strânge taxe mai multe. Ia uitați-vă cât a ajuns să coste salamul de Sibiu!

Ca să rezum, dacă prețurile vi se par mari în magazine, gândiți-vă că ele au ajuns așa ca să susțineți majorarea salariilor bugetarilor și veniturile pensionarilor, ziși și forța de vot, care induc deficit în bugetul public. Dacă ar fi fost suportabile, ar fi însemnat că s-ar fi produs niște sporuri de productivitate. Dar cum ele n-au avut loc ori au fost insuficiente, vorbim de realocarea de resurse din mediul privat către sectorul de stat.

Redistribuirea veniturilor în societate, denumită științific Wage-led Growth, are loc pentru a nu mai exista inegalități, chestiune de care e din ce mai preocupat FMI, de când e condus de un director bulgar ce-a pus degetul pe problema inechității. Asta mai ales la nivelul oamenilor baronilor locali din primării, cu precizarea că e a doua mare stângăcie economică din ultimul deceniu, după triplarea datoriei publice și mărirea TVA pe timp de criză.

Anterior, taxa pe valoarea adăugată a crescut ca și cotă, acum s-a mărit din volum, respectiv din cuantumul prețurilor, însă rezultatul e același, nu există prânz gratis.

Dacă nu credeți în formule economice precum aceea că sporurile de productivitate trebuie să fie superioare măririi salariilor și aprecierii de monedă, poate că vă dumirește mai bine Constantin Tănase, care a ajuns empiric la aceeași idee:

„Traversăm ani grei cu crize,
Leul iar a decăzut,
Cresc întruna taxe-accize?
Și cu asta ce-am făcut?”.

Funcționăm împotriva naturii și cea mai bună dovadă este că se face selecție adversă și hazard moral prin intermediul QE. Și noi, românii, facem quantitative easing, prin intermediul Wage-led Growth. Pentru că aruncatul cu bani din elicopter (helicopter money) şi stimularea consumului se pot realiza şi prin intermediul măririi venitului minim garantat, a salariilor controlate de stat, cu riscul inducerii de deficite, în măsura în care veniturile nu avansează în pas cu productivitatea. Ceea ce trădează faptul că asistăm la o diluare a instinctelor, chiar dacă acestui fenomen i se dă o interpretare economică, în căutarea încrederii. Și dacă e să utilizăm o logică tip Moromete, se observă că, de fapt, nu se scumpesc bunurile, ci se înmulțesc banii! Dacă ar fi crescut cantitatea de mărfuri în pas cu banii, am fi vorbit de plusuri de productivitate și nu ne-am fi confruntat cu inflația.

Poate că logica etatistă a ajuns să ne spele creierele, dar, privind lucrurile la modul natural, impozitarea nu-i altceva decât un jaf legalizat, după cum răpirea legalizată se numește recrutare. Iar relaxarea cantitativă - QE - reprezintă falsificarea legalizată a banilor.

Se poate merge mai departe cu discuția, la legătura ciudată dintre impozitarea progresivă și dobânzile negative. Adică, cine are un loc de muncă și își mai ia încă unul e penalizat pentru că-i harnic cu un impozit de pe următorul nivel de taxare al grilei. După care, dacă are capacitatea să economisească și finanțează deficitele societății, mai e o dată pedepsit, cu dobânzi negative. În așa fel încât dobânzile nu se mai constituie într-un obstacol în calea risipei de resurse, ci o încurajează.

Închei remarcând că după spor natural negativ, creștere economică și dobânzi negative, probabil că manuale de economie ale viitorului vor consacra și noțiunea de dividende negative, caz în care deținătorii de acțiuni vor fi considerați colecționari în loc de investitori.
Editorial publicat in data de: 24-02-2020
de către Ionuț Bălan
Vizualizat de: 229 ori
Website: http://bloguluibalan.ro
Comentarii: 0
 

Comentează acest eveniment

PUBLICITATE
 
 
Ioan Istrate
 
 
 
Alpha