Calendar Evenimente vă recomandă:
DON'T LET DADDY KNOW 2018 LA ROMEXPO
15-12-2018

Evenimentul internațional Don't Let Daddy Know ajunge în România, în perioada 15-16 decembrie 2018, la Romexpo (Pavilion B1).

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
CONCERT ȘTEFAN BĂNICĂ LA SALA PALATULUI
16-12-2018

Continuând tradiția, Ștefan Bănică revine cu o nouă serie a concertelor extraordinare de Crăciun. Evenimentele vor avea loc pe 14, 15, 16 decembrie 2018 la Sala Palatului.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
T-DANCE CHRISTMAS SHOWS 2018 – SNOW WHITE
16-12-2018

Magia Crăciunului are loc în pași de dans!

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
CONCERT VIENA MAGIC LA SALA PALATULUI
17-12-2018

Concertul de Crăciun "Vienna Magic" va avea loc la Sala Palatului pe 17 decembrie 2018, de la ora 19:30.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
CONCERT ȘTEFAN HRUȘCĂ LA TNB
17-12-2018

Ştefan Hruşcă revine acasă pentru un turneu aniversar, iar pe 17 decembrie 2018 cele mai frumoase colinde vor răsuna la Teatrul Național din București, începând cu ora 20:00.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
PIAȚA DE CRĂCIUN BUCUREȘTI
18-12-2018

Primăria Capitalei, prin Creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, organizează Piața de Crăciun București, între 30 noiembrie și 28 decembrie 2018, pe esplanada cu statui din Piața Universității, în intervalul orar 10:00 – 22:00.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
KINGS OF COMEDY LA SALA PALATULUI
20-12-2018

Show-ul de stand-up comedy, "Kings of Comedy" va fi susținut de Mihai Bobonete, Adrian Văncică, Constantin Diță și Mihai Rait și va avea loc la Sala Palatului pe 20 decembrie 2018, începând cu ora 20:00.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
TOT CE-I ROMÂNESC NU PIERE - CU TUDOR GHEORGHE
21-12-2018

Având în vedere sutele de cereri pentru suplimentarea locurilor, concertul maestrului Tudor Gheorghe din 23 octombrie se va relua si pe 21 decembrie 2018!

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
SPECTACOL - WINTER DELIGHTS LA CLUJ-NAPOCA
22-12-2018

Spectacolul Winter Delights își va întâmpina oaspeții în cadrul a două ediții festive, desfășurate pe 21 și 23 decembrie 2018 la Opera Națională Română din Cluj-Napoca.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
REVELION 2019 CU DELIA ȘI PROVINCIALII LA BERĂRIA H DIN BUCUREȘTI
31-12-2018

La trecerea dintre ani, la Berăria H, Delia și Provincialii vor asigura un show demn de noaptea de Revelion.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
ANDRÉ RIEU ANUNȚĂ AL TREILEA CONCERT LA CLUJ-NAPOCA PE 6 APRILIE 2019
06-04-2019

Biletele pentru concertul anunțat pentru data de 5 aprilie 2019 s-au epuizat în numai trei ore de la punerea acestora în vânzare! Artistul a anunțat un al treilea concert la Cluj, pe 6 aprilie!

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
CONCERT BON JOVI LA BUCUREȘTI 2019
21-07-2019

Lumea în care trăim s-a schimbat din 2013, dar un singur lucru se menține cu certitudine: BON JOVI + Piața Constituției = o noapte extraordinară!

   
preloader
DEȘTEPȚII SUNT STABILIȚI ÎN ROMÂNIA PRECUM SALARIUL MINIM

La jumătatea secolului XIX a avut loc o importantă schimbare de paradigmă. Matematica n-a mai fost privită şi folosită ca mijloc de a face calcule, ci ca o modalitate de înțelegere.
VIESPEA CARE-L SUPĂRĂ PE BULĂ...

Vine Bula la scoala cu o buza umflata. Profesoara il intreaba:
- Ce ai patit, Bula?
- Ei, am fost cu tata la pescuit si mi s-a asezat o viespe pe buza.
- Vaaaai, saracul de tine! Si te-a intepat?
......
Caută Evenimente
deschide
Termenul căutat: Numai evenimente din data: până în data:
Numai evenimente din Judeţul:
Numai din Categoria:

PARTENERI
 
Alpha Bank
 
Europa FM
 
BusinessMark
 
HCA
 
MMC
 
BMS
 
CP
 
BANCA CENTRALĂ SE RĂZBOIEȘTE CU O INFLAȚIE ATIPICĂ (Partea II)
Data: 18-09-2018

Continuarea editorialului de ieri...
Dacă un formator de opinie – ale cărui intervenții în dezbateri TV și pe bloguri sunt frecvente – susține că Banca Națională este singura vinovată de explozia inflaționistă, cauza fiind intervențiile sale tardive, nu înseamnă că spune adevărul. De altfel, doar spune, nu argumentează. Dacă, în aceeași ordine de idei, un cor de critici ai BNR intervine în spațiul public cu prea mult zgomot și prea puțină analiză, provocând doar confuzie, cauza e că nu sunt citite corect statisticile și datele din piață. Adevărul fiind că din octombrie 2017, de când a debutat actualul ciclu inflaționist, am văzut cum banca centrală, acționând ca în fața unei table de șah, a făcut mutări ce nu au dat greș niciodată. Și le-a făcut exact când trebuia, nici mai devreme și nici mai târziu. De fiecare dată judecând corect. Altfel, dacă după fiecare lună în care au fost provocate șocuri inflaționiste ar fi urmat scumpiri în lanţ, dacă scumpirea combustibililor ar fi continuat să scumpească transporturile, dacă scumpirea electricităţii ar fi continuat să scumpească toate produsele, la care s-ar fi adăugat scumpirile influențate de scumpirea gazelor și a energiei termice, inflația ar fi ajuns mult mai sus! Era deci logic ca banca centrală să-şi consolideze apărarea după fiecare șoc inflaționist, ca să oprească creșterile explozive de prețuri din lunile următoare.

Având grijă de acele stări de echilibru pe care banca centrală nu și-a îngăduit niciodată să le strice: 1) între stabilitatea preţurilor şi stabilitatea financiară; 2) între dinamica dobânzii de politică monetară, creșterea economică și procesul de creditare. Deşi exista o dorinţă generală ca să-și fi început mai repede creșterea și să fi crescut mai mult dobânda-cheie, banca centrală a evitat orice risc de rupere a echilibrelor în economie.
Cauzele primordiale ale șocurilor inflaționiste din octombrie 2017, ianuarie, aprilie și august 2018 au fost în mare aceleași: intervențiile autorităților de reglementare, care au scumpit semnificativ energia electrică, energia termică, gazele naturale sau au majorat accizele la combustibili ori la tutun. Acestea au fost viiturile. Dacă au fost necesare ori nu, dacă au fost făcute la timpul lor sau în momente nepotrivite… e treaba autorităților de reglementare să ofere societății românești explicațiile cuvenite. Treaba Băncii Naționale a fost și este să ridice stăvilare în fața acestor viituri, în momentele cele mai potrivite. Fără să lovească în creșterea economică. Și, mai departe, fără să descurajeze creditarea.
Editorial publicat in data de: 18-09-2018
de către Adrian Vasilescu
Vizualizat de: 520 ori
Website: http://bnro.ro
Comentarii: 0
 

Comentează acest eveniment

PUBLICITATE
 
 
Ioan Istrate
 
 
 
HCA - Manuc