Calendar Evenimente vă recomandă:
CURS DE DIPLOMAȚIE ȘI RELAȚII INTERNAȚIONALE
24-06-2019

Întâlnirile au loc zilnic, luni 24, marţi 25, miercuri 26, joi 27, vineri 28 iunie, de la 19.00-21.00

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
MICHAEL JACKSON TRIBUTE SHOW
25-06-2019

După ce a devenit "Vocea României" 2018 în echipa lui Smiley, Bogdan Ioan își urmează pasiunea pentru muzică și pregătește un eveniment de anvergură: "Michael Jackson Tribute Show", pe 25 iunie, la Fratelli Studios.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
CONCERT SIR TOM JONES LA SALA POLIVALENTĂ CLUJ
26-06-2019

Anul viitor, Sir Tom Jones va cânta pentru prima dată în Transilvania. Artistul britanic revine în România pentru a încânta publicul clujean cu cele mai cunoscute hituri, precum It`s Not Unusual, Kiss, Delilah, I`ll Never Fall in Love Again si If I Only Knew.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
EL CARRUSEL FESTIVAL 2019 - LA ROMEXPO
27-06-2019

După o primă ediție reușită în 2018, festivalul El Carrusel revine la Romexpo în București cu noi nume internationale din muzica latino.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
DEEP FOREST FEST 2019
28-06-2019

Deep Forest Fest, primul festival de muzică electronică din regiunea Oltenia, va avea loc la Râmnicu Vâlcea în perioada 28-30 iunie 2019.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
CONCERT GARBAGE LA ARENELE ROMANE
29-06-2019

Garbage revine în România și va susține un concert la Arenele Romane pe 29 iunie 2019.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
ARAD OPEN AIR FESTIVAL 2019
30-06-2019

Ediția din 2019 a festivalului Arad Open Air va avea loc în perioada 28-30 iunie pe Aeroportul Internațional din Arad.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
WHITESNAKE LA ARENELE ROMANE
01-07-2019

Celebra trupă hard rock Whitesnake se întoarce în România pe 1 iulie 2019.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
ED SHEERAN PE ARENA NAȚIONALĂ
03-07-2019

Ed Sheeran concertează în România pe Arena Națională din București pe 3 iulie 2019.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
NEVERSEA FESTIVAL 2019
05-07-2019

Ediția 2019 a Festivalului Neversea va avea loc în perioada 4-7 iulie, pe o plajă din Constanța. Primele 10.000 de abonamente pentru acest eveniment au fost vândute deja din decembrie 2018!

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
CONCERT BON JOVI LA BUCUREȘTI 2019
21-07-2019

Lumea în care trăim s-a schimbat din 2013, dar un singur lucru se menține cu certitudine: BON JOVI + Piața Constituției = o noapte extraordinară!

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
UNTOLD FESTIVAL 2019 LA CLUJ ARENA
01-08-2019

Cea de-a cincea ediție UNTOLD Festival va avea loc la Cluj-Napoca în primul weekend din luna august, mai exact între 1-4 august 2019.

   
preloader
PREZENTUL NE OBLIGĂ SĂ NE ÎNTOARCEM LA ADAM SMITH

Până nu demult, prin publicațiile economice de top ale Occidentului, clasica Avuție a națiunilor a lui Adam Smith ajunsese să nu mai fie citată decât cel mult în derâdere.
URLETE DIN VECINI...

Doi vecini:
-Cine urlă acolo în halul ăsta?
-Vecina de alături.
-Naște?

...
Caută Evenimente
deschide
Termenul căutat: Numai evenimente din data: până în data:
Numai evenimente din Judeţul:
Numai din Categoria:

PARTENERI
 
Alpha Bank
 
Europa FM
 
BusinessMark
 
HCA
 
MMC
 
BMS
 
CP
 
BANCA CENTRALĂ SE RĂZBOIEȘTE CU O INFLAȚIE ATIPICĂ (Partea II)
Data: 18-09-2018

Continuarea editorialului de ieri...
Dacă un formator de opinie – ale cărui intervenții în dezbateri TV și pe bloguri sunt frecvente – susține că Banca Națională este singura vinovată de explozia inflaționistă, cauza fiind intervențiile sale tardive, nu înseamnă că spune adevărul. De altfel, doar spune, nu argumentează. Dacă, în aceeași ordine de idei, un cor de critici ai BNR intervine în spațiul public cu prea mult zgomot și prea puțină analiză, provocând doar confuzie, cauza e că nu sunt citite corect statisticile și datele din piață. Adevărul fiind că din octombrie 2017, de când a debutat actualul ciclu inflaționist, am văzut cum banca centrală, acționând ca în fața unei table de șah, a făcut mutări ce nu au dat greș niciodată. Și le-a făcut exact când trebuia, nici mai devreme și nici mai târziu. De fiecare dată judecând corect. Altfel, dacă după fiecare lună în care au fost provocate șocuri inflaționiste ar fi urmat scumpiri în lanţ, dacă scumpirea combustibililor ar fi continuat să scumpească transporturile, dacă scumpirea electricităţii ar fi continuat să scumpească toate produsele, la care s-ar fi adăugat scumpirile influențate de scumpirea gazelor și a energiei termice, inflația ar fi ajuns mult mai sus! Era deci logic ca banca centrală să-şi consolideze apărarea după fiecare șoc inflaționist, ca să oprească creșterile explozive de prețuri din lunile următoare.

Având grijă de acele stări de echilibru pe care banca centrală nu și-a îngăduit niciodată să le strice: 1) între stabilitatea preţurilor şi stabilitatea financiară; 2) între dinamica dobânzii de politică monetară, creșterea economică și procesul de creditare. Deşi exista o dorinţă generală ca să-și fi început mai repede creșterea și să fi crescut mai mult dobânda-cheie, banca centrală a evitat orice risc de rupere a echilibrelor în economie.
Cauzele primordiale ale șocurilor inflaționiste din octombrie 2017, ianuarie, aprilie și august 2018 au fost în mare aceleași: intervențiile autorităților de reglementare, care au scumpit semnificativ energia electrică, energia termică, gazele naturale sau au majorat accizele la combustibili ori la tutun. Acestea au fost viiturile. Dacă au fost necesare ori nu, dacă au fost făcute la timpul lor sau în momente nepotrivite… e treaba autorităților de reglementare să ofere societății românești explicațiile cuvenite. Treaba Băncii Naționale a fost și este să ridice stăvilare în fața acestor viituri, în momentele cele mai potrivite. Fără să lovească în creșterea economică. Și, mai departe, fără să descurajeze creditarea.
Editorial publicat in data de: 18-09-2018
de către Adrian Vasilescu
Vizualizat de: 831 ori
Website: http://bnro.ro
Comentarii: 0
 

Comentează acest eveniment

PUBLICITATE
 
 
Ioan Istrate
 
Starea Presei