Calendar Evenimente vă recomandă:
CURS GRATUIT DE DESIGN VESTIMENTAR ŞI DECORAŢIUNI INTERIOARE
21-05-2018

Şcoala de Arte Cluj va demara, în săptămâna 21 – 25 mai 2018, la sediul instituţiei de pe strada Fabricii de Zahăr nr. 51, al treilea curs gratuit al său – dintr-un total de nouă, programate.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
COMORILE ROMÂNIEI LA MUZEUL ETNOGRAFIC AL TRANSILVANIEI CLUJ
22-05-2018

Muzeul Etnografic al Transilvaniei Patrimoniul UNESCO al României, prezentat într-o expoziție fotografică de excepție!

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
PIANUL CU POEME - RECITAL DE MUZICĂ ȘI POEZIE
23-05-2018

Te invităm în 23 mai în spectaculoasa Sală de Marmură a Palatului Cercului Militar Naţional să te bucuri de întâlnirea între două artiste celebre: actriţa Daniela Nane şi pianista Ioana Maria Lupaşcu.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
FESTIVALUL TIFF 2018 LA CLUJ
25-05-2018

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc, este primul și cel mai mare festival dedicat filmului de lungmetraj din România.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
VAMA LIBRE 2018 LA VAMA VECHE
26-05-2018

Ediția din acest an a evenimentului Vama Libre va avea loc în ultimul weekend din luna mai (26-27) pe plaja din Vama Veche.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
ZILELE STUDENȚILOR 2018
27-05-2018

Cel mai complex proiect dedicat studenţilor şi totodată, cea mai îndrăgită competiţie inter-studenţească revine cu ce-a de-a doua ediţie. Activităţi sportive, culturale şi de divertisment, dar şi noi provocări, vor face ca Zilele Studenţilor să devină mai mult decât un simplu concurs.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
BUCHAREST FOOD TRUCK FESTIVAL 2018
27-05-2018

Bucharest Food Truck Festival 2018 are loc la Romexpo în perioada 25-28 mai 2018.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
ALINA MANOLE - LANSARE ALBUM LA TEATRUL NOTTARA
28-05-2018

Alina Manole va susține un concert la Teatrul Nottara (Sala Horia Lovinescu) pe 28 mai 2018 de la ora 19:00. În cadrul acestui eveniment, artista va lansa albumul "Lucruri simple".

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
CONCERT FUEGO LA ORADEA
29-05-2018

Fuego va susține concertul "Tu ești primăvara mea" la Casa de Cultura a Sindicatelor din Oradea pe 29 mai 2018. Stela Enache și Marina Florea vor fi invitatele speciale.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
SECRETUL FERICIRII - LA TEATRUL NOTTARA
30-05-2018

Se joacă la: Godot Café-Teatru, Teatrul Nottara, Clubul Țăranului (MȚR) Autor: Alexandru Popa Distribuție: Vlad Zamfirescu, Irina Velcescu, Dan Bordeianu Regie: Vlad Zamfirescu Scenografie: Bogdan Spătaru Preț bilete: 40 lei Durată: 2h

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
UNTOLD FESTIVAL 2018 LA CLUJ ARENA
02-08-2018

Cea de-a patra ediție UNTOLD Festival va avea loc la Cluj-Napoca în perioada 2-5 august 2018. Anunțul a venit de la directorul festivalului, Bogdan Buta, odată cu lansarea unui after-movie al ediției din 2017.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
AL DI MEOLA ȘI PRIMUL SĂU ALBUM COMPUS SUB PATRONAJUL FERICIRII
27-11-2018

AL DI MEOLA si revenirea unui chitarist fabulos in aceasta toamna pe data de 27 noiembrie la Sala Palatului, intr-un eveniment dedicat noului material discografic, OPUS, aparut la finele lunii februarie, si interpretat la Bucuresti sub umbrela fericirii.

   
preloader
RISCUL E O VIRTUTE - ROMÂNII SUNT PĂCĂTOȘI

Piața taxiurilor, mai ales cea bucureșteană, este una dintre cele mai concurențiale din România. O competiție pe măsură mai exista, poate, doar pe piața presei scrise, însă de aceasta vorbim deja la timpul trecut, cu moguli ei cu tot.
APROAPE JEFUIT...

– Dacă n-ar fi fost nevastă-mea, acum aş fi fost jefuit de hoţi.
– Te pomeneşti că i-a pus pe goană!?...
...
Caută Evenimente
deschide
Termenul căutat: Numai evenimente din data: până în data:
Numai evenimente din Judeţul:
Numai din Categoria:

PARTENERI
 
Alpha Bank
 
Europa FM
 
BusinessMark
 
HCA
 
MMC
 
BMS
 
CP
 
CARACTERUL BATE INTELIGENȚA
Data: 22-01-2018

Am citit un articol despre românii care au schimbat lumea, de la Palade și Coandă, la Paulescu și Aslan, și mi-am amintit brusc de o declarația președintelui Băsescu de acum doi ani.
El spunea că dăm lumii elite în toate domeniile, ceea ce se verifică cu locul 12 mondial deținut la exodul de creiere și cu faptul că vedem mereu olimpici la tv care aduc țării medalii de aur.

Din păcate însă, România nu e cunoscută doar pentru George Emil Palade - laureat Nobel pentru medicină -, ci si pentru obiceiul statului si al antreprenorilor de a nu-și onora contractele. Adică suntem un popor deștept, dar și campioni la arierate.

Iar dacă e să analizăm topul competitivității ne remarcăm prin lipsa de transparență a actului de guvernare, favoritism în deciziile guvernului, risipirea banului public etc. E suficient să fim inteligenți dacă partenerii nu pot avea încredere în noi? Oare cât de mult contează că nu ne respectăm cuvântul dat?

Gustave Le Bon scria într-o carte din 1920 - Psihologia timpurilor noi - că foarte puțini oameni înteleg că educarea caracterului e mult mai importantă decât cea a inteligenței. Și preciza că dacă șaizeci de mii de englezi țin sub obroc trei sute de milioane de hinduși, la fel de inteligenți ca si ei, asta se întampla datorită caracterului britanicilor. Iar dacă spaniolii nu au adus decât anarhie în America de Sud, acest lucru s-a produs din cauza defectelor lor de caracter.

Și una e America Latină unde absența moralității depășește tot ceea ce cunoaștem noi mai rău în Europa, după cum remarca Le Bon, și alta-i America de Nord, unde cetățenii SUA au înțeles că trebuie să acționeze asupra caracterului. Aceste popoare vor rămâne superioare - crede Le Bon - fie și numai pentru acest fapt în fața altor popoare în care educația pur livrească nu se adresează decât inteligențelor, nu și caracterelor.

Concluzia aparține tot lui Gustave Le Bon, care spune că prosperitatea economică a unei țări depinde mai ales de calitatea elitelor. De îndată ce elitele slăbesc, țara slăbește. Nu inteligenta le lipsește elitelor, ci caracterul nu e întotdeauna la înălțimea inteligenței. Inițiativa, exactitatea, continuitatea în efort le lipsesc. Nu e de ajuns predicarea unor aptitudini, ci ele trebuie învățate pentru a fi dobândite.

Până acum, universitatea nu s-a ocupat decât de dezvoltarea inteligenței. Dar, sub amenințarea cu dispariția, ea va trebui, după exemplul universităților engleze și americane, să educe caracterul. Viitorul loc în lume depinde de calitățile tinerimii. Viitorul nu aparține popoarelor la care inteligența este mai elevată, ci acelora al căror caracter e mai puternic.

Readucând România în discuție merită evidențiată o nuanță. Când vorbim de olimpici, singurul lucru ce ar mai trebui făcut e, într-adevăr, educarea caracterului. Din nefericire, la noi, cei care s-au autoproclamat elită nu sunt și cei mai capabili. Ceea ce vădește nu doar carențe de caracter, ci și de expertiză. Fapt care se vede în gestionarea dezastruoasă a riscului și dezvăluie cât ne costă să avem conducători cu origine sănătoasă.
Editorial publicat in data de: 22-01-2018
de către Ionuț Bălan
Vizualizat de: 645 ori
Website: N/A
Comentarii: 0
 

Comentează acest eveniment

PUBLICITATE
 
 
Ioan Istrate
 
Starea Presei
 
 
HCA - SP