Calendar Evenimente vă recomandă:
CURS GRATUIT DE DESIGN VESTIMENTAR ŞI DECORAŢIUNI INTERIOARE
21-05-2018

Şcoala de Arte Cluj va demara, în săptămâna 21 – 25 mai 2018, la sediul instituţiei de pe strada Fabricii de Zahăr nr. 51, al treilea curs gratuit al său – dintr-un total de nouă, programate.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
COMORILE ROMÂNIEI LA MUZEUL ETNOGRAFIC AL TRANSILVANIEI CLUJ
22-05-2018

Muzeul Etnografic al Transilvaniei Patrimoniul UNESCO al României, prezentat într-o expoziție fotografică de excepție!

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
PIANUL CU POEME - RECITAL DE MUZICĂ ȘI POEZIE
23-05-2018

Te invităm în 23 mai în spectaculoasa Sală de Marmură a Palatului Cercului Militar Naţional să te bucuri de întâlnirea între două artiste celebre: actriţa Daniela Nane şi pianista Ioana Maria Lupaşcu.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
FESTIVALUL TIFF 2018 LA CLUJ
25-05-2018

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc, este primul și cel mai mare festival dedicat filmului de lungmetraj din România.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
VAMA LIBRE 2018 LA VAMA VECHE
26-05-2018

Ediția din acest an a evenimentului Vama Libre va avea loc în ultimul weekend din luna mai (26-27) pe plaja din Vama Veche.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
ZILELE STUDENȚILOR 2018
27-05-2018

Cel mai complex proiect dedicat studenţilor şi totodată, cea mai îndrăgită competiţie inter-studenţească revine cu ce-a de-a doua ediţie. Activităţi sportive, culturale şi de divertisment, dar şi noi provocări, vor face ca Zilele Studenţilor să devină mai mult decât un simplu concurs.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
BUCHAREST FOOD TRUCK FESTIVAL 2018
27-05-2018

Bucharest Food Truck Festival 2018 are loc la Romexpo în perioada 25-28 mai 2018.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
ALINA MANOLE - LANSARE ALBUM LA TEATRUL NOTTARA
28-05-2018

Alina Manole va susține un concert la Teatrul Nottara (Sala Horia Lovinescu) pe 28 mai 2018 de la ora 19:00. În cadrul acestui eveniment, artista va lansa albumul "Lucruri simple".

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
CONCERT FUEGO LA ORADEA
29-05-2018

Fuego va susține concertul "Tu ești primăvara mea" la Casa de Cultura a Sindicatelor din Oradea pe 29 mai 2018. Stela Enache și Marina Florea vor fi invitatele speciale.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
SECRETUL FERICIRII - LA TEATRUL NOTTARA
30-05-2018

Se joacă la: Godot Café-Teatru, Teatrul Nottara, Clubul Țăranului (MȚR) Autor: Alexandru Popa Distribuție: Vlad Zamfirescu, Irina Velcescu, Dan Bordeianu Regie: Vlad Zamfirescu Scenografie: Bogdan Spătaru Preț bilete: 40 lei Durată: 2h

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
UNTOLD FESTIVAL 2018 LA CLUJ ARENA
02-08-2018

Cea de-a patra ediție UNTOLD Festival va avea loc la Cluj-Napoca în perioada 2-5 august 2018. Anunțul a venit de la directorul festivalului, Bogdan Buta, odată cu lansarea unui after-movie al ediției din 2017.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
AL DI MEOLA ȘI PRIMUL SĂU ALBUM COMPUS SUB PATRONAJUL FERICIRII
27-11-2018

AL DI MEOLA si revenirea unui chitarist fabulos in aceasta toamna pe data de 27 noiembrie la Sala Palatului, intr-un eveniment dedicat noului material discografic, OPUS, aparut la finele lunii februarie, si interpretat la Bucuresti sub umbrela fericirii.

   
preloader
RISCUL E O VIRTUTE - ROMÂNII SUNT PĂCĂTOȘI

Piața taxiurilor, mai ales cea bucureșteană, este una dintre cele mai concurențiale din România. O competiție pe măsură mai exista, poate, doar pe piața presei scrise, însă de aceasta vorbim deja la timpul trecut, cu moguli ei cu tot.
APROAPE JEFUIT...

– Dacă n-ar fi fost nevastă-mea, acum aş fi fost jefuit de hoţi.
– Te pomeneşti că i-a pus pe goană!?...
...
Caută Evenimente
deschide
Termenul căutat: Numai evenimente din data: până în data:
Numai evenimente din Judeţul:
Numai din Categoria:

PARTENERI
 
Alpha Bank
 
Europa FM
 
BusinessMark
 
HCA
 
MMC
 
BMS
 
CP
 
2018 LA CENTENARUL UNIRII – SCURT BILANȚ (partea a II-a)
Data: 15-01-2018

Dacă ne uităm la averea națională, din 1918 am pornit cu un handicap: Tezaurul României - 93,4t aur, bijuteriile Coroanei și alte valori - a fost confiscat de bolșevici și se află și azi în Kremlin, niciun lider sovietic/rus neavând cea mai mică intenție să-l returneze, iar garantul Franța tace chit
In economie s-au făcut progrese mari din 1918, dar suntem în urmă față de evoluțiile statelor învecinate și mult sub așteptările populației, conform evoluției standardelor de civilizație. Bineînțeles că în cifre absolute o ducem mai bine ca în 1918, avem creșteri economice record, PIB per capita este astăzi la peste 10000 de dolari, de 14 ori mai mare față de cei aprox. 700 de dolari din 1918 (calculat la valoare dolar an 1990 – Angus Maddison, 2007). Trăim mai bine decât în 1918, dar din lider regional în perioada interbelică am ajuns la capătul clasamentelor în majoritatea categoriilor economice și asta pentru că nu am știut să valorificăm mai bine resursele avute - petrol, sare, cărbune, păduri sau produse agricole - și nu am învățat să producem pentru a vinde cu valoare adaugată mai mare! România este încă în cursa pentru a recupera decalajul de dezvoltare față de standardele de civilizație ale epocii prezentului. Dacă la viteza Internetului și numărul de IT-ști per capita suntem în secolul 21, la canalizare și infrastructură suntem prin sec 19. Multe sate românești sunt azi neschimbate față de 1918: au tot WC în curte, apa o aduc tot cu găleata, iar stâlpii de curent, antenele și câte o Dacie ruginită sunt singurele diferențe față de 1918! După 100 de ani încă nu am trecut Carpații cu o autostradă! Nici că avem vreuna spre Rădăuți-Cernăuți, Iași sau Chișinău! Avem cei mai puțini km de autostradă din UE. Multe dintre căile ferate nu au mai fost reparate cam tot din vremea Unirii, deși există magistrale noi pe care nu au circulat Brătianu, Goldiș sau Iancu Flondor. Deși locomotivele sunt altele, vagoanele pe care le trag au mai multe în comun cu 1918 decât cu vagoanele din 2018. Care se fabrică la Arad, dar sunt doar pentru export... Iar gările sunt majoritatea construite fie înainte de 1918, fie până în 1940...Gara de Nord din București e cea mai mică și cu traficul cel mai slab din întreaga UE, deși are într-adevăr un volum net superior anului 1918.
Aeroporturile sunt un adevărat progres! Asta pentru că la 1918 nu aveam niciunul, doar aerodromuri. Azi avem 16 aeroporturi internaționale deservite de flote românești și străine care se dezvoltă datorită libertății de mișcare și a celor peste 4 milioane de români care trăiesc și muncesc în afara țării! La 1917 aproape același număr de români trăiau în afara granițelor țării pentru că așa voiau imperiile. Azi peste 4 mil de români trăiesc în afara granițelor țării pentru că așa vor ei înșiși. Este un progres?

Porturi avem mai puține dar mai mari decât în 1918, iar căi navigabile mai puține! Someșul și Bega, care erau navigabile înainte de 1918, nu au fost întreținute. Ne plângem de lipsa autostrăzilor, dar nu am știut să folosim cea mai mare autostradă pe care o avem de mii de ani și căreia îi stăpânim, din 1918, cel mai lung parcurs, 1075 de km: Dunărea. Avem un canal Dunăre-Marea Neagră, obținut cu atâtea sacrificii omenești și materiale încât e mai degrabă o Golgotă decât o profitabilă rută de transport naval.

La nivelul societății, imaginea este descurajatoare: dacă la 1918 conștiința națională creată și promovată de lideri apropia românii din toate punctele cardinale, de 27 de ani încoace performanțele politicienilor au determinat peste 4 milioane de români să plece din țară și au amorțit patriotismul celor rămași acasă. Sub comuniști, românii care plecau din țară erau declarați trădători, iar evreii, ungurii și germanii născuți aici au fost vânduți de Ceaușescu.

Cel mai mult lipsesc astăzi o nouă viziune de consolidare a societății românești și perseverența de a o pune în practică. Formularea și împământenirea unei conștiințe naționale bazată pe adevăr, pe principii, valori, norme și comportamente ne lipsește, România trăind parcă din virtutea inerției și sângerând constant talente, pricepere, energii... Și pentru asta nu putem da vina decât pe noi înșine! Ce facem ca sărbătorirea primilor 100 de ani de când suntem împreună să revigoreze conștiința noastră națională?
Editorial publicat in data de: 15-01-2018
de către Mihai Mătieș
Vizualizat de: 686 ori
Website: N/A
Comentarii: 0
 

Comentează acest eveniment

PUBLICITATE
 
 
Ioan Istrate
 
Starea Presei
 
 
HCA - SP