Calendar Evenimente vă recomandă:
FILARMONICA DE COMEDIE - GALAȚI
14-02-2019

„Filarmonica de comedie” este un spectacol de miniaturi umoristice, scrise de Radu Gabriel și avându-i ca interpreți principali pe Radu Gabriel, Marius Florea Vizante si Gheorghe Ifrim.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
TEO, VIO ȘI COSTEL: 100% PĂRERI LA SALA PALATULUI
16-02-2019

După ce anul acesta au înregistrat un show SOLD OUT și pentru că au primit aplauze la scenă deschisă după 2 ore de hohote de râs, Teo, Vio și Costel revin la Sala Palatului pe 16 februarie 2019 cu un nou show - "100% păreri!"

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
CONCERT ALESSANDRO SAFINA LA SALA PALATULUI
17-02-2019

Alessandro Safina revine în România cu un concert ce va avea loc la Sala Palatului din București pe 17 februarie 2019.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
SERIA DE CONFERINȚE - DESPRE LUMEA ÎN CARE TRĂIM
23-02-2019

Fundaţia Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu“, Editura Humanitas şi Asociația ARCCA organizează a doua ediţie a seriei de conferinţe Despre lumea în care trăim, un festival de conferinţe şi dialoguri culturale şi ştiinţifice pe teme de actualitate.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
CONCERT AURELIAN TEMIȘAN - „OAMENI – TRIBUT AURELIAN ANDREESCU”
05-03-2019

În luna martie, mărțișoarele sunt înlocuite cu șlagărele românești în concertul eveniment „Oameni – Tribut Aurelian Andreescu” organizat de Primăria Capitalei prin ARCUB, la Sala Mare a Teatrului Național București, marți, 5 martie, de la ora 19:00.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
DANCEMASTERS GRAND SLAM LA BUCUREȘTI
16-03-2019

DanceMasters, aflat anul acesta la cea de-a 16-a ediție, este cea mai importantă competiție internațională de dans sportiv organizată la noi în țară și printre cele mai bine poziționate internațional.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
ANDRÉ RIEU ANUNȚĂ AL TREILEA CONCERT LA CLUJ-NAPOCA PE 6 APRILIE 2019
06-04-2019

Biletele pentru concertul anunțat pentru data de 5 aprilie 2019 s-au epuizat în numai trei ore de la punerea acestora în vânzare! Artistul a anunțat un al treilea concert la Cluj, pe 6 aprilie!

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
CONCERT PLACIDO DOMINGO Jr. LA SALA PALATULUI
17-04-2019

Organizatorii propun bucureștenilor o premieră muzicală absolută prin concertul care va fi susținut de un artist care moștenește un talent muzical inconfundabil: Plácido Domingo Jr., împreună cu alte nume importante ale scenei naționale și internaționale vor evolua pe aceeași scenă.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
BRANDMINDS 2019 - GREAT THINKERS IN BUCHAREST
10-05-2019

ONE DAY OF INSPIRATION with the BEST SPEAKERS OF THE WORLD! Time is your most precious asset! That’s why we brought the best influencers of the world for one day of pure insipration.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
EDVIN MARTON CÂNTĂ ROCKSYMPHONY LA BUCUREȘTI 2019
16-05-2019

Pe 16 mai 2019, îndrăgitul violonist și compozitor Edvin Marton se întoarce pe scena Sălii Palatului din București, alături de orchestra sa, cu un nou show intitulat The RockSymphony. Artistul a pregătit un repertoriu vast, de la Vivaldi și până la hit-urile trupei Metallica.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
PAPA FRANCISC VIZITEAZĂ ROMÂNIA IN MAI 2019
31-05-2019

Sala de Presă a Sfântului Scaun a anunțat că Papa Francisc efectuează o călătorie apostolică în România în zilele 31 mai – 2 iunie 2019 cu etape la București, Iași, Șumuleu-Ciuc și Blaj.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
CONCERT BON JOVI LA BUCUREȘTI 2019
21-07-2019

Lumea în care trăim s-a schimbat din 2013, dar un singur lucru se menține cu certitudine: BON JOVI + Piața Constituției = o noapte extraordinară!

   
preloader
EDUCAȚIA - SERVICIUL DE STAT CARE ÎȚI DĂ DREPTUL DE A TĂCEA

A făcut recent ceva vâlvă în presă o informație de la INS potrivit căreia, în trimestrul III al anului trecut, românii au cheltuit în medie pe educație doar un procent infim, de 0,2% din totalul cheltuielilor lor de consum, respectiv cam 3,48 lei pe lună.
MOTOTOLIREA SĂ TRĂIASCĂ ...


Soția stă în fata soțului și îl întreabă:
– Ai mai văzut vreodată o bancnotă de 10 Euro foarte mototolită?
-Nu… răspunse el mirat.
Atunci soția, foarte provocator, își desface primul nasture de la bluză și cu mâna scoate bancnota și i-o dă.
Soțului ii place foarte mult.
– Dar o bancnotă de 20 de euro foarte mototolită, ai mai văzut?
– Nuuu… răspunde el cu respirația întretăiată.
Ea își ridică uș...
Caută Evenimente
deschide
Termenul căutat: Numai evenimente din data: până în data:
Numai evenimente din Judeţul:
Numai din Categoria:

PARTENERI
 
Alpha Bank
 
Europa FM
 
BusinessMark
 
HCA
 
MMC
 
BMS
 
CP
 
2018 LA CENTENARUL UNIRII – SCURT BILANȚ (partea a II-a)
Data: 15-01-2018

Dacă ne uităm la averea națională, din 1918 am pornit cu un handicap: Tezaurul României - 93,4t aur, bijuteriile Coroanei și alte valori - a fost confiscat de bolșevici și se află și azi în Kremlin, niciun lider sovietic/rus neavând cea mai mică intenție să-l returneze, iar garantul Franța tace chit
In economie s-au făcut progrese mari din 1918, dar suntem în urmă față de evoluțiile statelor învecinate și mult sub așteptările populației, conform evoluției standardelor de civilizație. Bineînțeles că în cifre absolute o ducem mai bine ca în 1918, avem creșteri economice record, PIB per capita este astăzi la peste 10000 de dolari, de 14 ori mai mare față de cei aprox. 700 de dolari din 1918 (calculat la valoare dolar an 1990 – Angus Maddison, 2007). Trăim mai bine decât în 1918, dar din lider regional în perioada interbelică am ajuns la capătul clasamentelor în majoritatea categoriilor economice și asta pentru că nu am știut să valorificăm mai bine resursele avute - petrol, sare, cărbune, păduri sau produse agricole - și nu am învățat să producem pentru a vinde cu valoare adaugată mai mare! România este încă în cursa pentru a recupera decalajul de dezvoltare față de standardele de civilizație ale epocii prezentului. Dacă la viteza Internetului și numărul de IT-ști per capita suntem în secolul 21, la canalizare și infrastructură suntem prin sec 19. Multe sate românești sunt azi neschimbate față de 1918: au tot WC în curte, apa o aduc tot cu găleata, iar stâlpii de curent, antenele și câte o Dacie ruginită sunt singurele diferențe față de 1918! După 100 de ani încă nu am trecut Carpații cu o autostradă! Nici că avem vreuna spre Rădăuți-Cernăuți, Iași sau Chișinău! Avem cei mai puțini km de autostradă din UE. Multe dintre căile ferate nu au mai fost reparate cam tot din vremea Unirii, deși există magistrale noi pe care nu au circulat Brătianu, Goldiș sau Iancu Flondor. Deși locomotivele sunt altele, vagoanele pe care le trag au mai multe în comun cu 1918 decât cu vagoanele din 2018. Care se fabrică la Arad, dar sunt doar pentru export... Iar gările sunt majoritatea construite fie înainte de 1918, fie până în 1940...Gara de Nord din București e cea mai mică și cu traficul cel mai slab din întreaga UE, deși are într-adevăr un volum net superior anului 1918.
Aeroporturile sunt un adevărat progres! Asta pentru că la 1918 nu aveam niciunul, doar aerodromuri. Azi avem 16 aeroporturi internaționale deservite de flote românești și străine care se dezvoltă datorită libertății de mișcare și a celor peste 4 milioane de români care trăiesc și muncesc în afara țării! La 1917 aproape același număr de români trăiau în afara granițelor țării pentru că așa voiau imperiile. Azi peste 4 mil de români trăiesc în afara granițelor țării pentru că așa vor ei înșiși. Este un progres?

Porturi avem mai puține dar mai mari decât în 1918, iar căi navigabile mai puține! Someșul și Bega, care erau navigabile înainte de 1918, nu au fost întreținute. Ne plângem de lipsa autostrăzilor, dar nu am știut să folosim cea mai mare autostradă pe care o avem de mii de ani și căreia îi stăpânim, din 1918, cel mai lung parcurs, 1075 de km: Dunărea. Avem un canal Dunăre-Marea Neagră, obținut cu atâtea sacrificii omenești și materiale încât e mai degrabă o Golgotă decât o profitabilă rută de transport naval.

La nivelul societății, imaginea este descurajatoare: dacă la 1918 conștiința națională creată și promovată de lideri apropia românii din toate punctele cardinale, de 27 de ani încoace performanțele politicienilor au determinat peste 4 milioane de români să plece din țară și au amorțit patriotismul celor rămași acasă. Sub comuniști, românii care plecau din țară erau declarați trădători, iar evreii, ungurii și germanii născuți aici au fost vânduți de Ceaușescu.

Cel mai mult lipsesc astăzi o nouă viziune de consolidare a societății românești și perseverența de a o pune în practică. Formularea și împământenirea unei conștiințe naționale bazată pe adevăr, pe principii, valori, norme și comportamente ne lipsește, România trăind parcă din virtutea inerției și sângerând constant talente, pricepere, energii... Și pentru asta nu putem da vina decât pe noi înșine! Ce facem ca sărbătorirea primilor 100 de ani de când suntem împreună să revigoreze conștiința noastră națională?
Editorial publicat in data de: 15-01-2018
de către Mihai Mătieș
Vizualizat de: 874 ori
Website: N/A
Comentarii: 0
 

Comentează acest eveniment

PUBLICITATE
 
 
Ioan Istrate
 
Starea Presei
 
 
HCA - SP