Calendar Evenimente vă recomandă:
CONCERT MIRCEA RUSU LA MUZEUL NAȚIONAL AL LITERATURII ROMÂNE
14-08-2018

Mircea Rusu va susține un concert la Muzeul Național al Literaturii Române pe 14 august 2018, începând cu ora 19:00.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
SUNWAVES FESTIVAL: SW24 LA MAMAIA
15-08-2018

Ediția de vară a festivalului Sunwaves va avea loc între 15 și 21 august pe plaja Aza Beach din Mamaia.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
ELVIS PRESLEY'S - '68 COMEBACK SPECIAL
16-08-2018

Regizat și produs de Steve Binder, care a realizat numeroase emisiuni și documentare TV despre artiști consacrați ai culturii americane, Elvis’68 Comeback Special este atât un omagiu, cât și un documentar al unei epoci într-atât de iubite încât să ne aducem aminte de ea și în prezent.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
NIGHTWISH - 20 DE ANI LA ROMEXPO
17-08-2018

După trei ani, Nightwish revine în România, într-un concert ce va avea loc pe 17 august 2018, la Romexpo. Evenimentul face parte din turneul mondial "Decades" în care trupa sărbătorește 20 de ani de activitate.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
ELECTROSHOCK 2018 LA VAMA VECHE
18-08-2018

Festivalul ElectroShock are loc în fiecare sâmbătă a lunii august la scena Amfiteatru, Dincolo, în Vama Veche. Pe 11 august 2018 va urca pe scenă Sak Noel.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
CONCERT ALEXANDRA UȘURELU LA VAMA VECHE
19-08-2018

Pe 19 august 2018, Alexandra Ușurelu va reveni în concert la Papa la Șoni, în Vama Veche, de la ora 11 dimineața!

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
TEATRU - O NOAPTE FURTUNOASĂ LA SALA DALLES
22-08-2018

Piesa de teatru "O noapte furtunoasă" va fi jucată la Sala Dalles din București pe 22 august 2018, începând cu ora 19:00.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
STAND-UP COMEDY CU DORU OCTAVIAN DUMITRU ȘI RADU PIETREANU
23-08-2018

Radu Pietreanu, o legendă a umorului românesc, 35 de ani de carieră pe scene și în televiziune. Omul care a revoluționat umorul. Un spectacol în care publicul este partener de dialog. Cine reușește să stea o secundă fără să râdă primește un premiu.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
FESTIVALUL MĂGURA ROCKS 2018
24-08-2018

Festivalul Măgura Rocks va avea loc în perioada 24-26 august 2018 la Măgura Uroiului (Hunedoara).

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
FESTIVALUL CERBUL DE AUR 2018 LA BRAȘOV
31-08-2018

După o absență de nouă ani, festivalul "Cerbul de Aur" revine cu o nouă ediție. Aceasta este dedicată Centenarului Marii Uniri și va avea loc în Piața Sfatului din Brașov în perioada 29 august - 2 septembrie 2018.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
CONCERT DAVID GARRETT LA SALA PALATULUI
13-09-2018

Violonistul David Garrett își amână concertele din cadrul turneului mondial ”EXPLOSIVE LIVE” din cauza unor probleme severe de sănătate. Concertele sale din România vor avea loc în septembrie.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
AL DI MEOLA ȘI PRIMUL SĂU ALBUM COMPUS SUB PATRONAJUL FERICIRII
27-11-2018

AL DI MEOLA si revenirea unui chitarist fabulos in aceasta toamna pe data de 27 noiembrie la Sala Palatului, intr-un eveniment dedicat noului material discografic, OPUS, aparut la finele lunii februarie, si interpretat la Bucuresti sub umbrela fericirii.

   
preloader
ÎN EST, FIECARE PROPRIETAR DE CASĂ E UN FUKUYAMA

Am citit de curând un text în care în care, în afară de scumpirea locuinţelor cu 6,6% în trimestrul I 2018, faţă de 4,7% media UE, autorul redescoperea că românii sunt într-un procentaj de peste 90% proprietarii imobilelor în care locuiesc, lituanienii, ungurii și polonezii în proporție de ...
PROBLEME REZOLVABILE...

O doamnă frumoasă foc vine la un auto- service. Meșterul se interesează:
– Ce vi s-a întâmplat? Cu ce pot să vă ajut?
– Nici nu știu cum să vă explic. Mașina scoate de la o vreme încoace niște zgomote ciudate, asurzitoare!
După ce face testările de rigoare, meșterul i se adresează din nou clientei:
– Totul e în regulă, doamnă... ...
Caută Evenimente
deschide
Termenul căutat: Numai evenimente din data: până în data:
Numai evenimente din Judeţul:
Numai din Categoria:

PARTENERI
 
Alpha Bank
 
Europa FM
 
BusinessMark
 
HCA
 
MMC
 
BMS
 
CP
 
2018 LA CENTENARUL UNIRII – SCURT BILANȚ (partea a II-a)
Data: 15-01-2018

Dacă ne uităm la averea națională, din 1918 am pornit cu un handicap: Tezaurul României - 93,4t aur, bijuteriile Coroanei și alte valori - a fost confiscat de bolșevici și se află și azi în Kremlin, niciun lider sovietic/rus neavând cea mai mică intenție să-l returneze, iar garantul Franța tace chit
In economie s-au făcut progrese mari din 1918, dar suntem în urmă față de evoluțiile statelor învecinate și mult sub așteptările populației, conform evoluției standardelor de civilizație. Bineînțeles că în cifre absolute o ducem mai bine ca în 1918, avem creșteri economice record, PIB per capita este astăzi la peste 10000 de dolari, de 14 ori mai mare față de cei aprox. 700 de dolari din 1918 (calculat la valoare dolar an 1990 – Angus Maddison, 2007). Trăim mai bine decât în 1918, dar din lider regional în perioada interbelică am ajuns la capătul clasamentelor în majoritatea categoriilor economice și asta pentru că nu am știut să valorificăm mai bine resursele avute - petrol, sare, cărbune, păduri sau produse agricole - și nu am învățat să producem pentru a vinde cu valoare adaugată mai mare! România este încă în cursa pentru a recupera decalajul de dezvoltare față de standardele de civilizație ale epocii prezentului. Dacă la viteza Internetului și numărul de IT-ști per capita suntem în secolul 21, la canalizare și infrastructură suntem prin sec 19. Multe sate românești sunt azi neschimbate față de 1918: au tot WC în curte, apa o aduc tot cu găleata, iar stâlpii de curent, antenele și câte o Dacie ruginită sunt singurele diferențe față de 1918! După 100 de ani încă nu am trecut Carpații cu o autostradă! Nici că avem vreuna spre Rădăuți-Cernăuți, Iași sau Chișinău! Avem cei mai puțini km de autostradă din UE. Multe dintre căile ferate nu au mai fost reparate cam tot din vremea Unirii, deși există magistrale noi pe care nu au circulat Brătianu, Goldiș sau Iancu Flondor. Deși locomotivele sunt altele, vagoanele pe care le trag au mai multe în comun cu 1918 decât cu vagoanele din 2018. Care se fabrică la Arad, dar sunt doar pentru export... Iar gările sunt majoritatea construite fie înainte de 1918, fie până în 1940...Gara de Nord din București e cea mai mică și cu traficul cel mai slab din întreaga UE, deși are într-adevăr un volum net superior anului 1918.
Aeroporturile sunt un adevărat progres! Asta pentru că la 1918 nu aveam niciunul, doar aerodromuri. Azi avem 16 aeroporturi internaționale deservite de flote românești și străine care se dezvoltă datorită libertății de mișcare și a celor peste 4 milioane de români care trăiesc și muncesc în afara țării! La 1917 aproape același număr de români trăiau în afara granițelor țării pentru că așa voiau imperiile. Azi peste 4 mil de români trăiesc în afara granițelor țării pentru că așa vor ei înșiși. Este un progres?

Porturi avem mai puține dar mai mari decât în 1918, iar căi navigabile mai puține! Someșul și Bega, care erau navigabile înainte de 1918, nu au fost întreținute. Ne plângem de lipsa autostrăzilor, dar nu am știut să folosim cea mai mare autostradă pe care o avem de mii de ani și căreia îi stăpânim, din 1918, cel mai lung parcurs, 1075 de km: Dunărea. Avem un canal Dunăre-Marea Neagră, obținut cu atâtea sacrificii omenești și materiale încât e mai degrabă o Golgotă decât o profitabilă rută de transport naval.

La nivelul societății, imaginea este descurajatoare: dacă la 1918 conștiința națională creată și promovată de lideri apropia românii din toate punctele cardinale, de 27 de ani încoace performanțele politicienilor au determinat peste 4 milioane de români să plece din țară și au amorțit patriotismul celor rămași acasă. Sub comuniști, românii care plecau din țară erau declarați trădători, iar evreii, ungurii și germanii născuți aici au fost vânduți de Ceaușescu.

Cel mai mult lipsesc astăzi o nouă viziune de consolidare a societății românești și perseverența de a o pune în practică. Formularea și împământenirea unei conștiințe naționale bazată pe adevăr, pe principii, valori, norme și comportamente ne lipsește, România trăind parcă din virtutea inerției și sângerând constant talente, pricepere, energii... Și pentru asta nu putem da vina decât pe noi înșine! Ce facem ca sărbătorirea primilor 100 de ani de când suntem împreună să revigoreze conștiința noastră națională?
Editorial publicat in data de: 15-01-2018
de către Mihai Mătieș
Vizualizat de: 743 ori
Website: N/A
Comentarii: 0
 

Comentează acest eveniment

PUBLICITATE
 
 
Ioan Istrate
 
Starea Presei
 
 
HCA - Manuc