Calendar Evenimente vă recomandă:
CONCURSUL INTERNAȚIONAL GEORGE ENESCU 2018, LA ATENEUL ROMÂN
18-09-2018

Ediția de anul acesta a Concursului Internațional George Enescu va avea loc între 1 și 28 septembrie 2018.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
TEATRU - 5 FEMEI DE TRANZIȚIE
19-09-2018

Cinci remarcabile actriţe ne descoperă cu har, haz şi sensibilitate, tipologia feminină de ieri, de azi şi de mâine: femeia de tranziţie.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
CONCERT CARLA'S DREAMS LA HARD ROCK CAFE
20-09-2018

Carla's Dreams va susține un concert la Hard Rock Cafe pe 20 septembrie 2018, începând cu ora 21:30.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
ZILELE BUCUREȘTIULUI 2018 ÎN PIAȚA CONSTITUȚIEI
21-09-2018

Evenimentul Zilele Bucureștiului 2018 va avea loc în perioada 21-23 septembrie 2018.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
MUSICAL - MAMMA MIA! LA SALA PALATULUI
22-09-2018

Producția românească a celebrului musical revine cu o nouă stagiune ce va avea loc la Sala Palatului pe 22 și 23 septembrie 2018.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
TEATRU - UNDE DAI ȘI UNDE CRAPĂ
23-09-2018

Distribuție: Andrei Seușan, Daniel Hara, Eduard Cîrlan.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
24 DE ANI DE Cosmetics Beauty Hair!
27-09-2018

COSMETICS BEAUTY HAIR, cel mai important eveniment din România adresat sectorului de beauty, va avea loc în perioada 27 - 30 septembrie 2018, la Romexpo.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
CONCERT ANDRA - TRADIȚIONAL, LA SALA PALATULUI
30-09-2018

Andra va susține concertul "Tradițional", în cadrul căruia va interpreta piese iubite din folclorul românesc, culese din toate regiunile istorice ale țării.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
STAND UP BADEA, BORDEA ȘI MICUTZU - STRICĂM O GENERAȚIE
01-10-2018

Badea, Bordea și Micutzu se întorc la Sala Palatului, pe 1 și 2 octombrie 2018, cu un show nou de stand up comedy: ”Stricăm o generație”.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
REMEMBER CENACLUL FLACĂRA LA TIMIȘOARA
02-10-2018

Remember Cenaclul Flacăra ajunge la Filarmonica Banatul din Timișoara pe 2 octombrie 2018, de la ora 19:00.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
MIORITMIC FESTIVAL 2018 LA CLUJ-NAPOCA
05-10-2018

Mioritmic a ajuns la ediția cu numărul șase. Aceasta va avea loc în perioada 5-7 octombrie 2018 pe Aleea Muzeului Etnografic din Cluj-Napoca.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
AL DI MEOLA ȘI PRIMUL SĂU ALBUM COMPUS SUB PATRONAJUL FERICIRII
27-11-2018

AL DI MEOLA si revenirea unui chitarist fabulos in aceasta toamna pe data de 27 noiembrie la Sala Palatului, intr-un eveniment dedicat noului material discografic, OPUS, aparut la finele lunii februarie, si interpretat la Bucuresti sub umbrela fericirii.

   
preloader
CU PAPAGALUL LA REEDUCARE

O tipă frumoasă, blondă şi apetisantă avea o papagaliţă, care o imita mai mereu. Când ajungea acasă,obişnuia să se aşeze în faţă oglinzii si să zică: „- Sunt frumoasă, sexi şi îmi place să fac sex”. Papagaliţa la fel, repeta dupa ea. Toate bune, însă, până într-o zi, când vine un preot în vizită:
– Vai, ce papagal frumos aveţi. La scurt timp papagaliţa începe: „Sunt frumoasă, sexi şi îmi place să fac sex”. Preotul oripilat, spune: – Vai, cu...
Caută Evenimente
deschide
Termenul căutat: Numai evenimente din data: până în data:
Numai evenimente din Judeţul:
Numai din Categoria:

PARTENERI
 
Alpha Bank
 
Europa FM
 
BusinessMark
 
HCA
 
MMC
 
BMS
 
CP
 
2018 LA CENTENARUL UNIRII – SCURT BILANȚ (partea I)
Data: 08-01-2018

Avem o sută de ani de când suntem împreună, ca țară modernă, în aproape granițele ei firești. E puțin. Suntem încă tineri. Dar e bine din când în când să ne oprim și să vedem cum stăm: ne-am îndeplinit țintele? Cât de bine? Apoi, e interesant cum sărbătorim cei 100 de ani: ca fiind primii...ultimii?
E dificil să faci o analiză pe 100 de ani, mai ales când lumea însăși a traversat o perioadă foarte tumultoasă în acest centenar. Aș dori doar să suscit interesul celor care vor să investigheze ei înșiși dacă cei 100 de ani de la Marea Unire au reprezentat, per total, o evoluție sau nu…
Cred că analiza ar trebui să includă palierele politic, juridic, economic și societal.
Aspectul politic trebuie privit din cele 2 perspective: extern și intern. Pe partea politicii externe suntem din nou alături de învingători ca la 1918, aparținem lumii democratice, libere și suntem parte din cea mai importantă alianță politico-militară – NATO, respectiv comunitate economică – UE din lumea prezentului. Niciodată în istoria ei România nu a avut o situație mai bună din punct de vedere al garanțiilor de securitate și al sistemului de alianțe și parteneriate economice! Deși am trecut printr-un crunt război al Doilea Mondial după Unire, România a beneficiat de pacea de pe continent 96 de ani din cei 100! Deseori pierdem din vedere acest foarte important aspect! Iar cu vecinii, ne înțelegem bine. Cât despre politica internă, deși Constituția e bună dar perfectibilă, deși avem instituții conforme cu principiile democrației și o cvasi-împărțire a forțelor și atribuțiilor în stat, în ultima vreme puterea aleasă democratic provoacă și vrea să răstoarne tocmai acel stat de drept necesar dezvoltării de lungă durată, în numele intereselor personale meschine și ale unor grupuri care vor să se permanentizeze prin legitimarea corupției. Mai mult, abia acum după moartea Majestății Sale Regele Mihai I, ne punem problema dacă forma de guvernământ republicană e cea optimă pentru noi. Incă ne (re)descoperim trecutul falsificat de comuniști și nu suntem prea siguri de noi, demonstrând gradul de adolescență în care se află încă România ca stat.
Aș dori să stărui o leacă, sau o țâră, ba chiar un pic, asupra calității politicienilor de atunci și de azi… Dacă pe vremea aceea majoritatea aveau studii absolvite fără copy-paste la marile universități din Franța, Germania, Austria, Anglia sau la cele românești, fundamentate pe o educație - din familie - în spiritul moralei-respectului-civilizației, azi mulți politicieni au diploma de la universități de apartament a căror cursuri nici măcar nu le-au frecventat, ”diplome” care sunt doar hârtii în vânt, iar viziunea și iscusința politică a Brătienilor, a lui Maniu, Vaida-Voevod, Goldiș, sau Pan Halippa și Ghibu, e atât de departe de mitocănia, meschinăria și ”patriotismul” majorității politicienilor de azi încât reprezintă o clară involuție a ultimilor 100 de ani! La 1918 Casa Regală a României și politicienii au avut viziune și au dat dovadă de perseverență și tărie de caracter; azi, ”establishment-ul” politic românesc gândește pe termen extrem de scurt, doar egoist, și e măcinat de corupție și impostură.
Din punct de vedere juridic, avem o a treia putere în stat încă independentă care, deși mai are bubele ei, este supusă de un an de zile unor presiuni politice masive în vederea aservirii ei. Practica judiciară este însă neunitară, instanțele dând sentințe sau hotărâri total diferite pe spețe similare, în funcție de regiunile României, cutume sau influențe. Chiar și pe dreptul de proprietate privată, care în unele instanțe e ”mai respectat” decât în altele... Faptul că la 100 de ani de la Unire încă nu avem un sistem cadastral unificat spune multe: deși există Legea 7/1996, adnotată și îmbunătățită, și Legea Lupu nr. 1/2000, mai sunt încă în România multe terenuri nemăsurate, neîntabulate, neatribuite și nerestituite proprietarilor de drept! Or, claritatea și respectarea cu sfințenie a regimului de proprietate privată este cheia dezvoltării economice a unui stat!
...

(continuarea în curând)
Editorial publicat in data de: 08-01-2018
de către Mihai Mătieș
Vizualizat de: 827 ori
Website: N/A
Comentarii: 0
 

Comentează acest eveniment

PUBLICITATE
 
 
Ioan Istrate
 
Starea Presei