Calendar Evenimente vă recomandă:
ZILELE BUCUREȘTIULUI 2018 ÎN PIAȚA CONSTITUȚIEI
22-09-2018

Evenimentul Zilele Bucureștiului 2018 va avea loc în perioada 21-23 septembrie 2018.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
MUSICAL - MAMMA MIA! LA SALA PALATULUI
22-09-2018

Producția românească a celebrului musical revine cu o nouă stagiune ce va avea loc la Sala Palatului pe 22 și 23 septembrie 2018.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
TEATRU - UNDE DAI ȘI UNDE CRAPĂ
23-09-2018

Distribuție: Andrei Seușan, Daniel Hara, Eduard Cîrlan.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
24 DE ANI DE Cosmetics Beauty Hair!
27-09-2018

COSMETICS BEAUTY HAIR, cel mai important eveniment din România adresat sectorului de beauty, va avea loc în perioada 27 - 30 septembrie 2018, la Romexpo.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
CONCERT ANDRA - TRADIȚIONAL, LA SALA PALATULUI
30-09-2018

Andra va susține concertul "Tradițional", în cadrul căruia va interpreta piese iubite din folclorul românesc, culese din toate regiunile istorice ale țării.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
STAND UP BADEA, BORDEA ȘI MICUTZU - STRICĂM O GENERAȚIE
01-10-2018

Badea, Bordea și Micutzu se întorc la Sala Palatului, pe 1 și 2 octombrie 2018, cu un show nou de stand up comedy: ”Stricăm o generație”.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
REMEMBER CENACLUL FLACĂRA LA TIMIȘOARA
02-10-2018

Remember Cenaclul Flacăra ajunge la Filarmonica Banatul din Timișoara pe 2 octombrie 2018, de la ora 19:00.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
MIORITMIC FESTIVAL 2018 LA CLUJ-NAPOCA
05-10-2018

Mioritmic a ajuns la ediția cu numărul șase. Aceasta va avea loc în perioada 5-7 octombrie 2018 pe Aleea Muzeului Etnografic din Cluj-Napoca.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
BALET ÎN PREMIERĂ - SPARTACUS
07-10-2018

Adaptat după opera lui Raffaello Giovagnoli, Spartacus aduce pe scenă peste 80 de artiști și balerini din Rusia, Republica Moldova și România pentru un spectacol ce va avea loc pe 7 octombrie la Sala Palatului din București.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
CONCERT NIGEL KENNEDY 2018 LA SALA PALATULUI
08-10-2018

Nigel Kenedy, cunoscutul violonist, revine în România cu un nou concert: "Bach & Gershwin". Evenimentul va avea loc pe 8 octombrie 2018 la Sala Palatului.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
MAKE-UP FEST 2018 LA BUCUREȘTI
03-11-2018

MAKE-UP FEST este la cea de-a 6-a editie si este un eveniment dedicat integral machiajului, conceput pentru a-i reuni pe profesionistii din domeniu dar si pentru a trezi interesul marelui public.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
AL DI MEOLA ȘI PRIMUL SĂU ALBUM COMPUS SUB PATRONAJUL FERICIRII
27-11-2018

AL DI MEOLA si revenirea unui chitarist fabulos in aceasta toamna pe data de 27 noiembrie la Sala Palatului, intr-un eveniment dedicat noului material discografic, OPUS, aparut la finele lunii februarie, si interpretat la Bucuresti sub umbrela fericirii.

   
preloader
CU PAPAGALUL LA REEDUCARE

O tipă frumoasă, blondă şi apetisantă avea o papagaliţă, care o imita mai mereu. Când ajungea acasă,obişnuia să se aşeze în faţă oglinzii si să zică: „- Sunt frumoasă, sexi şi îmi place să fac sex”. Papagaliţa la fel, repeta dupa ea. Toate bune, însă, până într-o zi, când vine un preot în vizită:
– Vai, ce papagal frumos aveţi. La scurt timp papagaliţa începe: „Sunt frumoasă, sexi şi îmi place să fac sex”. Preotul oripilat, spune: – Vai, cu...
Caută Evenimente
deschide
Termenul căutat: Numai evenimente din data: până în data:
Numai evenimente din Judeţul:
Numai din Categoria:

PARTENERI
 
Alpha Bank
 
Europa FM
 
BusinessMark
 
HCA
 
MMC
 
BMS
 
CP
 
CINE EȘTI DUMNEATA MISTER ROBOR? I
Data: 09-10-2017

Acest domn, pe care îl strigăm ROBOR, de obicei o fire discretă, s-a trezit peste noapte subiect de ştiri şi de dezbateri publice. Prea puţini îi cunosc şi îi înţeleg viaţa. Prea mulţi însă îi spun povestea, confecţionându-i diverse biografii, toate patinând pe lângă adevăr.
Ce s-a întâmplat în această toamnă? Ce împrejurări l-au împins pe acest domn, ROBOR, să iasă din prelungita lui tăcere, dând prilej de zgomot şi de scandaluri publice? Detaliile nu sunt lipsite de interes.

În prima jumătate a lunii septembrie, încet-încet, dobânda ROBOR a început să urce. Urca prea de jos, de la rate cu mult sub 1 la sută, aşa că nimeni în spaţiul public nu vedea venind vreo ameninţare din această zonă. Pe 15 septembrie şi în zilele următoare, deşi rata dobânzii ROBOR atinsese un prag ce a fost considerat critic, de 1 la sută, calmul a continuat.

În a doua parte a lunii însă, când ratele au început să urce spre 1,4-1,5 la sută, cineva a strigat că ROBOR îşi face de cap. Şi s-a stârnit vâlvătaia.

De ce urca? Au fost reţinute două cauze. Una cu bătaie lungă: convingerea întregii planete că vremea dobânzilor sărite din firea lucrurilor, la niveluri aproape de zero sau de zero, a trecut; şi că urmează revenirea dobânzilor la valori fireşti. Şi o cauză cu termen redus: Ministerul Finanţelor a comunicat, prin vocea ministrului, că a adunat cu sârg impozitele. Şi astfel… ceva mai multe sume ca altădată, ce erau ţinute de companii în bănci, s-au mutat în Trezoreria Statului. Cu mai puţini lei pe piaţa interbancară... ROBOR s-a înfoiat.

Luni, 2 octombrie, când rata pe trei luni a urcat la 1,71, zarva s-a intensificat. A doua zi – marţi 3 octombrie – a sărit la 1,80. Ministrul Finanţelor a venit la BNR şi a discutat cu “executivii” înainte de şedinţa Consiliului de Administraţie. Şedinţă programată şi anunţată public încă de la sfârşitul anului trecut.

La întâlnirea cu presa de după şedinţa Consiliului de Administraţie, de la ora 15, guvernatorul a declarat că discuţia cu ministerul a fost tehnică; şi că – în baza unei bune colaborări între cele două instituţii – i s-a explicat ministrului ce a întreprins BNR… nu pentru a-i aplica o corecţie lui mister ROBOR, cu asta se ocupă piaţa, ci pentru a regla cotele lichidităţii în sistemul bancar.

Coincidenţă. În ziua venirii ministrului la BNR, Guvernul fiind îngrijorat de urcarea ratei dobânzii medii a împrumuturilor între bănci, pe piaţa interbancară tocmai avea loc o operaţiune “REPO”. O licitaţie în vederea unei infuzii de lei. Imaginaţia a lucrat şi, imediat, voci care de regulă povestesc vrute şi nevrute… au compus două partituri. Prima: că ministrul finanţelor ar fi somat Banca Naţională “să arunce lei în piaţă”. A doua: că pentru întâia dată, în 27 de ani, BNR ar fi explicat public, şi încă prin vocea guvernatorului, cum s-a desfăşurat “o intervenţie în piaţă”. Ambele produse ale imaginaţiei sfidând logica. Şi denaturând realitatea.

Cum s-au derulat lucrurile? Ministrul Finanţelor a venit la BNR în 3 octombrie, în jur de ora 10. Şi tot în ziua de 3 octombrie însă, la ora 10 fix, a fost anunţată licitaţia de la BNR. Ora e o probă certă: a fost şi a rămas înscrisă pe monitoarele tuturor băncilor. Cine îşi poate imagina, dacă şi gândeşte, că o astfel de ofertă, care implică analize complexe şi calcule complicate, fiindcă în piaţa interbancară urma să ajungă o mare sumă de lei, ar fi putut fi făcută după numai o discuţie de o clipă cu ministrul Finanţelor?!
(va continua...)
Editorial publicat in data de: 09-10-2017
de către Adrian Vasilescu
Vizualizat de: 367 ori
Website: http://www.bnro.ro
Comentarii: 0
 

Comentează acest eveniment

PUBLICITATE
 
 
Ioan Istrate
 
Starea Presei
 
 
Digitalizarea