Calendar Evenimente vă recomandă:
MAREA FINALĂ EUROVISION ROMÂNIA 2018 LA SALA POLIVALENTĂ BUCUREȘTI
25-02-2018

Marea Finală a Selecției Naționale pentru Eurovision 2018 va fi organizată la Bucureşti, în Sala Polivalentă, pe 25 februarie 2018. În acest an, Selecţia Naţională se desfăşoară sub sloganul "Eurovision unește România!", fiind prezentată de Cezar Ouatu și actrița Diana Dumitrescu.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
CONCERT CARLOS MARIN LA SALA PALATULUI DIN BUCUREȘTI
26-02-2018

Carlos Marin, celebrul bariton spaniol, va susține pe 26 februarie 2018 la Sala Palatului un show vibrant, incendiar, într-un stil pur Las Vegas. Invitată specială este Innocence.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
CUPLURILE CELEBRE ALE ROMÂNIEI
27-02-2018

Într-o luna în care ingredientul principal este dragostea, vă invităm la un eveniment dedicat poveştilor frumoase de iubire.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
GOODWINE 2018 LA ROMEXPO
02-03-2018

GoodWine, Romania's Wine Convention, este cel mai important eveniment dedicat culturii vinului din Romania! Asteptam peste 150 de crame diferite care sa va incante cu cele mai mult de 1000 de vinuri oferite la degustare.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
CONFERINȚA ETICHETA REGALĂ LA ANTIPA
03-03-2018

Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” vă invită să participați la conferința „Eticheta Regală”, care va avea loc sâmbătă, 3 martie 2018 de la ora 18:00 și va fi susținută de către Dr. Sandra Gătejeanu Gheorghe, Director de Protocol al Casei Majestății Sale Custodelui Coroanei.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
SPECTACOL IN MEMORIAM MĂDĂLINA MANOLE "FATA DRAGĂ"
03-03-2018

Este un spectacol despre nemurire pentru că Mădălina Manole va rămâne mereu în amintirea celor care au iubit-o și cărora li s-a dedicat, prin cântec.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
CONCERT RICHARD CLAYDERMAN LA SALA PALATULUI
08-03-2018

Richard Clayderman va susține un concert la Sala Palatului, pe 8 martie 2018, începând cu ora 20:00.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
KEVIN HOGAN - PUTEREA INFLUENȚEI
15-03-2018

Dacă ești antreprenor, manager, online marketer, om de vânzări, psiholog sau pur și simplu vrei să-ți îmbunătățești relațiile și vrei să fii mai convingător în fiecare zi, trebuie să fii aici pentru a-l vedea pe Kevin Hogan!...

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
COSMOWORLD EXHIBITION 2018 LA BUCUREȘTI
23-03-2018

Un eveniment grandios dedicat sectorului beauty professional&wellness, organizat pe 23-25 martie 2018 la Crystal Palace Ballroom București.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
FOTBAL ROMÂNIA - SUEDIA MECI AMICAL
27-03-2018

Stadionul ”Ion Oblemenco” din Craiova va găzdui partida amicală pe care echipa națională a României o va disputa pe 27 martie 2018 contra reprezentativei Suediei.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
MAREA UNIRE - TEMATICA GASTROPAN 2018
19-04-2018

Concursurile GastroPan îi vor recompensa şi în acest an pe cei mai talentaţi brutari, cofetari şi bucătari. Aceştia se vor întrece la 9 categorii de concurs grupate în 3 secţiuni competiţionale: PANIFICAȚIE-PATISERIE, COFETĂRIE, GASTRONOMIE.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
EDVIN MARTON ADUCE „STRADIVARIUS” LA BUCUREȘTI
20-04-2018

Renumitul violonist și compozitor EDVIN MARTON, apreciat pentru stilul său unic de a fuziona muzica clasică cu pop-rock-ul zilelor noastre, va concerta la Sala Palatului din București, pe 20 aprilie, începând cu ora 19:30.

   
preloader
IMEDIATEȚEA – CEL MAI PERICULOS EFECT AL DIGITALIZĂRII

Dacă secolul XX a fost al vitezei, atunci secolul XXI va fi al imediatului, al instantaneului: nu mai avem răbdare pentru absolut nimic și ne dorim totul ACUM. Însă, chiar se poate ca totul, de la fericire la înmormântare sau ridicarea unei case, să se afle doar ”la un click distanță”?
IUBIREA DUȘMANULUI

Două ardelence stau la povești:

- Soţul meu îi așa de religios, că îşi iubeşte până și duşmanii!
– Nu mai spune, tu … Şi cine-s duşmanii lui? ...

...
Caută Evenimente
deschide
Termenul căutat: Numai evenimente din data: până în data:
Numai evenimente din Judeţul:
Numai din Categoria:

PARTENERI
 
Alpha Bank
 
Europa FM
 
BusinessMark
 
HCA
 
MMC
 
BMS
 
CP
 
CINE EȘTI DUMNEATA MISTER ROBOR? I
Data: 09-10-2017

Acest domn, pe care îl strigăm ROBOR, de obicei o fire discretă, s-a trezit peste noapte subiect de ştiri şi de dezbateri publice. Prea puţini îi cunosc şi îi înţeleg viaţa. Prea mulţi însă îi spun povestea, confecţionându-i diverse biografii, toate patinând pe lângă adevăr.
Ce s-a întâmplat în această toamnă? Ce împrejurări l-au împins pe acest domn, ROBOR, să iasă din prelungita lui tăcere, dând prilej de zgomot şi de scandaluri publice? Detaliile nu sunt lipsite de interes.

În prima jumătate a lunii septembrie, încet-încet, dobânda ROBOR a început să urce. Urca prea de jos, de la rate cu mult sub 1 la sută, aşa că nimeni în spaţiul public nu vedea venind vreo ameninţare din această zonă. Pe 15 septembrie şi în zilele următoare, deşi rata dobânzii ROBOR atinsese un prag ce a fost considerat critic, de 1 la sută, calmul a continuat.

În a doua parte a lunii însă, când ratele au început să urce spre 1,4-1,5 la sută, cineva a strigat că ROBOR îşi face de cap. Şi s-a stârnit vâlvătaia.

De ce urca? Au fost reţinute două cauze. Una cu bătaie lungă: convingerea întregii planete că vremea dobânzilor sărite din firea lucrurilor, la niveluri aproape de zero sau de zero, a trecut; şi că urmează revenirea dobânzilor la valori fireşti. Şi o cauză cu termen redus: Ministerul Finanţelor a comunicat, prin vocea ministrului, că a adunat cu sârg impozitele. Şi astfel… ceva mai multe sume ca altădată, ce erau ţinute de companii în bănci, s-au mutat în Trezoreria Statului. Cu mai puţini lei pe piaţa interbancară... ROBOR s-a înfoiat.

Luni, 2 octombrie, când rata pe trei luni a urcat la 1,71, zarva s-a intensificat. A doua zi – marţi 3 octombrie – a sărit la 1,80. Ministrul Finanţelor a venit la BNR şi a discutat cu “executivii” înainte de şedinţa Consiliului de Administraţie. Şedinţă programată şi anunţată public încă de la sfârşitul anului trecut.

La întâlnirea cu presa de după şedinţa Consiliului de Administraţie, de la ora 15, guvernatorul a declarat că discuţia cu ministerul a fost tehnică; şi că – în baza unei bune colaborări între cele două instituţii – i s-a explicat ministrului ce a întreprins BNR… nu pentru a-i aplica o corecţie lui mister ROBOR, cu asta se ocupă piaţa, ci pentru a regla cotele lichidităţii în sistemul bancar.

Coincidenţă. În ziua venirii ministrului la BNR, Guvernul fiind îngrijorat de urcarea ratei dobânzii medii a împrumuturilor între bănci, pe piaţa interbancară tocmai avea loc o operaţiune “REPO”. O licitaţie în vederea unei infuzii de lei. Imaginaţia a lucrat şi, imediat, voci care de regulă povestesc vrute şi nevrute… au compus două partituri. Prima: că ministrul finanţelor ar fi somat Banca Naţională “să arunce lei în piaţă”. A doua: că pentru întâia dată, în 27 de ani, BNR ar fi explicat public, şi încă prin vocea guvernatorului, cum s-a desfăşurat “o intervenţie în piaţă”. Ambele produse ale imaginaţiei sfidând logica. Şi denaturând realitatea.

Cum s-au derulat lucrurile? Ministrul Finanţelor a venit la BNR în 3 octombrie, în jur de ora 10. Şi tot în ziua de 3 octombrie însă, la ora 10 fix, a fost anunţată licitaţia de la BNR. Ora e o probă certă: a fost şi a rămas înscrisă pe monitoarele tuturor băncilor. Cine îşi poate imagina, dacă şi gândeşte, că o astfel de ofertă, care implică analize complexe şi calcule complicate, fiindcă în piaţa interbancară urma să ajungă o mare sumă de lei, ar fi putut fi făcută după numai o discuţie de o clipă cu ministrul Finanţelor?!
(va continua...)
Editorial publicat in data de: 09-10-2017
de către Adrian Vasilescu
Vizualizat de: 257 ori
Website: http://www.bnro.ro
Comentarii: 0
 

Comentează acest eveniment

PUBLICITATE
 
 
Ioan Istrate
 
Starea Presei
 
 
HCA Dalles