Calendar Evenimente vă recomandă:
CURS DE PICTURĂ - ARTA PORTRETULUI
19-06-2018

Abordând lucrurile într-o manieră relaxată, învăţăm despre secretele şi bogăţia de sens pe care o poate transmite un portret. Discutăm despre cum se desenează sau pictează diferite tipuri de portret: academic, psihologic, autoportret sau chiar caricatură.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
ARCADE FIRE LA ROMEXPO
20-06-2018

Pentru prima oară în România, Arcade Fire va susține un concert la Romexpo (parcarea A) pe 20 iunie 2018. Evenimentul este prezentat de Rock The City, alături de un alt concert în premieră în România: Nick Cave and The Bad Seeds pe 19 iunie.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
DREAM FAMILY FESTIVAL LA STADIONUL MUNICIPAL BRAȘOV
21-06-2018

Prima ediție Dream Family Festival va avea loc în perioada 21-24 iunie 2018 la Stadionul Municipal din Brașov.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
CONCERT DELIA LA HARD ROCK CAFE
22-06-2018

Delia va susține un concert la Hard Rock Cafe pe 22 iunie 2018 începând cu ora 22:30.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
JAZZ IN THE PARK 2018 LA PARCUL CENTRAL CLUJ-NAPOCA
23-06-2018

Cea de-a șasea ediție Jazz in the Park se va desfășura în Cluj-Napoca în perioada 21 iunie-2 iulie 2018 în Parcul Central din Cluj, pe Malul Someșului și în săli de concerte.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
CONCERT ALEXANDRA UȘURELU LA ARBORETUMUL SIMERIA
24-06-2018

Alexandra Ușurelu va susține un concert la Arboretumul Simeria pe 24 iunie 2018, începând cu ora 19:00. Artista va fi acompaniată de Petrila Strings Quartet.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
METALHEAD SUMMER PASS LA ARENELE ROMANE
26-06-2018

METALHEAD Summer Pass înseamnă șapte concerte importante ale verii cu un singur abonament cu aproximativ 20% reducere față de prețul de listă. Abonamentul oferă accesul la toate evenimentele înainte de deschiderea porților, indiferent de categorie.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
DAKINI FESTIVAL 2018 LA CONSTANȚA
27-06-2018

Cea de-a doua ediție a evenimentului Dakini Festival va avea loc în perioada 27 iunie - 1 iulie 2018 pe plaja Tuzla, Constanța.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
MAÎTRE GIMS LA ARENELE ROMANE
28-06-2018

Maître Gims va concerta pentru prima oară în România pe 28 iunie 2018 la Arenele Romane din București. În deschidere cântă Vescan & Guests, iar la after-party fac iureș până dimineață Olix și Dan Fintescu, adică "Partydul Kiss FM".

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
ROCK CAMP 2018 LA SATU MARE
29-06-2018

Prima ediție a festivalului Rock Camp va avea loc în perioada 29 iunie - 1 iulie 2018 la Aeroclubul Satu Mare.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
UNTOLD FESTIVAL 2018 LA CLUJ ARENA
02-08-2018

Cea de-a patra ediție UNTOLD Festival va avea loc la Cluj-Napoca în perioada 2-5 august 2018. Anunțul a venit de la directorul festivalului, Bogdan Buta, odată cu lansarea unui after-movie al ediției din 2017.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
AL DI MEOLA ȘI PRIMUL SĂU ALBUM COMPUS SUB PATRONAJUL FERICIRII
27-11-2018

AL DI MEOLA si revenirea unui chitarist fabulos in aceasta toamna pe data de 27 noiembrie la Sala Palatului, intr-un eveniment dedicat noului material discografic, OPUS, aparut la finele lunii februarie, si interpretat la Bucuresti sub umbrela fericirii.

   
preloader
CINE FACE HOMESCHOOLING NU POATE FI PIONIER

Fiindcă tot se discută acum intens de învăţământul la domiciul (homeschooling) vs cel într-o şcoală, dacă se poate să fie publică, de stat, m-am gândit să vă zic o poveste.
CE PLACE BĂRBAȚILOR...

– Ascultă, ție ce-ți place cel mai mult la o femeie?
– Țâțe mari.
– Nu … vreau să zic pentru o relație serioasă.
– Țâțe foarte mari.
– Voiam să zic cum ar trebui să fie femeia cu care să-ți petreci tot restul vieții.

...
Caută Evenimente
deschide
Termenul căutat: Numai evenimente din data: până în data:
Numai evenimente din Judeţul:
Numai din Categoria:

PARTENERI
 
Alpha Bank
 
Europa FM
 
BusinessMark
 
HCA
 
MMC
 
BMS
 
CP
 
CINE EȘTI DUMNEATA MISTER ROBOR? I
Data: 09-10-2017

Acest domn, pe care îl strigăm ROBOR, de obicei o fire discretă, s-a trezit peste noapte subiect de ştiri şi de dezbateri publice. Prea puţini îi cunosc şi îi înţeleg viaţa. Prea mulţi însă îi spun povestea, confecţionându-i diverse biografii, toate patinând pe lângă adevăr.
Ce s-a întâmplat în această toamnă? Ce împrejurări l-au împins pe acest domn, ROBOR, să iasă din prelungita lui tăcere, dând prilej de zgomot şi de scandaluri publice? Detaliile nu sunt lipsite de interes.

În prima jumătate a lunii septembrie, încet-încet, dobânda ROBOR a început să urce. Urca prea de jos, de la rate cu mult sub 1 la sută, aşa că nimeni în spaţiul public nu vedea venind vreo ameninţare din această zonă. Pe 15 septembrie şi în zilele următoare, deşi rata dobânzii ROBOR atinsese un prag ce a fost considerat critic, de 1 la sută, calmul a continuat.

În a doua parte a lunii însă, când ratele au început să urce spre 1,4-1,5 la sută, cineva a strigat că ROBOR îşi face de cap. Şi s-a stârnit vâlvătaia.

De ce urca? Au fost reţinute două cauze. Una cu bătaie lungă: convingerea întregii planete că vremea dobânzilor sărite din firea lucrurilor, la niveluri aproape de zero sau de zero, a trecut; şi că urmează revenirea dobânzilor la valori fireşti. Şi o cauză cu termen redus: Ministerul Finanţelor a comunicat, prin vocea ministrului, că a adunat cu sârg impozitele. Şi astfel… ceva mai multe sume ca altădată, ce erau ţinute de companii în bănci, s-au mutat în Trezoreria Statului. Cu mai puţini lei pe piaţa interbancară... ROBOR s-a înfoiat.

Luni, 2 octombrie, când rata pe trei luni a urcat la 1,71, zarva s-a intensificat. A doua zi – marţi 3 octombrie – a sărit la 1,80. Ministrul Finanţelor a venit la BNR şi a discutat cu “executivii” înainte de şedinţa Consiliului de Administraţie. Şedinţă programată şi anunţată public încă de la sfârşitul anului trecut.

La întâlnirea cu presa de după şedinţa Consiliului de Administraţie, de la ora 15, guvernatorul a declarat că discuţia cu ministerul a fost tehnică; şi că – în baza unei bune colaborări între cele două instituţii – i s-a explicat ministrului ce a întreprins BNR… nu pentru a-i aplica o corecţie lui mister ROBOR, cu asta se ocupă piaţa, ci pentru a regla cotele lichidităţii în sistemul bancar.

Coincidenţă. În ziua venirii ministrului la BNR, Guvernul fiind îngrijorat de urcarea ratei dobânzii medii a împrumuturilor între bănci, pe piaţa interbancară tocmai avea loc o operaţiune “REPO”. O licitaţie în vederea unei infuzii de lei. Imaginaţia a lucrat şi, imediat, voci care de regulă povestesc vrute şi nevrute… au compus două partituri. Prima: că ministrul finanţelor ar fi somat Banca Naţională “să arunce lei în piaţă”. A doua: că pentru întâia dată, în 27 de ani, BNR ar fi explicat public, şi încă prin vocea guvernatorului, cum s-a desfăşurat “o intervenţie în piaţă”. Ambele produse ale imaginaţiei sfidând logica. Şi denaturând realitatea.

Cum s-au derulat lucrurile? Ministrul Finanţelor a venit la BNR în 3 octombrie, în jur de ora 10. Şi tot în ziua de 3 octombrie însă, la ora 10 fix, a fost anunţată licitaţia de la BNR. Ora e o probă certă: a fost şi a rămas înscrisă pe monitoarele tuturor băncilor. Cine îşi poate imagina, dacă şi gândeşte, că o astfel de ofertă, care implică analize complexe şi calcule complicate, fiindcă în piaţa interbancară urma să ajungă o mare sumă de lei, ar fi putut fi făcută după numai o discuţie de o clipă cu ministrul Finanţelor?!
(va continua...)
Editorial publicat in data de: 09-10-2017
de către Adrian Vasilescu
Vizualizat de: 337 ori
Website: http://www.bnro.ro
Comentarii: 0
 

Comentează acest eveniment

PUBLICITATE
 
 
Ioan Istrate
 
 
 
Alpha