Calendar Evenimente vă recomandă:
TĂRGUL INTERNAȚIONAL GAUDEAMUS - CARTE DE ÎNVĂȚĂTURĂ 2017
25-11-2017

GAUDEAMUS-Carte de învăţătură, cel mai longeviv şi mai îndrăgit eveniment dedicat cărții.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
EXPO DENTA NOUTĂȚI ÎN STOMATOLOGIA ROMÂNEASCĂ
25-11-2017

Între 23 și 25 noiembrie a.c., la Romexpo, va avea loc cea de-a 36-a ediţie a Expoziției internaționale de produse și echipamente pentru medicină și tehnică dentară – DENTA, cel mai reprezentativ eveniment de profil din România.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
SCHIMB DE CĂRȚI CLUJ!
26-11-2017

Schimbăm cărți și idei și în luna noiembrie! Pasionații de lectură, de cărți palpabile și discuții despre cărți sunt invitați la un nou Schimb de Cărți Cluj!

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
HAI SĂ CONSTRUIM ÎMPREUNĂ BRADUL DE CRĂCIUN!
26-11-2017

Haideți să îi arătăm lui Moș Crăciun cât de harnici suntem!

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
CONFERINȚA MAKING THE RIGHT MOVE CU GARRY KASPAROV
28-11-2017

Garry Kasparov, considerat cel mai mare jucător de șah al tuturor timpurilor, fost campion mondial pe parcursul a 15 ani consecutivi și cel mai tânăr campion mondial din istoria șahului, vine în premieră la București pe 28 noiembrie pentru a participa la conferința Profit.ro “MAKING THE RIGHT MOVE”.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
OUR LADIES OF PERPETUAL SUCCOUR (FECIOARELE NOASTRE GRABNIC AJUTĂTOARE)
29-11-2017

Ne aflăm în fața unui spectacol aparte, greu de încadrat: este și musical, și text contemporan, este parabolă despre viață și moarte și e spectacol-concert.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
HAMLET LA TEATRUL METROPOLIS DIN BUCUREȘTI
30-11-2017

Spectacolul ”Hamlet” va avea loc pe data de 19 și 30 noiembrie 2017 la Teatrul Metropolis din București, începând cu ora 20.00.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
BUCHAREST CHRISTMAS MARKET, EDIȚIA 2017
01-12-2017

Târgul de Crăciun București este cel mai mare târg de Crăciun din România și unul dintre târgurile prestigioase de acest gen din Europa, fiind organizat anual de Primăria Capitalei prin Creart.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
BASCHET: U-BANCA TRANSILVANIA – CSM CSU ORADEA
02-12-2017

U-Banca Transilvania - CSM CSU Oradea, a șaptea etapă a Ligii Naționale.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
SPĂRGĂTORUL DE NUCI LA SALA PALATULUI DIN BUCUREȘTI
03-12-2017

"Spărgătorul de nuci" deschide sezonul evenimentelor și concertelor de Crăciun cu un spectacol impresionant de balet ce va avea loc la Sala Palatului pe 3 decembrie 2017.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
STRĂLUCIREA CRĂCIUNULUI VIENEZ CU JOHANN STRAUSS ENSEMBLE
12-12-2017

Turneul național al concertului ”Best of Vienna”, va debuta pe 12 decembrie, la Sala Palatului. În luna decembrie, muzica clasică vieneză va răsuna mai plină farmec ca niciodată. Maestrul viorii, Russell McGregor, și orchestra austriacă Johann Strauss Ensemble revin pe scenele din România.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
IMPERIAL CHRISTMAS GALA 2017 CU SCHOENBRUN PALACE ORCHESTRA VIENNA
23-12-2017

Incântătoarea orchestră vieneză va străluci din nou pentru spectatorii noștri pe scena Sălii Palatului într-o seară festivă de iarnă, pe data de 23 decembrie, eveniment ce va începe de la ora 20:00.

   
preloader
RELAXAREA FISCALĂ DIN AMERICA AȘTEAPTĂ SCĂDEREA INFLUENȚEI RUSEȘTI ÎN EUROPA

N-am mai scris de mult despre Brexit. Când am făcut-o am zis că urmărește ancorarea caracterului europenilor, dorește reformarea unei clase politice corupte, caută să imprime o altă formă de globalizare, fiindcă cea actuală e falimentară.
JUDECĂTORUL, VECINULUL ȘI PROBLEMA ...

Judecătorul:
– Ioane, te găsesc vinovat de crimă. Ţi-ai ucis soţia când ai prins-o în pat cu un vecin. Am totuşi o întrebare pentru tine: de ce pe ea şi nu pe ticălosul de vecin?
...
...
Caută Evenimente
deschide
Termenul căutat: Numai evenimente din data: până în data:
Numai evenimente din Judeţul:
Numai din Categoria:

PARTENERI
 
Alpha Bank
 
Europa FM
 
BusinessMark
 
HCA
 
MMC
 
BMS
 
CP
 
CINE EȘTI DUMNEATA MISTER ROBOR? I
Data: 09-10-2017

Acest domn, pe care îl strigăm ROBOR, de obicei o fire discretă, s-a trezit peste noapte subiect de ştiri şi de dezbateri publice. Prea puţini îi cunosc şi îi înţeleg viaţa. Prea mulţi însă îi spun povestea, confecţionându-i diverse biografii, toate patinând pe lângă adevăr.
Ce s-a întâmplat în această toamnă? Ce împrejurări l-au împins pe acest domn, ROBOR, să iasă din prelungita lui tăcere, dând prilej de zgomot şi de scandaluri publice? Detaliile nu sunt lipsite de interes.

În prima jumătate a lunii septembrie, încet-încet, dobânda ROBOR a început să urce. Urca prea de jos, de la rate cu mult sub 1 la sută, aşa că nimeni în spaţiul public nu vedea venind vreo ameninţare din această zonă. Pe 15 septembrie şi în zilele următoare, deşi rata dobânzii ROBOR atinsese un prag ce a fost considerat critic, de 1 la sută, calmul a continuat.

În a doua parte a lunii însă, când ratele au început să urce spre 1,4-1,5 la sută, cineva a strigat că ROBOR îşi face de cap. Şi s-a stârnit vâlvătaia.

De ce urca? Au fost reţinute două cauze. Una cu bătaie lungă: convingerea întregii planete că vremea dobânzilor sărite din firea lucrurilor, la niveluri aproape de zero sau de zero, a trecut; şi că urmează revenirea dobânzilor la valori fireşti. Şi o cauză cu termen redus: Ministerul Finanţelor a comunicat, prin vocea ministrului, că a adunat cu sârg impozitele. Şi astfel… ceva mai multe sume ca altădată, ce erau ţinute de companii în bănci, s-au mutat în Trezoreria Statului. Cu mai puţini lei pe piaţa interbancară... ROBOR s-a înfoiat.

Luni, 2 octombrie, când rata pe trei luni a urcat la 1,71, zarva s-a intensificat. A doua zi – marţi 3 octombrie – a sărit la 1,80. Ministrul Finanţelor a venit la BNR şi a discutat cu “executivii” înainte de şedinţa Consiliului de Administraţie. Şedinţă programată şi anunţată public încă de la sfârşitul anului trecut.

La întâlnirea cu presa de după şedinţa Consiliului de Administraţie, de la ora 15, guvernatorul a declarat că discuţia cu ministerul a fost tehnică; şi că – în baza unei bune colaborări între cele două instituţii – i s-a explicat ministrului ce a întreprins BNR… nu pentru a-i aplica o corecţie lui mister ROBOR, cu asta se ocupă piaţa, ci pentru a regla cotele lichidităţii în sistemul bancar.

Coincidenţă. În ziua venirii ministrului la BNR, Guvernul fiind îngrijorat de urcarea ratei dobânzii medii a împrumuturilor între bănci, pe piaţa interbancară tocmai avea loc o operaţiune “REPO”. O licitaţie în vederea unei infuzii de lei. Imaginaţia a lucrat şi, imediat, voci care de regulă povestesc vrute şi nevrute… au compus două partituri. Prima: că ministrul finanţelor ar fi somat Banca Naţională “să arunce lei în piaţă”. A doua: că pentru întâia dată, în 27 de ani, BNR ar fi explicat public, şi încă prin vocea guvernatorului, cum s-a desfăşurat “o intervenţie în piaţă”. Ambele produse ale imaginaţiei sfidând logica. Şi denaturând realitatea.

Cum s-au derulat lucrurile? Ministrul Finanţelor a venit la BNR în 3 octombrie, în jur de ora 10. Şi tot în ziua de 3 octombrie însă, la ora 10 fix, a fost anunţată licitaţia de la BNR. Ora e o probă certă: a fost şi a rămas înscrisă pe monitoarele tuturor băncilor. Cine îşi poate imagina, dacă şi gândeşte, că o astfel de ofertă, care implică analize complexe şi calcule complicate, fiindcă în piaţa interbancară urma să ajungă o mare sumă de lei, ar fi putut fi făcută după numai o discuţie de o clipă cu ministrul Finanţelor?!
(va continua...)
Editorial publicat in data de: 09-10-2017
de către Adrian Vasilescu
Vizualizat de: 161 ori
Website: http://www.bnro.ro
Comentarii: 0
 

Comentează acest eveniment

PUBLICITATE
 
 
Ioan Istrate
 
Starea Presei