Calendar Evenimente vă recomandă:
ZILELE BUCUREȘTIULUI 2018 ÎN PIAȚA CONSTITUȚIEI
22-09-2018

Evenimentul Zilele Bucureștiului 2018 va avea loc în perioada 21-23 septembrie 2018.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
MUSICAL - MAMMA MIA! LA SALA PALATULUI
22-09-2018

Producția românească a celebrului musical revine cu o nouă stagiune ce va avea loc la Sala Palatului pe 22 și 23 septembrie 2018.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
TEATRU - UNDE DAI ȘI UNDE CRAPĂ
23-09-2018

Distribuție: Andrei Seușan, Daniel Hara, Eduard Cîrlan.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
24 DE ANI DE Cosmetics Beauty Hair!
27-09-2018

COSMETICS BEAUTY HAIR, cel mai important eveniment din România adresat sectorului de beauty, va avea loc în perioada 27 - 30 septembrie 2018, la Romexpo.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
CONCERT ANDRA - TRADIȚIONAL, LA SALA PALATULUI
30-09-2018

Andra va susține concertul "Tradițional", în cadrul căruia va interpreta piese iubite din folclorul românesc, culese din toate regiunile istorice ale țării.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
STAND UP BADEA, BORDEA ȘI MICUTZU - STRICĂM O GENERAȚIE
01-10-2018

Badea, Bordea și Micutzu se întorc la Sala Palatului, pe 1 și 2 octombrie 2018, cu un show nou de stand up comedy: ”Stricăm o generație”.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
REMEMBER CENACLUL FLACĂRA LA TIMIȘOARA
02-10-2018

Remember Cenaclul Flacăra ajunge la Filarmonica Banatul din Timișoara pe 2 octombrie 2018, de la ora 19:00.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
MIORITMIC FESTIVAL 2018 LA CLUJ-NAPOCA
05-10-2018

Mioritmic a ajuns la ediția cu numărul șase. Aceasta va avea loc în perioada 5-7 octombrie 2018 pe Aleea Muzeului Etnografic din Cluj-Napoca.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
BALET ÎN PREMIERĂ - SPARTACUS
07-10-2018

Adaptat după opera lui Raffaello Giovagnoli, Spartacus aduce pe scenă peste 80 de artiști și balerini din Rusia, Republica Moldova și România pentru un spectacol ce va avea loc pe 7 octombrie la Sala Palatului din București.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
CONCERT NIGEL KENNEDY 2018 LA SALA PALATULUI
08-10-2018

Nigel Kenedy, cunoscutul violonist, revine în România cu un nou concert: "Bach & Gershwin". Evenimentul va avea loc pe 8 octombrie 2018 la Sala Palatului.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
MAKE-UP FEST 2018 LA BUCUREȘTI
03-11-2018

MAKE-UP FEST este la cea de-a 6-a editie si este un eveniment dedicat integral machiajului, conceput pentru a-i reuni pe profesionistii din domeniu dar si pentru a trezi interesul marelui public.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
AL DI MEOLA ȘI PRIMUL SĂU ALBUM COMPUS SUB PATRONAJUL FERICIRII
27-11-2018

AL DI MEOLA si revenirea unui chitarist fabulos in aceasta toamna pe data de 27 noiembrie la Sala Palatului, intr-un eveniment dedicat noului material discografic, OPUS, aparut la finele lunii februarie, si interpretat la Bucuresti sub umbrela fericirii.

   
preloader
CU PAPAGALUL LA REEDUCARE

O tipă frumoasă, blondă şi apetisantă avea o papagaliţă, care o imita mai mereu. Când ajungea acasă,obişnuia să se aşeze în faţă oglinzii si să zică: „- Sunt frumoasă, sexi şi îmi place să fac sex”. Papagaliţa la fel, repeta dupa ea. Toate bune, însă, până într-o zi, când vine un preot în vizită:
– Vai, ce papagal frumos aveţi. La scurt timp papagaliţa începe: „Sunt frumoasă, sexi şi îmi place să fac sex”. Preotul oripilat, spune: – Vai, cu...
Caută Evenimente
deschide
Termenul căutat: Numai evenimente din data: până în data:
Numai evenimente din Judeţul:
Numai din Categoria:

PARTENERI
 
Alpha Bank
 
Europa FM
 
BusinessMark
 
HCA
 
MMC
 
BMS
 
CP
 
FOTOGRAFIA NERETUȘATĂ A DRUMULUI ROMÂNIEI CĂTRE EURO
Data: 02-10-2017

Unsprezece ţări (Belgia, Germania, Finlanda, Franţa, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Austria, Portugalia, Spania) au format, în 1999, Zona Euro a Uniunii Europene. Lor li s-a adăugat în 2001 – după o pauză pentru un surplus de pregătire –, Grecia.
Toate aceste 12 ţări au introdus moneda unică. Lor li s-a adăugat, în 2008, Cipru şi Malta.

Din fostul contingent comunist, încă cinci ţări, Slovenia în 2007, Slovacia în 2009, Estonia în 2011, Letonia în 2014 şi Lituania în 2015, au trecut dincolo de graniţa de sistem, intrând în cel mai râvnit club european. Au primit ştampila pentru Zona Euro. Nu în¬tâm¬plător sunt, toate cinci, ţări mici. Unele foarte mici. Populaţiile lor, laolaltă, abia însumează jumătate din populaţia României. Aşa că nu au pus în joc mari pro¬bleme de adaptare la un regim de înaltă competitivitate.
Probleme grele ridică ţările cu populaţii ceva mai numeroase. Cele care, deşi intrate în Uniunea Europeană, nu au adoptat încă moneda euro: Bulgaria, Cehia, Marea Britanie (încă e membră a UE), Polonia, România, Suedia, Ungaria. Lor li se adaugă Danemarca şi Croaţia, ţări având fiecare o populaţie ce adună în jur de un sfert din populaţia României. Probleme încă nesoluţionate au pieţele mari. Polonia, bunăoară, unica ţară europeană care n-a avut recesiune, accelerează pregătirile, dar... nu face publică data aderării la euro. Iar România, ţara cu piaţa cea mai mare din regiune, după cea a Poloniei, a anunţat de asemenea că a renunţat la fixarea unei date de aderare. Pe de altă parte, Cehia, cu economia ei competitivă, nu se grăbeşte să adopte euro, deşi ar fi primită cu braţele deschise. Marea Britania şi Danemarca au dispensă iar Suedia a făcut un referendum şi aderarea a fost respinsă.

Aşadar, aderarea României e inevitabilă. Problema e când şi nu dacă. Cât priveşte învinuirea publică adusă Băncii Naţionale, că ar trage de timp şi s-ar strădui să amâne pentru mulţi ani de aici înainte aderarea, e absurdă. Căci decizia va fi politică iar Banca Naţională va avea doar conducerea tehnică. Acesta e argumentul logic. Dincolo de logică, este de reţinut faptul că de ani buni Banca Naţională s-a înhămat în efortul de a trage ţara către Zona Euro. De altfel, BNR este singura autoritate care a organizat un comitet euro cu acţiuni susţinute, la reuniunile acestui comitet participând reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale, Ministerului Finanţelor, Ministerului Afacerilor Externe şi ai Comisiei Naţionale de Prognoză.

Mai mult, ideea dominantă la Banca Naţională, în această direcţie, este că istoria ne poate aduce surprize mari şi că nu este exclus să ne trezim într-o împrejurare care să grăbească aderarea ţării la Zona Euro. Şi ar fi dramatic ca o atare împrejurare să ne găsească nepregătiţi.

În toţi cei 27 de ani, de după decembrie 1989, BNR a avut – şi are în continuare – un program de pregătire pentru un loc demn al României în sistemul european. Mai întâi, a făcut să avanseze liberalizarea cursului valutar. După care a urmat convertibilitatea de cont curent a leului. A fost deschisă piaţa creditului. A început să vină capital. Banca Naţională şi-a făcut rezervă cumpărând valută de pe piaţa internă. La început dolari, pe urmă euro. Treptat, s-a ajuns la un proces de însănătoşire a monedei naţionale. A fost desăvârşită convertibilitatea de cont curent a leului, principalul avantaj fiind creşterea de câteva ori a rezervei valutare. De peste graniţe, an de an – între 2004 şi 2008 – valuta venea în flux continuu. În jur de 20 de miliarde de euro anual. Mai cu seamă după ce, în septembrie 2006, România a desăvârşit liberalizarea contului de capital, proces ce a deschis drumul intrării ţării în Uniunea Europeană. Totodată, au fost stabilizate pieţele monetară şi valutară. Economia a luat avânt. PIB-ul a crescut ani la rând. Inflaţia a fost adusă sub control. Iar societatea românească este deschisă în faţa perspectivei că euro ar putea fi propria noastră valută şi a îmbrăţişat proiectul. Criza însă – pe fondul pierderilor de teren ale monedei euro – a produs o mare descurajare. Dar crizele vin şi trec. Se stinge şi criza asta. PIB-ul a căpătat viteză. Dar trebui să-i asigurăm consolidarea prin sustenabilitate.
Editorial publicat in data de: 02-10-2017
de către Adrian Vasilescu
Vizualizat de: 800 ori
Website: http://www.bnro.ro
Comentarii: 0
 

Comentează acest eveniment

PUBLICITATE
 
 
Ioan Istrate
 
Starea Presei
 
 
Digitalizarea