Calendar Evenimente vă recomandă:
TĂRGUL INTERNAȚIONAL GAUDEAMUS - CARTE DE ÎNVĂȚĂTURĂ 2017
25-11-2017

GAUDEAMUS-Carte de învăţătură, cel mai longeviv şi mai îndrăgit eveniment dedicat cărții.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
EXPO DENTA NOUTĂȚI ÎN STOMATOLOGIA ROMÂNEASCĂ
25-11-2017

Între 23 și 25 noiembrie a.c., la Romexpo, va avea loc cea de-a 36-a ediţie a Expoziției internaționale de produse și echipamente pentru medicină și tehnică dentară – DENTA, cel mai reprezentativ eveniment de profil din România.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
SCHIMB DE CĂRȚI CLUJ!
26-11-2017

Schimbăm cărți și idei și în luna noiembrie! Pasionații de lectură, de cărți palpabile și discuții despre cărți sunt invitați la un nou Schimb de Cărți Cluj!

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
HAI SĂ CONSTRUIM ÎMPREUNĂ BRADUL DE CRĂCIUN!
26-11-2017

Haideți să îi arătăm lui Moș Crăciun cât de harnici suntem!

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
CONFERINȚA MAKING THE RIGHT MOVE CU GARRY KASPAROV
28-11-2017

Garry Kasparov, considerat cel mai mare jucător de șah al tuturor timpurilor, fost campion mondial pe parcursul a 15 ani consecutivi și cel mai tânăr campion mondial din istoria șahului, vine în premieră la București pe 28 noiembrie pentru a participa la conferința Profit.ro “MAKING THE RIGHT MOVE”.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
OUR LADIES OF PERPETUAL SUCCOUR (FECIOARELE NOASTRE GRABNIC AJUTĂTOARE)
29-11-2017

Ne aflăm în fața unui spectacol aparte, greu de încadrat: este și musical, și text contemporan, este parabolă despre viață și moarte și e spectacol-concert.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
HAMLET LA TEATRUL METROPOLIS DIN BUCUREȘTI
30-11-2017

Spectacolul ”Hamlet” va avea loc pe data de 19 și 30 noiembrie 2017 la Teatrul Metropolis din București, începând cu ora 20.00.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
BUCHAREST CHRISTMAS MARKET, EDIȚIA 2017
01-12-2017

Târgul de Crăciun București este cel mai mare târg de Crăciun din România și unul dintre târgurile prestigioase de acest gen din Europa, fiind organizat anual de Primăria Capitalei prin Creart.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
BASCHET: U-BANCA TRANSILVANIA – CSM CSU ORADEA
02-12-2017

U-Banca Transilvania - CSM CSU Oradea, a șaptea etapă a Ligii Naționale.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
SPĂRGĂTORUL DE NUCI LA SALA PALATULUI DIN BUCUREȘTI
03-12-2017

"Spărgătorul de nuci" deschide sezonul evenimentelor și concertelor de Crăciun cu un spectacol impresionant de balet ce va avea loc la Sala Palatului pe 3 decembrie 2017.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
STRĂLUCIREA CRĂCIUNULUI VIENEZ CU JOHANN STRAUSS ENSEMBLE
12-12-2017

Turneul național al concertului ”Best of Vienna”, va debuta pe 12 decembrie, la Sala Palatului. În luna decembrie, muzica clasică vieneză va răsuna mai plină farmec ca niciodată. Maestrul viorii, Russell McGregor, și orchestra austriacă Johann Strauss Ensemble revin pe scenele din România.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
IMPERIAL CHRISTMAS GALA 2017 CU SCHOENBRUN PALACE ORCHESTRA VIENNA
23-12-2017

Incântătoarea orchestră vieneză va străluci din nou pentru spectatorii noștri pe scena Sălii Palatului într-o seară festivă de iarnă, pe data de 23 decembrie, eveniment ce va începe de la ora 20:00.

   
preloader
RELAXAREA FISCALĂ DIN AMERICA AȘTEAPTĂ SCĂDEREA INFLUENȚEI RUSEȘTI ÎN EUROPA

N-am mai scris de mult despre Brexit. Când am făcut-o am zis că urmărește ancorarea caracterului europenilor, dorește reformarea unei clase politice corupte, caută să imprime o altă formă de globalizare, fiindcă cea actuală e falimentară.
JUDECĂTORUL, VECINULUL ȘI PROBLEMA ...

Judecătorul:
– Ioane, te găsesc vinovat de crimă. Ţi-ai ucis soţia când ai prins-o în pat cu un vecin. Am totuşi o întrebare pentru tine: de ce pe ea şi nu pe ticălosul de vecin?
...
...
Caută Evenimente
deschide
Termenul căutat: Numai evenimente din data: până în data:
Numai evenimente din Judeţul:
Numai din Categoria:

PARTENERI
 
Alpha Bank
 
Europa FM
 
BusinessMark
 
HCA
 
MMC
 
BMS
 
CP
 
FOTOGRAFIA NERETUȘATĂ A DRUMULUI ROMÂNIEI CĂTRE EURO
Data: 02-10-2017

Unsprezece ţări (Belgia, Germania, Finlanda, Franţa, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Austria, Portugalia, Spania) au format, în 1999, Zona Euro a Uniunii Europene. Lor li s-a adăugat în 2001 – după o pauză pentru un surplus de pregătire –, Grecia.
Toate aceste 12 ţări au introdus moneda unică. Lor li s-a adăugat, în 2008, Cipru şi Malta.

Din fostul contingent comunist, încă cinci ţări, Slovenia în 2007, Slovacia în 2009, Estonia în 2011, Letonia în 2014 şi Lituania în 2015, au trecut dincolo de graniţa de sistem, intrând în cel mai râvnit club european. Au primit ştampila pentru Zona Euro. Nu în¬tâm¬plător sunt, toate cinci, ţări mici. Unele foarte mici. Populaţiile lor, laolaltă, abia însumează jumătate din populaţia României. Aşa că nu au pus în joc mari pro¬bleme de adaptare la un regim de înaltă competitivitate.
Probleme grele ridică ţările cu populaţii ceva mai numeroase. Cele care, deşi intrate în Uniunea Europeană, nu au adoptat încă moneda euro: Bulgaria, Cehia, Marea Britanie (încă e membră a UE), Polonia, România, Suedia, Ungaria. Lor li se adaugă Danemarca şi Croaţia, ţări având fiecare o populaţie ce adună în jur de un sfert din populaţia României. Probleme încă nesoluţionate au pieţele mari. Polonia, bunăoară, unica ţară europeană care n-a avut recesiune, accelerează pregătirile, dar... nu face publică data aderării la euro. Iar România, ţara cu piaţa cea mai mare din regiune, după cea a Poloniei, a anunţat de asemenea că a renunţat la fixarea unei date de aderare. Pe de altă parte, Cehia, cu economia ei competitivă, nu se grăbeşte să adopte euro, deşi ar fi primită cu braţele deschise. Marea Britania şi Danemarca au dispensă iar Suedia a făcut un referendum şi aderarea a fost respinsă.

Aşadar, aderarea României e inevitabilă. Problema e când şi nu dacă. Cât priveşte învinuirea publică adusă Băncii Naţionale, că ar trage de timp şi s-ar strădui să amâne pentru mulţi ani de aici înainte aderarea, e absurdă. Căci decizia va fi politică iar Banca Naţională va avea doar conducerea tehnică. Acesta e argumentul logic. Dincolo de logică, este de reţinut faptul că de ani buni Banca Naţională s-a înhămat în efortul de a trage ţara către Zona Euro. De altfel, BNR este singura autoritate care a organizat un comitet euro cu acţiuni susţinute, la reuniunile acestui comitet participând reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale, Ministerului Finanţelor, Ministerului Afacerilor Externe şi ai Comisiei Naţionale de Prognoză.

Mai mult, ideea dominantă la Banca Naţională, în această direcţie, este că istoria ne poate aduce surprize mari şi că nu este exclus să ne trezim într-o împrejurare care să grăbească aderarea ţării la Zona Euro. Şi ar fi dramatic ca o atare împrejurare să ne găsească nepregătiţi.

În toţi cei 27 de ani, de după decembrie 1989, BNR a avut – şi are în continuare – un program de pregătire pentru un loc demn al României în sistemul european. Mai întâi, a făcut să avanseze liberalizarea cursului valutar. După care a urmat convertibilitatea de cont curent a leului. A fost deschisă piaţa creditului. A început să vină capital. Banca Naţională şi-a făcut rezervă cumpărând valută de pe piaţa internă. La început dolari, pe urmă euro. Treptat, s-a ajuns la un proces de însănătoşire a monedei naţionale. A fost desăvârşită convertibilitatea de cont curent a leului, principalul avantaj fiind creşterea de câteva ori a rezervei valutare. De peste graniţe, an de an – între 2004 şi 2008 – valuta venea în flux continuu. În jur de 20 de miliarde de euro anual. Mai cu seamă după ce, în septembrie 2006, România a desăvârşit liberalizarea contului de capital, proces ce a deschis drumul intrării ţării în Uniunea Europeană. Totodată, au fost stabilizate pieţele monetară şi valutară. Economia a luat avânt. PIB-ul a crescut ani la rând. Inflaţia a fost adusă sub control. Iar societatea românească este deschisă în faţa perspectivei că euro ar putea fi propria noastră valută şi a îmbrăţişat proiectul. Criza însă – pe fondul pierderilor de teren ale monedei euro – a produs o mare descurajare. Dar crizele vin şi trec. Se stinge şi criza asta. PIB-ul a căpătat viteză. Dar trebui să-i asigurăm consolidarea prin sustenabilitate.
Editorial publicat in data de: 02-10-2017
de către Adrian Vasilescu
Vizualizat de: 352 ori
Website: http://www.bnro.ro
Comentarii: 0
 

Comentează acest eveniment

PUBLICITATE
 
 
Ioan Istrate
 
Starea Presei
 
 
Alpha