Calendar Evenimente vă recomandă:
CURS DE PICTURĂ - ARTA PORTRETULUI
19-06-2018

Abordând lucrurile într-o manieră relaxată, învăţăm despre secretele şi bogăţia de sens pe care o poate transmite un portret. Discutăm despre cum se desenează sau pictează diferite tipuri de portret: academic, psihologic, autoportret sau chiar caricatură.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
ARCADE FIRE LA ROMEXPO
20-06-2018

Pentru prima oară în România, Arcade Fire va susține un concert la Romexpo (parcarea A) pe 20 iunie 2018. Evenimentul este prezentat de Rock The City, alături de un alt concert în premieră în România: Nick Cave and The Bad Seeds pe 19 iunie.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
DREAM FAMILY FESTIVAL LA STADIONUL MUNICIPAL BRAȘOV
21-06-2018

Prima ediție Dream Family Festival va avea loc în perioada 21-24 iunie 2018 la Stadionul Municipal din Brașov.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
CONCERT DELIA LA HARD ROCK CAFE
22-06-2018

Delia va susține un concert la Hard Rock Cafe pe 22 iunie 2018 începând cu ora 22:30.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
JAZZ IN THE PARK 2018 LA PARCUL CENTRAL CLUJ-NAPOCA
23-06-2018

Cea de-a șasea ediție Jazz in the Park se va desfășura în Cluj-Napoca în perioada 21 iunie-2 iulie 2018 în Parcul Central din Cluj, pe Malul Someșului și în săli de concerte.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
CONCERT ALEXANDRA UȘURELU LA ARBORETUMUL SIMERIA
24-06-2018

Alexandra Ușurelu va susține un concert la Arboretumul Simeria pe 24 iunie 2018, începând cu ora 19:00. Artista va fi acompaniată de Petrila Strings Quartet.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
METALHEAD SUMMER PASS LA ARENELE ROMANE
26-06-2018

METALHEAD Summer Pass înseamnă șapte concerte importante ale verii cu un singur abonament cu aproximativ 20% reducere față de prețul de listă. Abonamentul oferă accesul la toate evenimentele înainte de deschiderea porților, indiferent de categorie.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
DAKINI FESTIVAL 2018 LA CONSTANȚA
27-06-2018

Cea de-a doua ediție a evenimentului Dakini Festival va avea loc în perioada 27 iunie - 1 iulie 2018 pe plaja Tuzla, Constanța.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
MAÎTRE GIMS LA ARENELE ROMANE
28-06-2018

Maître Gims va concerta pentru prima oară în România pe 28 iunie 2018 la Arenele Romane din București. În deschidere cântă Vescan & Guests, iar la after-party fac iureș până dimineață Olix și Dan Fintescu, adică "Partydul Kiss FM".

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
ROCK CAMP 2018 LA SATU MARE
29-06-2018

Prima ediție a festivalului Rock Camp va avea loc în perioada 29 iunie - 1 iulie 2018 la Aeroclubul Satu Mare.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
UNTOLD FESTIVAL 2018 LA CLUJ ARENA
02-08-2018

Cea de-a patra ediție UNTOLD Festival va avea loc la Cluj-Napoca în perioada 2-5 august 2018. Anunțul a venit de la directorul festivalului, Bogdan Buta, odată cu lansarea unui after-movie al ediției din 2017.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
AL DI MEOLA ȘI PRIMUL SĂU ALBUM COMPUS SUB PATRONAJUL FERICIRII
27-11-2018

AL DI MEOLA si revenirea unui chitarist fabulos in aceasta toamna pe data de 27 noiembrie la Sala Palatului, intr-un eveniment dedicat noului material discografic, OPUS, aparut la finele lunii februarie, si interpretat la Bucuresti sub umbrela fericirii.

   
preloader
CINE FACE HOMESCHOOLING NU POATE FI PIONIER

Fiindcă tot se discută acum intens de învăţământul la domiciul (homeschooling) vs cel într-o şcoală, dacă se poate să fie publică, de stat, m-am gândit să vă zic o poveste.
CE PLACE BĂRBAȚILOR...

– Ascultă, ție ce-ți place cel mai mult la o femeie?
– Țâțe mari.
– Nu … vreau să zic pentru o relație serioasă.
– Țâțe foarte mari.
– Voiam să zic cum ar trebui să fie femeia cu care să-ți petreci tot restul vieții.

...
Caută Evenimente
deschide
Termenul căutat: Numai evenimente din data: până în data:
Numai evenimente din Judeţul:
Numai din Categoria:

PARTENERI
 
Alpha Bank
 
Europa FM
 
BusinessMark
 
HCA
 
MMC
 
BMS
 
CP
 
FOTOGRAFIA NERETUȘATĂ A DRUMULUI ROMÂNIEI CĂTRE EURO
Data: 02-10-2017

Unsprezece ţări (Belgia, Germania, Finlanda, Franţa, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Austria, Portugalia, Spania) au format, în 1999, Zona Euro a Uniunii Europene. Lor li s-a adăugat în 2001 – după o pauză pentru un surplus de pregătire –, Grecia.
Toate aceste 12 ţări au introdus moneda unică. Lor li s-a adăugat, în 2008, Cipru şi Malta.

Din fostul contingent comunist, încă cinci ţări, Slovenia în 2007, Slovacia în 2009, Estonia în 2011, Letonia în 2014 şi Lituania în 2015, au trecut dincolo de graniţa de sistem, intrând în cel mai râvnit club european. Au primit ştampila pentru Zona Euro. Nu în¬tâm¬plător sunt, toate cinci, ţări mici. Unele foarte mici. Populaţiile lor, laolaltă, abia însumează jumătate din populaţia României. Aşa că nu au pus în joc mari pro¬bleme de adaptare la un regim de înaltă competitivitate.
Probleme grele ridică ţările cu populaţii ceva mai numeroase. Cele care, deşi intrate în Uniunea Europeană, nu au adoptat încă moneda euro: Bulgaria, Cehia, Marea Britanie (încă e membră a UE), Polonia, România, Suedia, Ungaria. Lor li se adaugă Danemarca şi Croaţia, ţări având fiecare o populaţie ce adună în jur de un sfert din populaţia României. Probleme încă nesoluţionate au pieţele mari. Polonia, bunăoară, unica ţară europeană care n-a avut recesiune, accelerează pregătirile, dar... nu face publică data aderării la euro. Iar România, ţara cu piaţa cea mai mare din regiune, după cea a Poloniei, a anunţat de asemenea că a renunţat la fixarea unei date de aderare. Pe de altă parte, Cehia, cu economia ei competitivă, nu se grăbeşte să adopte euro, deşi ar fi primită cu braţele deschise. Marea Britania şi Danemarca au dispensă iar Suedia a făcut un referendum şi aderarea a fost respinsă.

Aşadar, aderarea României e inevitabilă. Problema e când şi nu dacă. Cât priveşte învinuirea publică adusă Băncii Naţionale, că ar trage de timp şi s-ar strădui să amâne pentru mulţi ani de aici înainte aderarea, e absurdă. Căci decizia va fi politică iar Banca Naţională va avea doar conducerea tehnică. Acesta e argumentul logic. Dincolo de logică, este de reţinut faptul că de ani buni Banca Naţională s-a înhămat în efortul de a trage ţara către Zona Euro. De altfel, BNR este singura autoritate care a organizat un comitet euro cu acţiuni susţinute, la reuniunile acestui comitet participând reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale, Ministerului Finanţelor, Ministerului Afacerilor Externe şi ai Comisiei Naţionale de Prognoză.

Mai mult, ideea dominantă la Banca Naţională, în această direcţie, este că istoria ne poate aduce surprize mari şi că nu este exclus să ne trezim într-o împrejurare care să grăbească aderarea ţării la Zona Euro. Şi ar fi dramatic ca o atare împrejurare să ne găsească nepregătiţi.

În toţi cei 27 de ani, de după decembrie 1989, BNR a avut – şi are în continuare – un program de pregătire pentru un loc demn al României în sistemul european. Mai întâi, a făcut să avanseze liberalizarea cursului valutar. După care a urmat convertibilitatea de cont curent a leului. A fost deschisă piaţa creditului. A început să vină capital. Banca Naţională şi-a făcut rezervă cumpărând valută de pe piaţa internă. La început dolari, pe urmă euro. Treptat, s-a ajuns la un proces de însănătoşire a monedei naţionale. A fost desăvârşită convertibilitatea de cont curent a leului, principalul avantaj fiind creşterea de câteva ori a rezervei valutare. De peste graniţe, an de an – între 2004 şi 2008 – valuta venea în flux continuu. În jur de 20 de miliarde de euro anual. Mai cu seamă după ce, în septembrie 2006, România a desăvârşit liberalizarea contului de capital, proces ce a deschis drumul intrării ţării în Uniunea Europeană. Totodată, au fost stabilizate pieţele monetară şi valutară. Economia a luat avânt. PIB-ul a crescut ani la rând. Inflaţia a fost adusă sub control. Iar societatea românească este deschisă în faţa perspectivei că euro ar putea fi propria noastră valută şi a îmbrăţişat proiectul. Criza însă – pe fondul pierderilor de teren ale monedei euro – a produs o mare descurajare. Dar crizele vin şi trec. Se stinge şi criza asta. PIB-ul a căpătat viteză. Dar trebui să-i asigurăm consolidarea prin sustenabilitate.
Editorial publicat in data de: 02-10-2017
de către Adrian Vasilescu
Vizualizat de: 726 ori
Website: http://www.bnro.ro
Comentarii: 0
 

Comentează acest eveniment

PUBLICITATE
 
 
Ioan Istrate
 
Starea Presei
 
 
HCA - SP