Calendar Evenimente vă recomandă:
MAREA FINALĂ EUROVISION ROMÂNIA 2018 LA SALA POLIVALENTĂ BUCUREȘTI
25-02-2018

Marea Finală a Selecției Naționale pentru Eurovision 2018 va fi organizată la Bucureşti, în Sala Polivalentă, pe 25 februarie 2018. În acest an, Selecţia Naţională se desfăşoară sub sloganul "Eurovision unește România!", fiind prezentată de Cezar Ouatu și actrița Diana Dumitrescu.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
CONCERT CARLOS MARIN LA SALA PALATULUI DIN BUCUREȘTI
26-02-2018

Carlos Marin, celebrul bariton spaniol, va susține pe 26 februarie 2018 la Sala Palatului un show vibrant, incendiar, într-un stil pur Las Vegas. Invitată specială este Innocence.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
CUPLURILE CELEBRE ALE ROMÂNIEI
27-02-2018

Într-o luna în care ingredientul principal este dragostea, vă invităm la un eveniment dedicat poveştilor frumoase de iubire.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
GOODWINE 2018 LA ROMEXPO
02-03-2018

GoodWine, Romania's Wine Convention, este cel mai important eveniment dedicat culturii vinului din Romania! Asteptam peste 150 de crame diferite care sa va incante cu cele mai mult de 1000 de vinuri oferite la degustare.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
CONFERINȚA ETICHETA REGALĂ LA ANTIPA
03-03-2018

Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” vă invită să participați la conferința „Eticheta Regală”, care va avea loc sâmbătă, 3 martie 2018 de la ora 18:00 și va fi susținută de către Dr. Sandra Gătejeanu Gheorghe, Director de Protocol al Casei Majestății Sale Custodelui Coroanei.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
SPECTACOL IN MEMORIAM MĂDĂLINA MANOLE "FATA DRAGĂ"
03-03-2018

Este un spectacol despre nemurire pentru că Mădălina Manole va rămâne mereu în amintirea celor care au iubit-o și cărora li s-a dedicat, prin cântec.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
CONCERT RICHARD CLAYDERMAN LA SALA PALATULUI
08-03-2018

Richard Clayderman va susține un concert la Sala Palatului, pe 8 martie 2018, începând cu ora 20:00.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
KEVIN HOGAN - PUTEREA INFLUENȚEI
15-03-2018

Dacă ești antreprenor, manager, online marketer, om de vânzări, psiholog sau pur și simplu vrei să-ți îmbunătățești relațiile și vrei să fii mai convingător în fiecare zi, trebuie să fii aici pentru a-l vedea pe Kevin Hogan!...

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
COSMOWORLD EXHIBITION 2018 LA BUCUREȘTI
23-03-2018

Un eveniment grandios dedicat sectorului beauty professional&wellness, organizat pe 23-25 martie 2018 la Crystal Palace Ballroom București.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
FOTBAL ROMÂNIA - SUEDIA MECI AMICAL
27-03-2018

Stadionul ”Ion Oblemenco” din Craiova va găzdui partida amicală pe care echipa națională a României o va disputa pe 27 martie 2018 contra reprezentativei Suediei.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
MAREA UNIRE - TEMATICA GASTROPAN 2018
19-04-2018

Concursurile GastroPan îi vor recompensa şi în acest an pe cei mai talentaţi brutari, cofetari şi bucătari. Aceştia se vor întrece la 9 categorii de concurs grupate în 3 secţiuni competiţionale: PANIFICAȚIE-PATISERIE, COFETĂRIE, GASTRONOMIE.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
EDVIN MARTON ADUCE „STRADIVARIUS” LA BUCUREȘTI
20-04-2018

Renumitul violonist și compozitor EDVIN MARTON, apreciat pentru stilul său unic de a fuziona muzica clasică cu pop-rock-ul zilelor noastre, va concerta la Sala Palatului din București, pe 20 aprilie, începând cu ora 19:30.

   
preloader
IMEDIATEȚEA – CEL MAI PERICULOS EFECT AL DIGITALIZĂRII

Dacă secolul XX a fost al vitezei, atunci secolul XXI va fi al imediatului, al instantaneului: nu mai avem răbdare pentru absolut nimic și ne dorim totul ACUM. Însă, chiar se poate ca totul, de la fericire la înmormântare sau ridicarea unei case, să se afle doar ”la un click distanță”?
IUBIREA DUȘMANULUI

Două ardelence stau la povești:

- Soţul meu îi așa de religios, că îşi iubeşte până și duşmanii!
– Nu mai spune, tu … Şi cine-s duşmanii lui? ...

...
Caută Evenimente
deschide
Termenul căutat: Numai evenimente din data: până în data:
Numai evenimente din Judeţul:
Numai din Categoria:

PARTENERI
 
Alpha Bank
 
Europa FM
 
BusinessMark
 
HCA
 
MMC
 
BMS
 
CP
 
FOTOGRAFIA NERETUȘATĂ A DRUMULUI ROMÂNIEI CĂTRE EURO
Data: 02-10-2017

Unsprezece ţări (Belgia, Germania, Finlanda, Franţa, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Austria, Portugalia, Spania) au format, în 1999, Zona Euro a Uniunii Europene. Lor li s-a adăugat în 2001 – după o pauză pentru un surplus de pregătire –, Grecia.
Toate aceste 12 ţări au introdus moneda unică. Lor li s-a adăugat, în 2008, Cipru şi Malta.

Din fostul contingent comunist, încă cinci ţări, Slovenia în 2007, Slovacia în 2009, Estonia în 2011, Letonia în 2014 şi Lituania în 2015, au trecut dincolo de graniţa de sistem, intrând în cel mai râvnit club european. Au primit ştampila pentru Zona Euro. Nu în¬tâm¬plător sunt, toate cinci, ţări mici. Unele foarte mici. Populaţiile lor, laolaltă, abia însumează jumătate din populaţia României. Aşa că nu au pus în joc mari pro¬bleme de adaptare la un regim de înaltă competitivitate.
Probleme grele ridică ţările cu populaţii ceva mai numeroase. Cele care, deşi intrate în Uniunea Europeană, nu au adoptat încă moneda euro: Bulgaria, Cehia, Marea Britanie (încă e membră a UE), Polonia, România, Suedia, Ungaria. Lor li se adaugă Danemarca şi Croaţia, ţări având fiecare o populaţie ce adună în jur de un sfert din populaţia României. Probleme încă nesoluţionate au pieţele mari. Polonia, bunăoară, unica ţară europeană care n-a avut recesiune, accelerează pregătirile, dar... nu face publică data aderării la euro. Iar România, ţara cu piaţa cea mai mare din regiune, după cea a Poloniei, a anunţat de asemenea că a renunţat la fixarea unei date de aderare. Pe de altă parte, Cehia, cu economia ei competitivă, nu se grăbeşte să adopte euro, deşi ar fi primită cu braţele deschise. Marea Britania şi Danemarca au dispensă iar Suedia a făcut un referendum şi aderarea a fost respinsă.

Aşadar, aderarea României e inevitabilă. Problema e când şi nu dacă. Cât priveşte învinuirea publică adusă Băncii Naţionale, că ar trage de timp şi s-ar strădui să amâne pentru mulţi ani de aici înainte aderarea, e absurdă. Căci decizia va fi politică iar Banca Naţională va avea doar conducerea tehnică. Acesta e argumentul logic. Dincolo de logică, este de reţinut faptul că de ani buni Banca Naţională s-a înhămat în efortul de a trage ţara către Zona Euro. De altfel, BNR este singura autoritate care a organizat un comitet euro cu acţiuni susţinute, la reuniunile acestui comitet participând reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale, Ministerului Finanţelor, Ministerului Afacerilor Externe şi ai Comisiei Naţionale de Prognoză.

Mai mult, ideea dominantă la Banca Naţională, în această direcţie, este că istoria ne poate aduce surprize mari şi că nu este exclus să ne trezim într-o împrejurare care să grăbească aderarea ţării la Zona Euro. Şi ar fi dramatic ca o atare împrejurare să ne găsească nepregătiţi.

În toţi cei 27 de ani, de după decembrie 1989, BNR a avut – şi are în continuare – un program de pregătire pentru un loc demn al României în sistemul european. Mai întâi, a făcut să avanseze liberalizarea cursului valutar. După care a urmat convertibilitatea de cont curent a leului. A fost deschisă piaţa creditului. A început să vină capital. Banca Naţională şi-a făcut rezervă cumpărând valută de pe piaţa internă. La început dolari, pe urmă euro. Treptat, s-a ajuns la un proces de însănătoşire a monedei naţionale. A fost desăvârşită convertibilitatea de cont curent a leului, principalul avantaj fiind creşterea de câteva ori a rezervei valutare. De peste graniţe, an de an – între 2004 şi 2008 – valuta venea în flux continuu. În jur de 20 de miliarde de euro anual. Mai cu seamă după ce, în septembrie 2006, România a desăvârşit liberalizarea contului de capital, proces ce a deschis drumul intrării ţării în Uniunea Europeană. Totodată, au fost stabilizate pieţele monetară şi valutară. Economia a luat avânt. PIB-ul a crescut ani la rând. Inflaţia a fost adusă sub control. Iar societatea românească este deschisă în faţa perspectivei că euro ar putea fi propria noastră valută şi a îmbrăţişat proiectul. Criza însă – pe fondul pierderilor de teren ale monedei euro – a produs o mare descurajare. Dar crizele vin şi trec. Se stinge şi criza asta. PIB-ul a căpătat viteză. Dar trebui să-i asigurăm consolidarea prin sustenabilitate.
Editorial publicat in data de: 02-10-2017
de către Adrian Vasilescu
Vizualizat de: 577 ori
Website: http://www.bnro.ro
Comentarii: 0
 

Comentează acest eveniment

PUBLICITATE
 
 
Ioan Istrate